Κάλεσμα στον Εμμανουέλ Μακρόν να σταματήσει «να τον προσβάλει» για την στάση του στο μεταναστευτικό έκανε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι. Όπως μάλιστα εκτιμά, η αντιμεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί χαίρει ολοένα και μεγαλύτερης στήριξης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Δεν καταλαβαίνω γιατί ο Μακρόν με κατηγορεί για ρατσισμό και εγωισμό επειδή σήμερα όλοι οι υπουργοί που ήταν παρόντες υποστήριζαν ότι οι οικονομικοί μετανάστες δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί στην Ευρώπη”, είπε στους δημοσιογράφους ο Σαλβίνι, στο περιθώριο της συνόδους της Λιόν, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών των έξι μεγαλύτερων σε πληθυσμό χωρών της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία). Στην ατζέντα της συνόδου αυτής, που ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας και πρόκειται να ολοκληρωθεί απόψε, περιλαμβάνονταν το μεταναστευτικό και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Τον Ιούνιο ο Γάλλος πρόεδρος είχε καταγγείλει “τον κυνισμό και την ανευθυνότητα” της Ρώμης επειδή η Ιταλία έκλεισε τα λιμάνια της για το πλοίο Aquarius που μετέφερε 630 μετανάστες. Όταν του ζητήθηκε σήμερα να σχολιάσει μια άλλη, πρόσφατη προτροπή του Μακρόν που αφορούσε την εντατικοποίηση των απελάσεων και “έναν καλύτερο έλεγχο των αφίξεων”, ο Σαλβίνι απάντησε: “Αν ο Μακρόν είναι στην ίδια γραμμή, τότε δίνουμε τον ίδιο αγώνα”.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, εκτίμησε σήμερα ότι “δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση, απλώς κάποιες θέσεις που προσπαθούμε να (…) τις ενώσουμε, όπως αρμόζει στην ΕΕ”.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι, κατά το παράδειγμα της Ουγγαρίας, και η χώρα του “θα πει όχι” στο Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση του ΟΗΕ το οποίο πρόκειται να επικυρωθεί επισήμως τον Δεκέμβριο στο Μαρόκο. Όπως είπε, η Βαρσοβία εκτιμά ότι αυτό το Σύμφωνο μπορεί “να ενθαρρύνει την παράνομη μετανάστευση”.

Αβραμόπουλος:  Πολύ σημαντικό να συνεργαζόμαστε μέσα σε κλίμα αλληλεγγύης

Μετά το πέρας της Συνόδου, ο Επίτροπος μεταναστευτικής πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε πως «σήμερα κάναμε ένα σημαντικό βήμα προόδου».

«Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε κάνει πολλά, ωστόσο πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα το επόμενο διάστημα. Είναι πολύ σημαντικό να συνεργαζόμαστε μέσα σε κλίμα εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης, καθώς όλοι μας βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κοινές προκλήσεις και κοινές απειλές. Αποτελεί καθήκον όλων μας να προστατεύσουμε τις κοινωνίες και τους πολίτες μας», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.

«Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, συζητήσαμε για την αύξηση των αφίξεων στη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου και επικεντρωθήκαμε στη συνεργασία της ΕΕ με το Μαρόκο, το οποίο αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς μας εταίρους. Το Μαρόκο μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη διαχείριση της κατάστασης εκεί καθώς διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε αυτά τα θέματα. Ωστόσο, το Μαρόκο έχει και μεγάλες ανάγκες και για αυτό η ΕΕ είναι έτοιμη να παράσχει στήριξη και βοήθεια για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του σε αυτή την περιοχή της Μεσογείου», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ματτέο Σαλβίνι: Η Ιταλία δεν θα έχει την ίδια μοίρα με την Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Δικαιώθηκα» λέει ο διευθυντής των κέντρων μεταναστών μετά την παρέμβαση εισαγγελέα