ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Την Ευρώπη, την πονάω, την πιστεύω και την υπηρετώ. Αλλά όποιος πονάει κάτι, δεν κλείνει τα μάτια του και δεν χαϊδεύει αυτιά», ανέφερε μιλώντας στην εκδήλωση της ΝΔ για την Ημέρα της Ευρώπης ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην ιστορική απόφαση του Κωνσταντίνου Καραμανλή να εντάξει την Ελλάδα στην ΕΕ, κάμπτοντας τις αντιστάσεις που υπήρχαν εντός και εκτός Ελλάδας. «Ο λαϊκισμός οργίαζε», ανέφερε ο κ. Σαμαράς. «Το σύνθημα ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο αντηχούσαν σε δρόμους και πλατείες. Όμως ο Καραμανλής κατάφερε να κάμψει και αυτές τις αντιστάσεις. Και έτσι συνέδεσε και το όνομά του, αλλά και την υστεροφημία του, με την πραγμάτωση εκείνου το οποίο κάποιοι δεν ήθελαν, δεν το πίστευαν ή έμοιαζε σαν ένα άπιαστο όνειρο. Την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, που τότε ξεκίνησε».
«Μαζί του βιώσαμε τότε τι σημαίνει το σωστό, το να κάνεις το σωστό και το να πηγαίνεις κόντρα σε θεούς και σε δαίμονες για να υπηρετήσεις το σωστό. Και να σε πολεμάνε σκληρά. Μέσα και έξω. Ιδιαίτερα μέσα», πρόσθεσε.
«Η ευρωπαϊκή πορεία που ξεκίνησε τότε δεν ήτανε ούτε εύκολη, ούτε ανέφελη. Τρεις δεκαετίες αργότερα, το 2012, η πορεία αυτή κινδύνευσε πραγματικά, όταν πολλοί πάλι εκτός Ελλάδας πιστεύαν ότι η χώρα δεν θα τα κατάφερνε να παραμείνει στην Ευρώπη. Όταν κάποιοι ετοιμάζονταν να βγάλουν την Ελλάδα από το ευρώ και από την Ένωση. Και όταν κάποιοι μέσα στην Ελλάδα έπαιζαν το παιχνίδι τους, δυστυχώς και πάλι. Τότε η κυβέρνησή μου μαζί με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου καταφέραμε να διαψεύσουμε της Κασσάνδρες»,ανέφερε.
«Ο Λαίκισμος οργίαζε και τότε. Αλλά εμείς παρά τις κραυγές, τα συνθήματα, κρατήσαμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη. Μειώνοντας ταυτόχρονα το χρέος, όχι αυξάνοντας όπως έγινε μετά. Μειώνοντας τους φόρους, όχι αυξάνοντας τους, όπου συνέβη μετά. Και αρνούμενοι μέχρι τέλος να υποθηκεύσουμε τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια, όπως δυστυχώς έγινε αμέσως μετά», πρόσθεσε.
«Μιλάω για την εποχή των μνημονίων. Όταν μας επέβαλαν αρχικά λάθος πρόγραμμα προσαρμογής με λάθος πολλαπλασιαστές και όταν τους το λέγαμε μας επέπλητταν. Μέχρι που παραδέχθηκαν ότι όντως το πρόγραμμά τους δεν έβγαινε ότι οι πολλαπλασιαστές τους ήταν λάθος και όταν τα διορθώσαμε όλα αυτά και άρχισε η χώρα να σημειώνει πρόοδο, πράγμα που το παραδέχτηκαν και οι ίδιοι. Και πάλι δεν μας στήριξαν. Έτσι συνέχισε να φουντώνει ο λαϊκισμός με τα γνωστά αποτελέσματα. Αυτά όλα τα αφήσαμε πίσω πια. Προχωράμε μπροστά. Βέβαια δεν τα ξεχάσαμε», ανέφερε.
«Η ενωμένη Ευρώπη είναι το πιο φιλόδοξο εγχείρημα της ανθρώπινης ιστορίας. Στο παρελθόν υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που οι λαοί ενώθηκαν, κυρίως όμως με κατάκτηση και με επιβολή. Η ενωμένη Ευρώπη ξεκίνησε και προχώρησε με συναίνεση και με Δημοκρατία. Δεν κατέκτησε καμία χώρα με το ζόρι. Χώρες που βρίσκονται σήμερα έξω από αυτήν ζητούν να μπούνε μέσα»μ, ανέφερε.
Οι λαοί της Ευρώπης, μέσα σε μια πορεία αιώνων, άρχισαν να διαμορφώνουν κοινή ταυτότητα. Με τρια κορυφαία στοιχεία. Την αρχαιοελληνική φιλοσοφία, το ρωμαϊκό Δίκαιο και τον Χριστιανισμό. Κοινή ταυτότητα δίνουν σε διαφορετικούς λαούς οι κοινές πολιτιστικές επιρροές και οι κοινοί αγώνες απέναντι σε κοινούς εχθρούς, ανέφερε.Η
Η Ευρώπη επί 9 αιώνες, παρά τις εσωτερικές της συγκρούσεις αγωνιζόταν να αποκρούσει το Ισλάμ. Η Ευρώπη αντιστάθηκε στην ισλαμιστική επέκταση και απέκτησε, έτσι κοινή ταυτότητα παρά τις εσωτερικές της συγκρούσεις ως πολιτιστικά χριστιανική Ευρώπη. Συνομιλώντας βέβαια συνεχώς και με τον Πλάτωνα και με τον Αριστοτέλη, πρόσθεσε.
«Στις αρχές της δεκαετίας του ΄90», ανέφερε, «υπήρχαν 5 έννοιες που συγκροτούσαν κοινή πυξίδα. Πέντε λέξεις κλειδιά που σήμερα πια δεν υπάρχουν. Ή αν θέλετε σπανίζουν: Σύγκλιση. Συνοχή. Αλληλεγγύη. Ευημερία. Ελευθερία», ανέφερε ο κ. Σαμαράς.
«Σύγκλιση τότε οι λαοί της Ευρώπης των οικονομιών τους, της ανάπτυξης και των πολιτιστικών σταθερών τους. Σήμερα. Δεν τη βλέπουμε πουθενά. Παρακολουθούμε μόνο σοβαρές αποκλίσεις και ατέλειωτες τριβές. Όπου για παράδειγμα η Γερμανία, που στηρίζει την εγκατάλειψη της ενέργειας από τον άνθρακα. Όμως λίγο αργότερα αγκαλιάζει τον άνθρακα και εγκαινιάζει λιγνιτικά εργοστάσια στην ίδια την επικράτειά της. Ύστερα εγκαταλείπει τα πυρηνικά της εργοστάσια που είχε, που δεν εκλύουν διοξείδιο του άνθρακα, για να αγοράσει όμως φθηνή πυρηνική ενέργεια από τη γειτονική, Γαλλία. Η οποία όμως έχει ήδη αρχίσει να εγκαταλείπει την πυρηνική ενέργεια. Μέχρι που λόγω της κρίσης τώρα προγραμματίζει και πάλι νέα πυρηνικά εργοστάσια. Αλαλούμ. Αυτό είναι κανονικό χάος. Αυτά φωτογραφίζουν μια Ευρώπη που δεν είναι ενωμένη. Πως λοιπόν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα αυτό που πολλοί ελπίζουν. Δηλαδή, να υπάρχει σύγκλιση σε αμοιβές, σε δημοσιονομικές πολιτικές, σε ο,τιδήποτε άλλο», αναρωτήθηκε.
«Δείτε τώρα το τεράστιο ζήτημα της ενέργειας. Τι ρόλο παίζει και στη λεγόμενη συνοχή. Μέχρι το 2020 η Ευρώπη ψηφίζει τη χρήση φυσικού αερίου ως το καύσιμο μετάβασης και ύστερα αποφάσισε να εγκαταλείψει το φυσικό αέριο. Όμως στο μεταξύ η Γερμανία για τον εαυτό της προωθούσε και δεύτερο αγωγό φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Μέχρι που και οι δύο αγωγοί ανατινάχθηκαν. Και βέβαια, όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν αποθαρρύνει την ανακάλυψη νέων ευρωπαϊκών κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Όπως στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέχρι που ο πόλεμος στην Ουκρανία τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν το φθηνό ρωσικό αέριο, μένοντας έτσι χωρίς εναλλακτικές λύσεις, χωρίς φθηνή ενέργεια. Και ρωτάω. Κανείς στην Ευρώπη δεν είχε δει τα γεγονότα να έρχονται; Κανείς δεν προέβλεψε κάτι για το μέλλον. Είναι αυτοτύφλωση ή εθελοτυφλία», συνέχισε ο κ. Σαμαράς.
«Πού είναι και ευημερία», αναρωτήθηκε. «Την ώρα που κινδυνεύουμε να χάσουμε την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, έχουμε εξαπολύσει κυνηγητό ακόμα και στην ανταγωνιστική γεωργία», συνέχισε, κάνοντας αναφορά στο ζήτημα των κινητοποιήσεων των κτηνοτρόφων στην Ολλανδία για τις πολιτικές στο ζήτημα της μείωσης της κτηνοτροφικής παραγωγής για περιβαλλοντικούς όρους. «Καταστρέφουν με ντιρεκτιβες από τις Βρυξέλλες, ακόμα και την πιο ανταγωνιστική ευρωπαϊκή χώρα σε γεωργία κτηνοτροφία, μεταποίηση που είναι η Ολλανδία. Την ώρα μάλιστα που πολλοί προειδοποιούν ότι επέρχεται και τη επισιτιστική κρίση. Όλα αυτά πυροδότησαν και ήδη κυοφορούν εξεγέρσεις παραγωγών, αγροτών και κτηνοτρόφων. Όλα αυτά βέβαια δεν μπορώ να πω ότι οδηγούν σε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη», ανέφερε.
«Είναι πολύ δημοκρατικό οι διορισμένοι της Ευρωπαικής Επιτροπής μα απειλούν τους λαούς της Ευρώπης τις παραμονές των εκλογών για το τι θα ψηφίσουν; Έτσι δεν έγινε και στην Ιταλίας; Οι υποδείξεις τους Αγνοήθηκαν. Η ουσία όμως παραμένει», συνέχισε ο κ. Σαμαράς.
«Γιατί ο ευρωπαίος πολίτης να δεχτεί ότι κάποιος έξω από τη χώρα του θα του υποδείξει τι να ψηφίσει; Και πώς να δεχθεί ότι τελικά οι διορισμένοι έχουν το πάνω χέρι απέναντι στους εκλεγμένους; Αυτά υπονομεύουν τη δημοκρατία. Κάποτε υπήρχε ασφάλεια μέσα στην Ευρώπη, σήμερα δεν μπορούμε καν να συμφωνήσουμε πώς θα φυλάμε τα κοινά σύνορα. Δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τους αληθινούς μετανάστες και τους αληθινούς πρόσφυγες από τους εργαλειοποιημένους, που τους φέρνουν πολλές φορές κυκλώματα διακινητών. Σε συνεργασία δυστυχώς, πολλές φορές με ξένα κράτη και διάφορες ΜΚΟ», ανέφερε.
«Οι ευρωπαϊκές χώρες συρρικνώνονται πληθυσμιακά. Ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Νότο, ιδιαίτερα στην Ελλάδα και την Ιταλία. Και εδώ είναι που πρέπει να στηρίξουμε τους νέους μας να κάνουν παιδιά. Εμείς αντίθετα προσπαθούμε να εισαγάγουμε παρανόμους απ έξω. Πολλοί των οποίων αρνούνται να ενσωματωθούν. Όμως και αυτό την Ευρώπη την διαλύει», υποστήριξε.
«Σήμερα υπάρχει και η λεγόμενη αποδόμηση, το woke culture. Και όχι μόνο στην Ευρώπη, στη Δύση γενικότερα. Δηλαδή το γκρέμισμα όσων συνιστούν την κοινή κληρονομία μας… Αυτά δεν είναι Ευρώπη. Σήμερα, την ώρα που τα προβλήματα γιγαντώνονται, να πιθηκίζουμε εισαγόμενες ανοησίες για το πόσα θα είναι τα φύλα.Είναι λάθος για τη Δύση αυτός ο καταχρηστικός δικαιωματισμός που οδηγεί σε μια ακατανόητη νέα γλώσσα πολιτικής ορθότητας που θυμίζει τον new talk του Όργουελ από το 1984», πρόσθεσε.
«Όλα αυτά επιχειρείται να επιβληθούν άνωθεν. Κάθε αντίρρηση να στιγματίζεται, σχεδόν να απαγορεύεται. Αυτό κατά την άποψή μου καταργεί την ελευθερία της έκφρασης, καταργεί την ελευθερία της συνείδησης και επιβάλλει την αστυνομία στη σκέψη μας. Αυτά είναι ακρότητες που τραυματίζουν την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη. Και όσα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας υιοθετούν τέτοια ατζέντα κινδυνεύουν να συρρικνωθούν, όπως πολύ σωστά είπε προηγουμένως ο Κώστας Καραμανλής. Πράγμα που ήδη συμβαίνει σε πολλές χώρες. Και στη θέση τους να αναδεικνύονται τα αντισυστημικά κόμματα. Που προσέξτε, δεν τοποθετούν την προτεραιότητα τους στην Ευρώπη, όπως εμείς», ανέφρε
«Η ιστορία λοιπόν μας βαράει κάποιο καμπανάκι; Οι αληθινοί Ευρωπαίοι το ακούν και ανησυχούν. Δυστυχώς στις Βρυξέλλες σήμερα πολλοί δεν το ακούν. Για να το πω αλλιώς, οι Βρυξέλλες θα έπρεπε κάθε μέρα να ανοίγουν ένα παραθυράκι αισιοδοξίας για την Ευρώπη και να κλείνουν την πόρτα στον παραλογισμό και τις ακρότητες και δεν το κάνουν», ανέφερε.
«Μου είναι αδιανόητο αυτή η σημερινή σιωπή των ιδεών που πολλές φορές θυμίζει τη σιωπή των αμνών», ανέφερε. «Είναι ο οδυνηρό να βλέπω μια Ευρώπη που αντί να στηρίζει την Ελλάδα, πιέζει την Ελλάδα για εθνικές παραχωρήσεις, τις οποίες δεν ζήτησε από καμία άλλη χώρα μέλος», πρόσθεσε. «Όπως η συμφωνία των Πρεσπών. Που έχει δημιουργήσει νέα προβλήματα και νέα αδιέξοδα στα Βαλκάνια. Όπως και οι λεγόμενες Πρέσπες του Αιγαίου, που κάποιοι φαίνεται να ετοιμάζουν και που βέβαια δεν πρόκειται να τους περάσει».
«Πού είναι λοιπόν η αλληλεγγύη της Ευρώπης στα μέλη της; Και γιατί τα λέω όλα αυτά; Διότι πάνω από όλα. Η Ελλάδα κρατάει το κλειδί για τον εναλλακτικό ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, που σημαίνει βέβαια ότι εμείς πρέπει να διεκδικήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην ελληνική ΑΟΖ. Δεν θα τα μοιράσουμε με την Τουρκία. Η οποία αλληθωρίζει όλο και περισσότερο προς τη Ρωσία και βεβαίως σημαίνει και το προφανές η Ευρώπη να μας στηρίξει», ανέφερε.
«Η Ελλάδα πολύ σωστά κατήγγειλε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την οποία άλλωστε καταγγέλλει όλη η Ευρώπη», ανέφερε. «Αλλά οφείλουμε να υπενθυμίζουμε συνεχώς στους πάντες ότι και η Τουρκία έχει εισβάλει στην Κύπρο εδώ και 50 χρόνια και όχι μόνο εξακολουθεί να κατέχει παράνομα».
Η Τουρκία, εξήγησε ο κ. Σαμαράς, προσπαθεί να υφαρπάξει σήμερα και τους υδρογονάνθρακες της κυπριακής ΑΟΖ, όπως και της ελληνικής ΑΟΖ. «Όμως εδώ δεν ακούμε αντίστοιχες καταγγελίες από την Ευρώπη κατά της Τουρκίας. Μάλλον παροτρύνσεις ακούμε εμείς μα συνθηκολογήσουμε με τα τετελεσμένα. Και αυτό δεν τιμά ούτε την Ευρώπη, ούτε συνολικότερα τη Δύση».
«Δυστυχώς. αρωγός σε αυτά γίνεται και σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση. Στο πρόγραμμα της υπόσχεται να σταματήσει τις έρευνες στους υδρογονάνθρακες γιατί τους θεωρεί, λέει, ξεπερασμένους. Δηλαδή τι; Δεν καταλαβαίνει ότι έτσι διευκόλυνε να τα πάρει όλα η Τουρκία. Η οποία αν καταφέρει να τα αρπάξει, θα πουλάει μετά το δήθεν ξεπερασμένο φυσικό αέριο και στην Ευρώπη».
«Ήταν το ίδιο κόμμα εξάλλου», συνέχισε ο κ. Σαμαράς, που «όταν ήρθε στην εξουσία, έφερε πάνω από ένα εκατομμύριο παράνομους στην Ευρώπη. Προκαλώντας τότε σοβαρό πρόβλημα σε όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Και τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη και πολύ σωστά επεκτείνει το φράχτη στον Έβρο, ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει και πάλι εμπόδια».
«Πίσω δεν γυρίζουμε με τίποτα. Μετά την 21η Μαΐου θα πάμε μπροστά. Αλλά μπροστά σε μια Ευρώπη που βρίσκει το βηματισμό της, γιατί σήμερα παραπαίει. Και με μια Ελλάδα που έχει σταθεί πλέον στα πόδια της και χάριν στην ανορθωτική προσπάθεια της κυβέρνησης των τελευταίων 4 ετών του Κυριάκου Μητσοτάκη, να πάρει επιτέλους και το μεγάλο ζητούμενο, την επενδυτική βαθμίδα. Μια Ελλάδα όμως έντελώς διαφορετική. Για την Ελλάδα που γίνεται γεωστρατηγικό προπύργιο της Δύσης στην περιοχή της και όχι αδύναμος κρίκος, ο απροσάρμοστος εταίρος της Ευρώπης. Η Ελλάδα που παράγει ανταγωνιστικά, που δεν περιμένει να ζει από επιδόματα. Μια Ελλάδα που θα επιτρέψει επιτέλους τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και θα κρατήσει τα παιδιά της να ολοκληρώνουν εδώ τις σπουδές τους και δεν τα στέλνει έξω απ όπου δύσκολα γυρίζουν».
«Μια Ελλάδα που προσελκύει πρωτοποριακές παραγωγικές επενδύσεις όπως πράγματι γίνεται τελευταία, και δεν τις διώχνει», συνέχισε. Που κτίζει συμμαχίες με άλλες χώρες της περιοχής που ευθυγραμμίζονται και εκείνες με τα δικά μας συμφέροντα και που αντιστέκονται και εκείνες στην επιθετική πολιτική της Τουρκίας. Μια Ελλάδα που τολμάει μεταρρυθμίσεις και δεν υποχωρεί σε αντιστάσεις των γνωστών συντεχνιών, των βολεμένων και των διαπλεκόμενων. Μια Ελλάδα ισχυρή, όχι μια Ελλάδα παρίας.
«Μέσα σε μιαν Ευρώπη που επιστρέφει στις αρχές της αλληλεγγύης και της σύγκλισης. Μέσα σε μιαν Ευρώπη που θα υπερασπίζεται τα εθνικά της κράτη. Όχι μια Ευρώπη των ανεξέλεγκτων τεχνοκρατών και της άφρονης γραφειοκρατίας. Αυτή είναι η μόνη Ευρώπη που μπορεί και που πρέπει να υπάρξει στο εξής. Μέσα μια τέτοια Ευρώπη η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής, όχι κομπάρσος. Γι’ αυτό βρισκόμαστε σήμερα όλοι μας εδώ. 2, πρώην πρωθυπουργοί. Μαζί με τον σημερινό πρωθυπουργό. Με βαρείς συμβολισμούς. Και για την παράταξη και για τη χώρα. Οι τρεις με πίστη στο ευρωπαϊκό ιδεώδες, όμως και με ανησυχία. Για το πού πάει η Ευρώπη σήμερα. Για μια νέα Ελλάδα που τη χρωστάμε σε μια νέα Ευρώπη που τη δικαιούμαστε».
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κινδυνεύει η Ελλάδα από τους Ντεγκρέτσια και τα εγγόνια της Φρειδερίκης;
- Πιερρακάκης: Έρχονται νέοι τύποι σχολείων από το 2025- Η συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, οι καινοτομίες και η εδραίωση του ΙΒ
- Όταν ο Δένδιας σπιτώνει αξιωματικούς
- Το ΠΑΣΟΚ στα κάγκελα, οι άλλοι σε αμηχανία και η Ν.Δ. αναζητά όραμα