Έντονα αρνητική παραμένει η άποψη των Ελλήνων έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης των Σκοπίων. Μάλιστα, σύμφωνα με το βαρόμετρο Νοεμβρίου της Public Issue, το οποίο μελέτησε ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, η αρνητική στάση των Ελλήνων κατά της συμφωνίας ενισχύθηκε οριακά σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες εμφανίζονται τον Νοέμβριο κατά 65% αρνητικοί έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών, έναντι 17% που αποτιμούν θετικά τη συμφωνία και 13% που έχουν ουδέτερη θέση. Τον περασμένο Ιούλιο, το ποσοστό όσων ήταν κατά της συμφωνίας είχε καταγραφεί στο 64%, 12% είχε δηλώσει ουδέτερη θέση ενώ το 21% ήταν υπέρ.

Διχασμένοι εμφανίζονται και όσοι ψήφισαν τον Σεπτέμβριο του 2015 τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και μεταξύ αυτών επικρατεί η αρνητική θέση, με 45%, έναντι 31% που είναι θετικό και 17% που είναι ουδέτερο.

Η έρευνα της Public Issue αναζήτησε και την δημοτικότητα του πρωταγωνιστή της συμφωνίας, του τέως υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Παρά τη μικρή αύξηση της δημοτικότητάς του, που προκάλεσαν οι τελευταίες εξελίξεις μετά την παραίτησή του, το 60% των πολιτών έχει αρνητική γνώμη, με το 32% να έχει θετική και το 9% να μην εκφράζει άποψη.

“Αρνητική” είναι η άποψη για τη δημοτικότητα του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, με 53% αρνητικών γνωμών και 28% θετικών.

Όσον αφορά τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, το 52% των πολιτών θεωρούν ότι έχουν χειροτερέψει, ενώ το 44% ότι έχουν μείνει στάσιμες.

Ανάμικτα εμφανίζονται τα αισθήματα των πολιτών για τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος συγκεντρώνει 31% αρνητικών γνωμών έναντι 29% θετικών, ενώ 39% δεν εκφράζει άποψη.