ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Ελλάδα βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για την αγορά 36 συστημάτων πυραυλικού πυροβολικού PULS από το Ισραήλ, καθώς πιέζει για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Reuters, οι συζητήσεις για τη συμφωνία ύψους 600-700 εκατομμυρίων ευρώ (630 εκατ. δολάρια – 735 εκατ. δολάρια) έρχονται καθώς η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την αγορά από το Ισραήλ ενός αντιαεροπορικού και πυραυλικού αμυντικού θόλου αξίας 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλει τη συμφωνία σε κοινοβουλευτική επιτροπή προς έγκριση το πρώτο τρίμηνο του 2025, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Η Αθήνα έχει καταρτίσει ένα σχέδιο αγορών πολλών δισεκατομμυρίων, δεκαετούς διάρκειας, το οποίο περιλαμβάνει επίσης την απόκτηση έως και 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ και τεσσάρων φρεγατών από τη Γαλλία.
Το σύστημα PULS, που κατασκευάζεται από την ισραηλινή Elbit (ESLT.TA), έχει εμβέλεια έως 300 χιλιόμετρα (190 μίλια), δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή εξαρτημάτων στην Ελλάδα.
Ένας από τους αξιωματούχους πρόσθεσε ότι το ΚΥΣΕΑ, ενέκρινε την προμήθεια των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Switchblade, που κατασκευάζονται από την AeroVironment
Τα περισσότερα από τα νέα συστήματα πυροβολικού θα προστατεύουν τα βορειοανατολικά σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και τα νησιά της στο Αιγαίο, δήλωσε δεύτερος αξιωματούχος.
Διαβάστε επίσης
FT: Κοινό ταμείο 500 δισ. ευρώ για την Άμυνα συζητά η Ευρώπη
Δένδιας: Να υποστηρίξουμε τη διεθνή τάξη – Όχι στην τρομοκρατία ως τρόπο αλλαγής του κόσμου
Ζελένσκι: Το 60% του προϋπολογισμού 2025 προορίζεται για την άμυνα της χώρας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κάλλας: Η Ευρώπη θα πρέπει να παραμείνει ενωμένη στο ουκρανικό και να συνεργαστεί στενά με τις ΗΠΑ
- Πούτιν: Η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ – Τι θα απαιτήσει από τον Τραμπ στην πρώτη τους συνάντηση
- ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας – Στο στόχαστρο τα συστήματα αποφυγής κυρώσεων
- Χρηματιστήριο: Σειρά της… Πειραιώς και της Alpha, νέο υψηλό η Τιτάν, «άκυρο» στην δημόσια πρόταση στον ΟΛΘ, με +2% η ΔΕΗ