ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η πιθανή κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών για την μετονομασία της γείτονος χώρας σε Βόρεια Μακεδονία δεν πρόκειται να επηρεάσει τις Ρώσο – Ελληνικές σχέσεις, υπογράμμισε ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα Αντρέι Μασλόφ.
Η Ρωσία «δεν είναι αντίθετη με μια νέα ονομασία και όποια συμφωνία υπάρξει ανάμεσα στις δύο χώρες και κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ θα γίνει σεβαστή από τη Ρωσία», ανέφερε. Ωστόσο, ο Ρώσος πρέσβης έκανε ξεκάθαρο ότι η Μόσχα τάσσεται κατά της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ καθώς διαφωνεί κάθετα με τη διεύρυνση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Ο πρέσβης της Ρωσίας ανέπτυξε και τις ιδιαίτερες σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία, τονίζοντας ότι η «Τουρκία είναι μια μεγάλη γειτονική χώρα της Ρωσίας με την οποία οι σχέσεις της Μόσχας κρίνονται πολύ ικανοποιητικές».Μάλιστα, αναφορικά με την επικείμενη πώληση του συστήματος S-400, ο κ. Μασλόφ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να ανησυχεί καθώς οι S-400 είναι «αμυντικό και όχι επιθετικό όπλο».
Σύμφωνα με τον πρέσβη της Ρωσίας η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και η συνάντησή του με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν το αποκορύφωμα ενός πολύ επιτυχημένου έτους στις διμερείς σχέσεις. «Η Ελλάδα είναι ένας ιδιαίτερος εταίρος στο πλαίσιο τους αμοιβαίου σεβασμού και των συμφερόντων. Συμπληρώνονται 190 χρόνια διπλωματικών σχέσεων και το 2019 θα είναι έτος ρωσικής γλώσσας και λογοτεχνίας στην Ελλάδα και ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στη Ρωσία», υπογράμμισε ο κ. Μασλόφ, τονίζοντας τη συμφωνία Αθήνας – Μόσχας για τα εγκαίνια δύο νέων επίτιμων προξενείων στη χώρα μας, σε Ναύπλιο και Αλεξανδρούπολη.
Ο Ρώσος πρεσβευτής αναφερόμενος στις οικονομικές σχέσεις των δύο κρατών έκανε λόγο για συνεχή αύξηση του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων, με το παράδειγμα της Ελούντας στην Κρήτη, καθώς και στους 850.000 Ρώσους τουρίστες που επισκέφθηκαν το 2018 την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν επίσης ευκαιρίες για μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στους τομείς της ιχθυοκαλλιέργειας και των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Τέλος, αναφερόμενος στον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream ο Ρώσος πρέσβης δήλωσε ότι η λειτουργία του θα συμβάλει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην νοτιοανατολική Ευρώπη ενώ τόνισε ότι για πιθανή επέκτασή του και σε ελληνικό έδαφος απαιτείται οικονομική αξιολόγηση από τις εμπλεκόμενες εταιρίες και σαφείς εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν θα εμποδίσει την επέκταση και τη μελλοντική λειτουργία του αγωγού.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ναύαρχος Αποστολάκης: Αν οι Τούρκοι ανέβουν σε ελληνική βραχονησίδα, θα την ισοπεδώσουμε