Με απόλυση απειλούνται 51 από τους 63 δικηγόρους της ΕΚΧΑ Α.Ε., που μετατρέπεται σε Εθνικό Κτηματολόγιο ΝΠΔΔ. Μόλις 12 θα παραμείνουν στη θέση τους και οι υπόλοιποι θα πάρουν την «αποζημίωση που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 46 του ν.4194/2013 (Α’ 208)», όπως σημειώνεται στο άρθρο 19 του πολυνομοσχεδίου. Παρ ‘ όλα το γεγονός αυτό δε φαίνεται να ενδιαφέρει ούτε κατά διάνοια τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη. Αυτό φάνηκε και από τον τρόπο με τον οποίο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αντιμετώπισε τους απολυόμενους δικηγόρους, όταν εκείνοι παρουσιάστηκαν μπροστά του, για να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια και την ανησυχία τους.

Για του λόγου το αληθές, η δικηγόρος του Κτηματολογίου, Ζωή Ρούσσου έδωσε μία γλαφυρότατη περιγραφή μιλώντας στο Ρ/Σ ΘΕΜΑ 104,6. Όπως ισχυρίστηκε η κυρία Ρούσσου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης αντιμετώπισε τους απολυόμενους δικηγόρους με πρωτοφανή απάθεια, όταν εκείνοι του ανέφεραν το πρόβλημα.

«Η απάντησή του ήταν αισχρή, “δεν πειράζει, ας το δοκιμάσουμε”. Ο κ. Σταθάκης δέχτηκε τους δικηγόρους, εκπρόσωπο του συλλόγου των απολυομένων δικηγόρων, τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου της Αθήνας, ξαπλωμένος ρέκλα πάνω στην καρέκλα και να λέει “δεν πειράζει βρε παιδιά, τι να κάνουμε τώρα“. Μειδιούσε, γελούσε και έλεγε, “δεν πειράζει, έτσι θα γίνει. Τι να κάνουμε τώρα, θα φύγετε!” υποστήριξε η δικηγόρος Πειραιά.

Στο νέο φορέα που δημιουργείται, το εθνικό Κτηματολόγιο ΝΠΔΔ, μεταφέρονται όλοι οι υπάλληλοι με την ιδιότητα που είχαν στην ΕΚΧΑ Α.Ε, όχι όμως και οι 63 δικηγόροι. Μόλις 12 θα συνεχίσουν ως είχαν και, εφόσον τηρούν τα κριτήρια που θεσπίζονται και έπειτα από αξιολόγησή τους από το διοικητικό συμβούλιο, ενώ οι υπόλοιποι 51 καλούνται ουσιαστικά να αποκηρύξουν τα πτυχία τους και τις σπουδές τους και να μετατραπούν σε υπαλλήλους, καλύπτοντας όποια ανάγκη τους ζητήσει ο νέος οργανισμός, ειδάλλως θα απολυθούν.

Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε το protothema.gr:

«Είναι φωτογραφικά τα κριτήρια και είναι σίγουρο ότι η διοίκηση έχει ανοίξει τους φακέλους και έχει δει ποιους χρειάζεται, τους υποτακτικούς. Όλοι κάνουμε εξαιρετικά τη δουλειά μας, αλλά μπροστά στον κίνδυνο των απολύσεων, άλλοι είναι πιο δυναμικοί και βγαίνουν μπροστά, άλλοι πιο υποτακτικοί» δήλωσε η κυρία Ρούσσου, η οποία έδωσε τη δική της ερμηνεία για την απόφαση αυτή του υπουργείου, η οποία περιλαμβάνεται στο επίμαχο πολυνομοσχέδιο: «Η δική μας παρουσία διασφαλίζει τη νομιμότητα στις συναλλαγές. Η κυβέρνηση όμως δεν θέλει τη νομιμότητα στο Κτηματολόγιο και γι’ αυτό μας απολύει. Στο τέλος ο κόσμος θα ψάχνει την περιουσία του στα δικαστήρια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Απόστρατος πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού ζητά την παραπομπή Καμμένου και Κουρουμπλή σε Ειδικό Δικαστήριο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πορεία κατά των πλειστηριασμών – Κλειστή η Λεωφόρος Αλεξάνδρας