ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συγκρατημένα αισιόδοξη ως προς την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε περίπτωση διαταραχής του εφοδιασμού δήλωσε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου απαντώντας σήμερα σε ερώτηση σε σχέση με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στο συνέδριο του Economist.
Όπως είπε η κα Σδούκου, σήμερα βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αλλά και σε σύγκριση με άλλες χώρες καθώς έχει μειωθεί η χρήση φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν αναπτυχθεί οι υποδομές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και έχει τεθεί σε λειτουργία η νέα λιγνιτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.
Πρόσθεσε ότι απασχολεί το θέμα των τιμών καθώς η αγορά είναι ευμετάβλητη, ωστόσο υπογράμμισε ότι τα προηγούμενα χρόνια με την εκτίναξη των τιμών το κράτος παρενέβη με μέτρα που περιόρισαν το κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Η υφυπουργός υπογράμμισε εξάλλου τα οφέλη της ανάπτυξης τα προηγούμενα χρόνια που είναι η μείωση του κόστους της ενέργειας, η κινητοποίηση τεράστιων επενδύσεων και η διασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας και ανεξαρτησίας.
Ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Ιωάννης Μάργαρης ανέφερε ότι τα τελευταία 4 χρόνια η Ελλάδα δημιούργησε πρωτοφανή δυναμική στον τομέα των ΑΠΕ τα προηγούμενα χρόνια και είναι σε θέση να γίνει εξαγωγέας πράσινης ενέργειας καθώς παράγουμε ήδη περισσότερη από όση καταναλώνουμε.
Υπογράμμισε ωστόσο ότι αποτελεί πρόκληση, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη συνολικά, η αδειοδότηση δικτύων και υποσταθμών και τόνισε ότι τα έργα της ενεργειακής μετάβασης θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τρόπο ανάλογο με εκείνον που αδειοδοτήθηκαν τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Διευκρίνισε πάντως ότι το πρόβλημα σήμερα δεν είναι η ανεπάρκεια δικτύων αλλά η περίσσεια πράσινης ενέργειας, την οποία θα πρέπει είτε να εξάγουμε είτε να αποθηκεύσουμε. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά αν υλοποιηθούν όλες οι μονάδες για τις οποίες έχει εκφραστεί ενδιαφέρον τότε θα οδηγηθούμε σε εκτεταμένες περικοπές εις βάρος των επενδυτών.
Επιτάχυνση των έργων προκειμένου να μειωθεί το κόστος και να μετατραπεί η Ελλάδα σε τοπική ενεργειακή υπερδύναμη ζήτησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος. Ανέφερε επίσης ενδεικτικά ότι κατά τη διάρκεια κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 230 MW της εταιρείας στην Πτολεμαΐδα, καταβλήθηκαν 75.000 ημερομίσθια σε διάστημα 20 μηνών.
Ο διευθύνων εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Σαρδελά – Πέτσα, Νότης Σαρδελάς, επεσήμανε ότι η Ελλάδα προβλέπεται να πετύχει το στόχο του 2030 για την διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών παρά τις προκλήσεις που περιλαμβάνουν την υλοποίηση επενδύσεων δισεκατομμυρίων ευρώ σε έντονα πληθωριστικό περιβάλλον.
Ο διευθυντής ευρωπαϊκών θεμάτων του Ομήρου της Motor Oil Κωσταντίνος Χατζηφώτης στάθηκε στην αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου και ζήτησε απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας αλλά και αναβάθμιση των δικτύων προκειμένου να απελευθερωθεί το τεράστιο δυναμικό που έχει χώρα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών.
Διαβάστε επίσης:
Ισραήλ σε Ερντογάν: Η Χαμάς είναι χειρότερη από το Ισλαμικό Κράτος
Δούκας: Η Αθήνα μπορεί να τα καταφέρει αν προχωρήσει σε μεγάλες καινοτομίες