ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα όσα ανέφερε ο Σταύρος Κοντονής αποτελούσαν ένα «κοινό μυστικό» για όσους παρακολούθησαν την προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης να περάσει άρον-άρον, λίγο πριν τις εκλογές του 2019, έναν νέο ποινικό κώδικα, ο οποίος περιείχε άκρως αμφιλεγόμενες διατάξεις. Διατάξεις οι οποίες, μάλιστα, είχαν προκαλέσει από την πρώτη στιγμή αντιδράσεις ακόμα και στο ίδιο το εσωτερικό του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα. Είναι χαρακτηριστικό πως η ίδια η νεολαία του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ είχε εκφράσει από τον Μάρτιο του 2019 τις αντιρρήσεις της για διατάξεις του νέου Κώδικα, προειδοποιώντας μάλιστα πως «ανοίγει παράθυρα ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής».
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Σταύρος Κοντονής επιβεβαίωσε πως ορισμένες παράμετροι του νέου Ποινικού Κώδικα που έσπευσε να περάσει ο ΣΥΙΡΖΑ «έχουν να κάνουν και με αποφάσεις, όπως η χθεσινή για την Χρυσή Αυγή». Όπως εξήγησε, «η ποινική μεταχείριση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης είναι ίδια με τους μέλους και εγώ αυτό το θεωρώ προβληματικό. Με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα δεν υπάρχει πλέον στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και αυτό είναι κάτι που επίσης το είχα αναφέρει, έχοντας στο μυαλό μου και την δίκη για την Χρυσή Αυγή».
Η «βόμβα» Κοντονή, όπως ήταν αναμενόμενο, έφερε την άμεση αντίδραση των υπόλοιπων κομμάτων, με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα να σπεύδει αμήχανα να επιτεθεί κατά του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, κατηγορώντας τον λίγο-πολύ για «προδοσία» απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά. Μόνο που ο Σταύρος Κοντονής, ο οποίος απάντησε κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «σταλινισμό», δεν ήταν ο μόνος που έσπευσε να στραφεί κατά του ποινικού κώδικα. Έτσι, λίγη ώρα αργότερα έλαβε στήριξη από έναν ακόμα πρώην υπουργό Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, τον Νίκο Παρασκευόπουλο, ο οποίος παραδέχθηκε πως κάποιες από τις ρυθμίσεις του Κώδικα είναι «προβληματικές και κάποιες από αυτές άστοχες».
Το ζήτημα της Folli Follie
Ο έντονος προβληματισμός στον κόσμο της Δικαιοσύνης για τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, δεν περιοριζόταν στην επίπτωση που θα είχε πάνω στην πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής. Το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο αντικαταστάτης του Σταύρου Κοντονή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, περιείχε δεκάδες διατάξεις οι οποίες προκάλεσαν αντιδράσεις, από τις ρυθμίσεις για τα ελαφρυντικά των κατηγορούμενων μέχρι τις άκρως προβληματικές αρχικές ρυθμίσεις για τον βιασμό, και από το ζήτημα των ποινών για τις μολότοφ μέχρι το ζήτημα των εγκλήσεων.
Το τελευταίο ζήτημα μάλιστα, η «προβληματική και άστοχη» ρύθμιση για τις εγκλήσεις, λίγο έλειψε να ρίξει στα μαλακά την οικογένεια Κουτσολιούτσου για το πολύκροτο σκάνδαλο της Folli Follie.
Με βάση τον νέο ποινικό κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ, οι εκπρόσωποι του Δημοσίου που ζημιώθηκαν από την εταιρεία της οικογένειας Κουτσολιούτσου, είχαν περιθώριο έως τις 31 Οκτωβρίου του 2019 να προσέλθουν στην ανακρίτρια που χειριζόταν την υπόθεση του σκανδάλου και να καταθέσουν έγκριση. Σε διαφορετική περίπτωση, με βάση τον νέο ποινικό κώδικα, οι ποινικές διώξεις που είχαν ασκηθεί από τον εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση για το πρώτο σκέλος της υπόθεσης, «αδυνάτιζαν» σε τέτοιο σημείο που κινδύνευαν να χαρακτηριστούν ανενεργές, την ώρα που το Υπερταμείο, ο ΕΦΚΑ και ο ΕΟΠΥΥ είχαν στα χαρτοφυλάκια τους μετοχές της Folli Follie αξίας 10,6 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα αυτός που ζημιώθηκε και στην προκειμένη περίπτωση μεταξύ άλλων και το δημόσιο πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του στην ανακρίτρια.
Καθώς η καταληκτική ημερομηνία πλησίαζε χωρίς κανένας να έχει κινηθεί, κινδυνεύοντας λόγω του νέου ποινικού κώδικα να δημιουργηθεί ένα σκάνδαλο μεγαλύτερο και από το προηγούμενο, το mononews αποφάσισε να φέρει στο προσκήνιο το ζήτημα. Έτσι, λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία, το Υπερταμείο , κινητοποιούμενο μετά την παρέμβαση του mononews, προχώρησε τελικά στην κατάθεση έγκλησης για τo σκάνδαλο της Folli Follie.
Κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ
Το μόνο σίγουρο είναι πως η κόντρα του Σταύρου Κοντονή με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επανάφερε στο προσκήνιο το προβληματικό κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα να επιβάλει τον έλεγχο του στον ΣΥΡΙΖΑ, με αλλαγές στην ηγετική ομάδα και τα όργανα του κόμματος δεν δείχνουν πλέον ικανές να απορροφήσουν τις έντονες αντιθέσεις που σιγοβράζουν στο εσωτερικό του κόμματός του. Αντιθέσεις οι οποίες κλιμακώνονται από την απογοητευτική απόδοση στις δημοσκοπήσεις.
Η κίνηση του Κοντονή έχει προκαλέσει έντονη γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ, με τις πληροφορίες από τους συντάκτες που καλύπτουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλούν ήδη για «φωνές που ζητούν την αποπομπή του». Πώς θα μπορούσε άλλωστε να σταθεί ως μέλος του ένα πρόσωπο που, σύμφωνα με το ίδιο το κόμμα, υιοθετεί «την προπαγάνδα της ΝΔ»;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ισπανία: Αύξηση του έκτακτου φόρου στα υπερκέρδη των τραπεζών
- Υπουργείο Εργασίας: Απόφαση παράτασης της αρμοδιότητας του ΝΑΤ σε θέματα παροχών συντάξεων και εφάπαξ ναυτικών
- Ουκρανία: Το κοινοβούλιο ακύρωσε τη σημερινή του συνεδρίαση λόγω κινδύνου για ρωσικό πλήγμα
- ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Έναρξη κατασκευής τριών νέων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα συνολικής ισχύος 100MW