Ως εκφραστής της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ μίλησε στο 14ο Συνέδριο της ΝΔ ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μην μετατρέψει την κυβερνητική παράταξη σε «Ποτάμι».

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού συνιστά ολοκληρωμένη πολιτική πλατφόρμα, ενώ αρκετοί σύνεδροι μίλησαν για «μανιφέστο Σαμαρά για τα εθνικά θέματα».

1

«Δεν έχουμε εμείς ανάγκη να σαλπάρουμε για ξένα λιμάνια. Έχουμε το δικό μας», είπε ο κ. Σαμαράς, απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη για την επιδίωξη του να απευθυνθεί, με αξιοποίηση προσώπων και δυνάμεων στο πολιτικό κέντρο, και πρόσθεσε :

«Στη μάχη των ιδεών, ένα κόμμα δεν μπορεί να εκφράζει τους πάντες. Γι’ αυτό και προ καιρού δήλωσα ότι η ΝΔ δεν είναι και δεν μπορεί να γίνει Ποτάμι. Να ανοιχτούμε σε όλους ναι, αλλά να μη χάσουμε τον εαυτό μας. Κεντροδεξιά χωρίς δεξιά, δεν υπάρχει. Και στα δεξιά, δεν χωράει η ακροδεξιά. Το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής εμείς το παραπέμψαμε στη δικαιοσύνη και σήμερα είναι στη φυλακή».

Κριτική για τους υδρογονάνθρακες

Ο κ. Σαμαράς άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι καθυστέρησε σημαντικά και ταυτόχρονα έστειλε λάθος μηνύματα στις εταιρείες εξόρυξης των υδρογονανθράκων και χαρακτήρισε σωτήρια λύση για την Ελλάδα και για την Ευρώπη τους υδρογονάνθρακες στην Ευρώπη.

«Μόνο που αυτό προϋποθέτει ότι θα διεκδικήσει όλα τα δικαιώματά της όπως προκύπτουν από το δίκαιο της θάλασσας που προβλέπει με σαφήνεια ότι τα ελληνικά νησιά έχουν πλήρη δικαιώματα σε ΑΟΖ, που σημαίνει ότι η ελληνική ΑΟΖ ακουμπάει την κυπριακή ΑΟΖ», είπε ο πρώην πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί εμείς να ξεκινάμε από κάτι λιγότερο. Δεν μπορεί ελληνικά στόματα να λένε ότι είμαστε μοναχοφάηδες. Είμαι βέβαιος ότι ο πρωθυπουργός θα τα εξηγήσει όλα αυτά διεξοδικά κατά το επικείμενο ταξίδι τους στις ΗΠΑ», υποστήριξε.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Σαμαράς είπε ότι ίσως «το να μιλάς σήμερα για την πατρίδα, ίσως δεν είναι πολιτικώς ορθόν. Σας λέω λοιπόν ότι δεν είμαι με την πολιτική ορθότητα, είμαι με την πολιτική αλήθεια», προσθέτοντας ότι επειδή ζούμε σε περίεργους καιρούς, βίαιων ανατροπών, χρειάζονται καθαρές κουβέντες για το πού και πώς πάμε.

Αιχμές για εξωτερική και ενεργειακή πολιτική

Η ομιλία του κ. Σαμαρά, κατά τ΄ άλλα,  κινήθηκε στους άξονες της εξωτερικής πολιτικής και της ενεργειακής κρίσης. Από την τοποθέτησή του δεν έλειψαν οι αιχμές για την πολιτική της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά και στην ενεργειακή πολιτική ενώ άσκησε κριτική και στην στρατηγική της Ευρώπης τόσο για την ενεργειακή απεξάρτηση όσο και για τη στάση που κρατά απέναντι στην Τουρκία.

Δεν έλειψαν οι αναφορές στην κρίση στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στη Βόρεια Μακεδονία, με τον Αντώνη Σαμαρά να ζητά από την γαλάζια παράταξη να μην διαστάσει να υιοθετήσει τις «δεξιές πολιτικές». Ακόμα έκανε λόγο για «λόμπι κατευνασμού» που ζητά από την Ελλάδα να αφήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε αντίθεση με αυτό που ζητούν από τους Ουκρανούς.

Ανάμεσα στα πολλά, είπε:

  • Στην πολιτική όλο και περισσότερο μοιάζει να ελέγχεται από κέντρα υπερεθνικά. Το βλέπουμε κυρίως στην Ευρώπη που μεγαλώνει η απόσταση της πολιτικής από τις κοινωνίες και τους προβληματισμούς τους, εν μέσω πολέμου.
  • Δεν θα ήμουν χρήσιμος να χαϊδέψω αφτιά, ούτε στη χώρα ούτε στην παράταξη που υπηρετώ εδώ και 45 χρόνια.
  • Το ζήτημα είναι να υπάρξει μόνιμη λύση ελληνική και ευρωπαϊκή, διότι η Ευρώπη υπνώττει, καθυστερεί με μια ανεπτυγμένη γραφειοκρατία.
  • Χρειάζεται αλλαγή στην τιμολόγηση, στη φορολογία του ρεύματος, διαφορετικά θα είμαστε στον αέρα.
  • Οι έκτακτες επιδοτήσεις δεν μπορεί να είναι μόνιμη λύση. Γιατί με τις τιμές του ρεύματος είναι εξαρτημένα πολλά. Ο αγρότης δεν θα σπείρει.
  • Χωρίς ενέργεια, πολιτισμός δεν υπάρχει. Καθορίζει την εξέλιξη, ατομική, συλλογική και παγκόσμια.
  • Η δική μας κυβέρνηση είχε αναδείξει τον ενεργειακό πλούτο της χώρας και είχε προχωρήσει σε ενέργειας.
  • Είχα καλέσει, τότε δημόσια την Ευρώπη να αξιοποιήσουμε τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά κάποιοι είχαν άλλα συμφέροντα και δεύτερες σκέψεις και έκαναν πως δεν άκουγαν.
  • Και τα τελευταία 2,5 χρόνια αργήσαμε να αξιοποιήσουμε τα ενεργειακά ελληνικά κοιτάσματα και ήταν λάθος αυτό που ακούστηκε ότι δεν μας ενδιαφέρει να τρυπήσουμε τον βυθό των θαλασσών. Τί μήνυμα δώσαμε στις εταιρείες;
  • Πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακριβώς το αντίθετο, αλλά η ζημιά είχε γίνει και πρέπει και μπορεί να διορθωθεί. Όπως διορθώθηκε και το λάθος της άμεσης απολιγνιτοποίησης το 2024, την ώρα που η Γερμανία θα διατηρήσει τα εργοστάσια έως το 2035.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Ανεπαρκή τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους λογαριασμούς – Θα τα ψηφίσουμε στη Βουλή

Αβραμόπουλος στο 14ο Συνέδριο ΝΔ: Έχουμε ευθύνη να οδηγήσουμε τη χώρα στην επόμενη μέρα

Γιατρομανωλάκης στο 14ο Συνέδριο ΝΔ: Επενδύουμε στη θωράκιση και ανάπτυξη του πολιτισμού