Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη ΝΔ μετά την απόφαση διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά από το κόμμα της ΝΔ  για δεύτερη φορά μετά το 1993, όταν και ο Μεσσήνιος βουλευτής ίδρυσε στη συνέχεια το δικό του κόμμα.

Μονόδρομο φαίνεται ότι αποτέλεσε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού, μετά τη συνέντευξη στην εφημερίδα «Βήμα» αλλά και τις διαρκείς επιθέσεις που εξαπέλυε το τελευταίο διάστημα ο Αντώνης Σαμαράς κατά της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά.

1

Την διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη ΝΔ αποφάσισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με μια ανακοίνωση που εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, λίγες μόλις ώρες μετά που έγινε γνωστή η συνέντευξη του πρώην Πρωθυπουργού στο «Βήμα της Κυριακής».

Με μια σκληρή ανακοίνωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό ότι υιοθέτησε ακραία ψεύδη με ανοίκειο και προσβλητικό τρόπο και έφτασε να ισχυριστεί ότι ο πρωθυπουργός χαριεντίζονταν με τους προέδρους της Τουρκίας και της Αλβανίας.

«Κατόπιν αυτών ο κ. Σαμαράς θέτει εαυτόν εκτός Νέας Δημοκρατίας για δεύτερη φορά μετά το 1993» καταλήγει ο Παύλος Μαρινάκης.

Να θυμίσουμε ότι ο Αντώνης Σαμαράς είχε εκφραστεί κατά των κυβερνητικών επιλογών επανειλημμένως– με έμφαση στα ελληνοτουρκικά- σε εκδήλωση στο πολεμικό μουσείο αλλά και σε ομιλία του στην Κύπρο, ενώ δεν έδωσε το παρών στην εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας για τα 50 χρόνια στην οδό Ρηγίλλης.

Οι αναφορές του Μεσσήνιου πολιτικού για “μαγειρέματα” στο Αιγαίο και το Κυπριακό είχαν φτάσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα όριά του. Ωστόσο οι εξελίξεις στο εσωκομματικό πεδίο αναμένονται να είναι ραγδαίες, καθώς υπάρχουν αρκετοί βουλευτές που συμφωνούν με τις απόψεις του Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες  όταν έγινε γνωστό το περιεχόμενο της συνέντευξης του Αντώνης Σαμαρά, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε μια σύσκεψη στο Μαξίμου με τους στενούς του συνεργάτες. Στη σύσκεψη υπήρξε έντονος εκνευρισμός ενώ ο κ. Μητσοτάκης ήταν σφόδρα ενοχλημένος τόσο για την επίθεση του κ. Σαμαρά σε προσωπικό τόνο αλλά και για την αμφισβήτηση του πρώην πρωθυπουργού στο θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Έτσι η απόφαση να τεθεί εκτός της ΝΔ θεωρήθηκε μονόδρομος.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ενόχλησή του για τα δηκτικά σχόλια του πρώην πρωθυπουργού για την εξωτερική πολιτική και ειδικότερα για τις βολές κατά του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη.

Ο πρωθυπουργός έχει τονίσει επανειλημμένα ότι υπάρχουν συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές, καθώς έχει επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι δεν μπορεί να θίγεται το πατριωτικό πρόσημο της ΝΔ.

Το κύριο σημείο της συνέντευξης Σαμαρά ήταν ότι προτείνει τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι όμως που δεν αναφέρεται στους λόγους διαγραφής του.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της διαγραφής του πρώην Πρωθυπουργού από τη ΝΔ έχει ως εξής:

Η ανακοίνωση του Παύλου Μαρινάκη:

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι οι πρώην Πρωθυπουργοί έχουν το ειδικό προνόμιο να διατυπώνουν κατά καιρούς τις απόψεις και τις ανησυχίες τους για ζητήματα πολιτικής.

Ο κ. Σαμαράς, στην τελευταία συνέντευξή του, ωστόσο, δεν διατύπωσε απόψεις. Αλλά εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στο σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Επιπλέον, με τρόπο ανοίκειο και προκλητικό, υιοθέτησε ακραία ψεύδη, διαστρεβλώνοντας δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών οι οποίες έχουν διευκρινιστεί κατ’ επανάληψη και αναλυτικά.

Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «χαριεντίζονταν» με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας.

Τέλος, η άκαιρη συζήτηση στην οποία επέμεινε γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συνιστά προσβολή για το πρόσωπο και τον θεσμό του αρχηγού του κράτους.

Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν ούτε ανεκτά, ούτε αποδεκτά. Η κοινωνία έχει αφήσει πίσω, εδώ και χρόνια, λογικές πολιτικής «καμαρίλας» και συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό «γινάτι». Όσοι, δε, οραματίζονται μία συρρικνωμένη ΝΔ στο μέτρο του 18%, ας αναλογιστούν ότι, με τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε μέχρι σήμερα τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%.

Ως εκ τούτου, ο κ. Σαμαράς, με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η Κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς».

Για «αλαζονεία και προφανή έλλειψη ψυχραιμίας» κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ο Αντώνης Σαμαράς

Με καυστικό τρόπο ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, απάντησε στην είδηση διαγραφής του από τη ΝΔ.

«Μιλούσα, μίλησα και θα μιλάω μόνο γι’ αυτά που απασχολούν την Ελλάδα» λέει ο πρώην πρωθυπουργός.

«Για την πατρίδα θυσίασα τα πάντα, μέχρι και την υγεία μου. Κανείς όμως δεν μπορεί να μου επιβάλει να θυσιάσω και τη συνείδησή μου. Κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η ιστορία» καταλήγει.

Αναλυτικά η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά:

«Η αλαζονεία και η προφανής έλλειψη ψυχραιμίας, εξηγούν την κίνηση Μητσοτακη. Αποκομμένος από τη βάση, οδηγεί ένα κόμμα που λίγο πια μοιάζει με τη Νέα Δημοκρατία.

Μιλούσα, μίλησα και θα μιλάω μόνο γι αυτά που απασχολούν την Ελλάδα.

Ας μας πει λοιπόν πού κάνω λάθος. Στα ελληνοτουρκικά, όπου μόλις χθες παραιτήθηκε ο αρμόδιος γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών; Στη δυσκολία των πολιτών να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια;

Στην woke ατζέντα, που ενώ ο ίδιος την έφερε στην Ελλάδα, μετά την εκλογή Τραμπ μιλάει ξαφνικά για την τυραννία της μειοψηφίας;

Μήπως στη σκευωρία Νοβαρτις;

Ή μήπως επειδή πρότεινα τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Για την πατρίδα θυσίασα τα πάντα, μέχρι και την υγεία μου. Κανείς όμως δεν μπορεί να μου επιβάλει να θυσιάσω και τη συνείδησή μου.

Κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η ιστορία».

Τα επόμενα βήματα μέχρι την οριστική αποπομπή του από το κόμμα

Η διαδικασία της διαγραφής του πρώην πρωθυπουργού από τη Νέα Δημοκρατία μετά τη σχετική απόφαση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος και πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης τον παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής, με επιστολή που στέλνει στον πρόεδρο της Επιτροπής.

Η Επιτροπής στη συνέχεια αναμένεται να συνεδριάσει και να αποφασίσει. Η απόφαση φυσικά θα πάει στα χέρια του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος με τη σειρά του θα στείλει την επιστολή με την απόφαση της επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας στον πρόεδρο της Βουλής, κάτι που σύμφωνα πληροφορίες αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα.

Διαβάστε επίσης

Σαμαράς: Η απάντηση στη διαγραφή του από τη ΝΔ – Για «αλαζονεία και προφανή έλλειψη ψυχραιμίας» κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό

ΝΔ: Ανακοινώθηκε η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Κώστας Καραμανλής: «Καμία προσυνεννόηση» με Σαμαρά για πρόταση Προέδρου της Δημοκρατίας