ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ανάδειξη του θέματος ενός πιθανού δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ θα μπορούσε να επιβαρύνει τη διαπραγματευτική διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, είπε.
Ο Μπούγιαρ Οσμάνι, που προέρχεται από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI, επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα, και θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο.
Ο Σκοπιανός αξιωματούχος και επικεφαλής του αλβανικού κόμματος DUI έχει επιφορτιστεί να μεταφέρει στην ηγεσία των Σκοπίων τις ελληνικές θέσεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος, ως Αλβανός των Σκοπίων, ανήκει σε αυτούς που στηρίζουν με θέρμη την άμεση λύση στο όνομα.
Παρά την αισιοδοξία που επικρατεί, όμως, η Αθήνα προβληματίζεται για το αν ακόμα και ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ είναι σε θέση να επιβάλει την θέση του, παρά την εκτίμηση του ότι μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018 μπορεί να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος. Ειδικά αν υπολογίσει κανείς την προεκλογική δέσμευσή του ότι οποιαδήποτε λύση προκύψει από τις διαπραγματεύσεις θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Ένα δημοψήφισμα που κατά πολλούς ενδέχεται να έχει αρνητικό αποτέλεσμα και ως εκ τούτου γίνονται παρασκηνιακές προσπάθειες προκειμένου να αποφευχθεί. «Εκτιμώ ότι μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018 αυτό το ζήτημα μπορεί να κλείσει. Η αισιοδοξία μου αυτή βασίζεται στην ετοιμότητα των δύο πλευρών να συζητήσουν ανοιχτά και χωρίς προκαταλήψεις για όλα τα θέματα και για όλες τις λύσεις που οδηγούν στη βελτίωση των σχέσεων και είναι προς το συμφέρον των πολιτών των δύο χωρών. Πιστεύω ακράδαντα ότι θα πετύχουμε το σκοπό αυτό, διατηρώντας πλήρως την αξιοπρέπειά μας. Οι πολίτες μας θα μας ανταμείψουν για το θάρρος και την πίστη στις προοπτικές του μέλλοντος και όχι για πιθανές καθυστερήσεις, αν παραμείνουμε κολλημένοι στο παρελθόν» δήλωσε ο Ζάεφ, σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας των Σκοπίων «Nezavisen».
Όπως και να έχει, στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε για τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η ελληνική πλευρά. Είπε χαρακτηριστικά, πως η εθνική θέση έχει ήδη παρουσιαστεί το 2007-2008 και αφορά σε συνθέτη ονομασία (το αν θα υπάρχει γεωγραφικός προσδιορισμός δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο) για χρήση έναντι όλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τοποθέτησή του σημείωσε επίσης πως η κυβέρνηση κληρονόμησε προβλήματα, καθώς στο παρελθόν η εξωτερική πολιτική λειτουργούσε με τη λογική του «δεν παίρνω πρωτοβουλίες και περιμένω πως κάποια στιγμή θα κερδίσω τα πάντα».
Σύμφωνα με αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές, μάλιστα, δεν διαφαίνεται να τίθεται ζήτημα συνοχής της κυβέρνησης, καθώς με τη γραμμή Κοτζιά ευθυγραμμίστηκε ως ένα βαθμό και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος φέρεται να δεσμεύτηκε στο Μαξίμου και σε σύσκεψη που μετείχαν ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και οι υπουργοί Επικρατείας (Τζανακόπουλος, Παππάς) ότι και οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. θα πειθαρχήσουν στην απόφασή του. Εμμένει, όμως, στο να μην υπάρχει ως ελληνικός όρος η λέξη «Μακεδονία», κάτι που πολύ δύσκολα φαίνεται να μπορεί να επιτευχθεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νίκος Κοτζιάς: Ο Καμμένος δεν θέλει το όνομα «Μακεδονία»… στα ελληνικά
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Σύνθετη ονομασία» προτείνει ο Κοτζιάς – Καμμένος: Έχω εμπιστοσύνη στον υπ. Εξωτερικών
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Νίκος Κοτζιάς για Σκοπιανό: «Η πρόταση θα είναι εξαιρετικά καλή και οι βουλευτές θα τη ψηφίσουν»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων
- Καραβίας (Eurobank): Ζητάμε πολιτική σταθερότητα, κίνητρα για επενδύσεις, περισσότερες μεταρρυθμίσεις
- Ελλάκτωρ: Με ακίνητα αξίας 80 εκατ. του Χόλτερμαν εξασφαλίζει ρευστότητα η Reds
- Μάχη για το έργο κυβερνοασφάλειας των συστημάτων του δημοσίου αξίας €100 εκατ. – Ποιοι το διεκδικούν