Στο νησί της Σαντορίνης, που συνεχίζει να βάλλεται από ισχυρούς σεισμούς, έφτασε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί της Παρασκευής (7/2) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια.

Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε το πυροσβεστικό Κλιμάκιο Θήρας και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος.

1

Ο Δήμαρχος Σαντορίνης προχώρησε σε δήλωση για την παρουσία του Πρωθυπουργού στο νησί.

Δήλωσε «Μετά την εξαιρετική προετοιμασία που έχει γίνει από τον κρατικό μηχανισμό για ενδεχόμενο κίνδυνο, η παρουσία του πρωθυπουργού δείχνει το έμπρακτο ενδιαφέρον του για το νησί. Είμαι βέβαιος ότι θα λήξει αισίως αυτή η περίοδος. Έχουμε την βεβαιότητα ότι θα έχουμε δίπλα μας την πολιτεία και για τον κίνδυνο και για την εξέλιξη τα επόμενα χρόνια. Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό για τη συνεργασία με τα υπουργεία και την δική του επιμονή να στηρίζει τη Σαντορίνη».

 

Ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του δήλωσε ότι:

«Βρίσκομαι σήμερα στη Σαντορίνη μαζί με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας και τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για να επιβλέψουμε την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση αυτού του ενεργού γεωλογικού φαινομένου, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που επισκέπτεται το νησί της Σαντορίνης.

«Όλος ο κρατικός μηχανισμός προφανώς έχει κινητοποιηθεί. Ακούμε με προσοχή τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις των ειδικών που με τη σειρά τους συμβουλεύουν την Πολιτική Προστασία. Θα εξακολουθούμε να παρακολουθούμε το φαινόμενο. Δεν θα κάνουμε εμείς καμία επιστημονική εκτίμηση. Αυτή είναι η δουλειά άλλων να την κάνουν και να μας συμβουλεύσουν όπως το έχουν κάνει μέχρι τώρα. Να διαβεβαιώσω για ακόμα μία φορά τους κατοίκους της Σαντορίνης αλλά και τους κατοίκους όλων των γειτονικών νησιών που δοκιμάζονται αυτήν την περίοδο ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι στο πλευρό τους. Προφανώς είναι πολύ καλύτερα να προετοιμαζόμαστε και να προλαμβάνουμε γεγονότα παρά να τρέχουμε να τα αντιμετωπίσουμε εκ των υστέρων. Και πάλι συνιστώ ψυχραιμία, να ακούμε τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και ευχόμαστε γρήγορα το φαινόμενο αυτό να τελειώσει και το νησί να ξαναβρεί πλήρως τους κανονικούς του ρυθμούς».

 

Συνεχίζονται οι σεισμοί στην περιοχή

Έντονη η σεισμική δραστηριότητα το πρωί της Παρασκευής (07/02) στην περιοχή ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό.

Λίγο μετά τις 9 το πρωί μέσα σε μόλις 5 λεπτά σημειώθηκαν δύο σεισμοί 4,8 και 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η μία στον θαλάσσιο χώρο βόρεια της Ανάφης και η άλλη νότια της Αμοργού, ενώ νωρίτερα στις 06:35 εκδηλώθηκε άλλος ένας σεισμός 4,3 Ρίχτερ, κατά δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.

O σεισμός των 4,8 Ρίχτερ έγινε σε απόσταση 230 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 27 χλμ. ανατολικά- βορειοανατολικά της Οίας Σαντορίνης.

Από την Κυριακή (26/01) ως την Τρίτη (04/02) καταγράφτηκαν πάνω από 7.700 σεισμοί στην περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού, συμπεριλαμβανομένων 6.000 και πλέον μεγέθους άνω της μιας μονάδας, ανέφερε χθες (06/02)το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ).

 

Διαβάστε επίσης:

Μετρό: Κλείνουν οι σταθμοί Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο

ΑΑΔΕ: «Ραβασάκια» σε ιδιοκτήτες ακινήτων ότι κινδυνεύουν να χάσουν την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ

Drewry: Η αύξηση της χωρητικότητας πιέζει προς τα κάτω τις τιμές στα εμπορευματοκιβώτια