Εντός του Μαΐου θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας: αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος σε συνέντευξή του περιέγραψε τα σχέδια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ακραίας ακρίβειας κυρίως στους λογαριασμούς του ρεύματος – εντός των επόμενων ημερών αναμένεται το τελικό πόρισμα της ΡΑΕ και η έκτακτη φορολόγηση 90% θα επιβληθεί εντός του μήνα, «αυτό το 90% θα επιστραφεί στα νοικοκυριά ως επιδότηση», είπε ο υπουργός.

Οι δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη – στη διαδικτυακή εκπομπή «Μeeting Point» της Όλγας Τρέμη – εντάσσονται στον γενικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης που επιδεινώθηκε δραματικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία, εξακολουθεί να αφανίζει το εισόδημα των πολιτών αλλά και να ροκανίζει το πολιτικό της κεφάλαιο, κάτι που φαίνεται στις δημοσκοπήσεις.

1

Άλλωστε οι ελπίδες της Αθήνας για μια δραστική απόφαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ δεν ευοδώθηκαν στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου τη Δευτέρα.

Πρόκειται για μια, και επικοινωνιακή, διαχείριση των συνθηκών από πλευράς του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας αναγνώρισε ότι η υπήρξαν και άστοχες δηλώσεις από κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της ΝΔ στο θέμα της ενεργειακής κρίσης. «Να ζητήσω εγώ συγγνώμη», είπε χαρακτηριστικά για όσους μπορεί να εκφράστηκαν άστοχα «υπό συνθήκες πίεσης»…

Από την άλλη, μια διαρροή των σχεδίων της κυβέρνησης για την «οριζόντια και σε μακρύ ορίζοντα» παρέμβαση για τους λογαριασμούς στο ρεύμα την οποία προανήγγειλε την Τρίτη ο Γιάννης Οικονόμου, λέει ότι  στη διάρκεια συνάντησης που είχε την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα μπήκαν οι τελευταίες πινελιές στο κυβερνητικό σχέδιο που θα ρίξει την κιλοβατώρα από τα επίπεδα των 0,33 – 0,35 ευρώ (χωρίς την επιδότηση) και τα 0,21 – 0,27 ευρώ (με την επιδότηση) στα περίπου 0,15 – 0,16 ευρώ. Όσο δηλαδή ήταν οι τιμές στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 με το πρώτο εξάμηνο του 2021, πριν δηλαδή από την ενεργειακή κρίση.

Σύμφωνα με αυτή τη κυβερνητική πηγή, το σχέδιο θα είναι υβριδικό: η παρέμβαση θα γίνει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τόσο στο σκέλος της χονδρεμπορικής (χρηματιστήριο ενέργειας) όσο και στη λιανική (πρόταση που κατέθεσε την Τρίτη ο Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ), Νίκος Ανδρουλάκης).

Η κυβέρνηση προτίθεται να επιβάλει «πλαφόν» στη χονδρεμπορική αγορά και συγκεκριμένα θα ορίσει ανώτατη τιμή πληρωμής των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για τις ποσότητες που πωλούν στους παρόχους. Αυτή λέγεται ότι θα είναι στα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και θα καλύπτει μέρος του κόστους ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για την παραγωγή ρεύματος (μονάδες φυσικού αερίου, λιγνιτικά εργοστάσια, υδροηλεκτρικοί σταθμοί, αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα). Το επιπλέον κόστος των ηλεκτροπαραγωγών θα αποζημιώνεται από εθνικούς πόρους.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης και συμπληρωματική παρέμβαση. Στο τραπέζι έχει πέσει και η συνέχιση των απευθείας επιδοτήσεων αλλά σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Με τον τρόπο αυτόν θα διατηρηθεί η ιδιαίτερα χαμηλή τιμή των 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις μηνιαίες καταναλώσεις κάτω των 300 κιλοβατώρων, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά τις τρέχουσες κρατικές επιδοτήσεις.

Η παρέμβαση θα ρίξει τις τιμές ρεύματος που πληρώνουν οικιακοί καταναλωτές, επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σκοπός είναι η λειτουργία του μηχανισμού μέχρι το τέλος της χρονιάς. Θα είναι η πρώτη φάση εφαρμογής του σχεδίου για την οικονομική ανακούφιση των νοικοκυριών. Αν οι τιμές ενέργειας συνεχίσουν να ανεβαίνουν τότε η παρέμβαση της κυβέρνησης θα επεκταθεί και στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

Διαβάστε επίσης:

Συνέδριο ΝΔ με κοινωνική ατζέντα – Τί θα επιδιώξει ο Μητσοτάκης με την εναρκτήρια ομιλία του

Κλειδί η Αλεξανδρούπολη για την απορωσοποίηση της Ευρώπης- Πώς αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη