Η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία για την αγορά 16 αντιπλοϊκών πυραύλων από τη Γαλλία, δήλωσε τη Δευτέρα ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Τη σύμβαση για τους 16 πυραύλους Exocet υπέγραψα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί.

1

Ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για ειλικρινή συνάντηση στο πλαίσιο των κοινών αξιών που μοιράζονται Γαλλία και Ελλάδα.

Η συμφωνία με τη Γαλλία είναι ένα από τα θεμέλια της άμυνάς μας

«Συζητήσαμε ήδη, κατά το τετ α τετ και ακόμη πιο αναλυτικά τώρα με τις ομάδες μας, την περαιτέρω ενίσχυση των αμυντικών μας σχέσεων και τη στρατηγική μας συνεργασία και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο της ΕΕ», δήλωσε ο κ. Δένδιας στις πρώτες του δηλώσεις και συνέχισε:

«Οι δύο χώρες μας συνδέονται από κοινούς αγώνες, αξίες για ελευθερία, δημοκρατία και απόλυτο σεβασμό έννομης τάξης .

Την στρατηγική συμφωνία με τη Γαλλία είχα την τιμή και να τη διαπραγματευτώ και να την υπογράψω κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού. Είναι για εμάς ένα από τα θεμέλια της άμυνάς μας. Η Ελλάδα καλείται να διατηρεί τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι της απειλής.

Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να έχουμε μία ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων τη στιγμή που η διεθνής σταθερότητα απειλείται. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας ευρύτερα και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η απόκτηση των 16 γαλλικών αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet, μεταφράζεται ως ένα πρώτο αντίβαρο απέναντι στη συζήτηση περί τουρκικού ενδιαφέροντος για την προμήθεια πυραύλων Meteor.

Επιπλέον, η Ελλάδα δήλωσε ότι συζητά να αγοράσει μια τέταρτη φρεγάτα Belharra και πυραύλους κρουζ από τη Γαλλία, ως μέρος ενός αμυντικού σχεδίου 25 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2036 για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών μας.

Διαβάστε επίσης

Πιερρακάκης: Στη 2η θέση της ΕΕ η Ελλάδα στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2021-2027 – Τέλος Απριλίου το 6ο αίτημα για 3,6 δισ. ευρώ

«Μια θάλασσα από Γνώση»: Βιβλιοθήκες στα νησιά του Αιγαίου

Ebury: Φυγή κεφαλαίων από τις ΗΠΑ εν μέσω του χάους που προκάλεσαν οι δασμοί του Τραμπ