Ψηφίστηκε χθες το βράδυ, κατά πλειοψηφία, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και διπλασιασμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Το άρθρο 31, για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της πλειοψηφίας. Κατά του άρθρου 31 ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, ενώ «παρών» δήλωσαν Κίνημα Αλλαγής, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Η υπερψήφιση του άρθρου 31 φέρνει αύξηση στον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ κατά 8 ευρώ το μήνα, η οποία κλιμακωτά φτάνει και τα 24,2 ευρώ για εργαζόμενους με μισθό 2.000 ευρώ το μήνα. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που ενεργοποιείται από την 1η Ιανουαρίου του 2021.

Την ίδια στιγμή, μειώνεται και το μη μισθολογικό κόστος για επιχειρήσεις – εργοδότες από 11,64 ευρώ το μήνα για τον μισθό των 650 ευρώ και κατά 35,6 ευρώ το μήνα για μισθό των 2.000 ευρώ.

Συνεπώς, υπάλληλος με καθαρό μισθό 1.000 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 150 ευρώ, ενώ το κόστος της θέσης για την επιχείρηση θα μειωθεί κατά 280 ευρώ περίπου.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο της Αργυρούς Μαυρούλη

Οι παραπάνω προβλέψεις του νομοσχεδίου συμβάλλουν στην μείωση του μη μισθολογικού κόστους, το οποίο στην Ελλάδα παραμένει δυσανάλογα μεγάλο, όπως αναγνώρισε χθες στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Η ρύθμιση αυτή, ωστόσο, που αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για επιχειρήσεις και εργοδότες να προχωρήσουν σε προσλήψεις και να μειωθούν τα ποσοστά ανεργίας, καταψηφίστηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση με το σκεπτικό ότι αποδυναμώνεται ο ΟΑΕΔ, μέσω της στέρησης πόρων από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

«Και όμως δεν είναι fake news! Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα καταψήφισε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών! Δηλαδή, είπε όχι στην αύξηση των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων! Είπε όχι στην αύξηση της απασχόλησης! Είπε όχι στη μείωση της ανεργίας! Οι πολίτες κρίνουν και εμείς συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις για να κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη» σχολίασε χθες το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Νωρίτερα στην Βουλή, η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Θεανώ Φωτίου, εξέφρασε την αντίθεσή της με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών υποστηρίζοντας ότι προκαλούν στέρηση πόρων για τον ΟΑΕΔ που παρέχονται για την εκπόνηση προγραμμάτων εκμάθησης ανέργων και εργαζόμενων.

Η ίδια υποστήριξε πως η κυβέρνηση αντί της μείωσης των εισφορών πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 650 ευρώ στα 750 ευρώ.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος, σχολιάζοντας την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για «μελανό σημείο σε ό,τι αφορά την ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι μισθωτοί και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που σήμερα με την κυβέρνηση της ΝΔ ελαφρύνονται πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τους στερούσε αυτή την ελάφρυνση. Έχουμε μια αριστερά του χαβιαριού που αδιαφορεί για τις λαϊκές ανάγκες».

Παρεμβαίνοντας το μεσημέρι στην Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην τήρηση των προεκλογικών της εξαγγελιών για ελάφρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, παρά τις δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία.
«Το νομοσχέδιο που συζητούμε αποσκοπεί στην αντοχή και τη συνοχή της κοινωνίας. Παρέχει ασπίδες σε ευάλωτους και συνεχίζει με σταθερά βήματα στο δρόμο της κεντρικής στρατηγικής μας κατεύθυνσης: οι πολίτες να απαλλάσσονται σταδιακά από τα βάρη και παράλληλα να τονώνεται η απασχόληση. Κεντρικός στόχος η νέα αποκλιμάκωση των βαρών εργαζόμενων και εργοδοτών. Γνωρίζουμε από όλες τις έρευνες ότι το μη μισθολογικό κόστος στην πατρίδα μας παραμένει δυσανάλογα μεγάλο.

Αποθαρρύνει επενδύσεις και ενθαρρύνει την εισφοροδιαφυγή. Συνεπώς, κάθε μείωση του μη μισθολογικού κόστους διευκολύνει επενδύσεις και ενισχύει το πορτοφόλι των εργαζόμενων Σωρευτικά οι εισφορές μειώνονται 3,9%. Ωφελεί σχεδόν 2 εκατ. εργαζόμενους. Ετήσιο κέρδος 228 ευρώ για τον μισθωτό των 1.000 ευρώ, 456 ευρώ για μισθωτό των 2.000 ευρώ. Ανάλογη κλιμάκωση θα έχουν και τα οφέλη για τις επιχειρήσεις.

» Εξαιρετικά σημαντική η παρέμβαση ειδικά για την μισθωτή εργασία που χτυπήθηκε από την πανδημία και πρέπει να κάνουμε πιο ελκυστική για να δημιουργήσουμε καλά πληρωμένες θέσεις απασχόλησης. Φαντάζομαι ότι όλα τα κόμματα μιλούν με μεγάλες και μικρές συνδικαλιστικές ενώσεις, τις παραγωγικές δυνάμεις που λένε ότι η μείωση εισφορών είναι πολύ σημαντική ίσως πιο σημαντική από τις φορολογικές ελαφρύνσεις. Η κυβέρνηση είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις της γι’ αυτό και έχει προχωρήσει και σε μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών».

Το ανέκδοτο και το ρούτερ

Η χθεσινή αντιπαράθεση των δύο πολιτικών αρχηγών διανθίστηκε και από το ανέκδοτο του Αλέξη Τσίπρα.

Απαντώντας στη δευτερολογία του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη μίλησε επί 20 λεπτά, για να πει ότι φταίνε οι προηγούμενοι, αλλά και για να καλύψει τους υπουργούς του.

Χρησιμοποίησε μάλιστα ένα γνωστό ανέκδοτο: «Υπάρχει ένα ανέκδοτο με τον πρωθυπουργό που αναλαμβάνει και βρίσκει στο γραφείο του τρεις επιστολές από τον προηγούμενο. Ανοίγει την πρώτη επιστολή και λέει μέσα ‘πες ότι φταίνε οι προηγούμενοι’. Η δεύτερη επιστολή γράφει ‘πες ότι φταίνε οι υπουργοί σου’. Και η τρίτη επιστολή λέει ‘ετοίμαζε τις δικές σου επιστολές’».

Και συμπλήρωσε, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ότι η κυβέρνηση είναι ακόμη στο πρώτο στάδιο, που λέει ότι «φταίνε οι προηγούμενοι», ότι «για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Πολάκης», προβλέποντας ότι σύντομα θα πει ότι φταίνε οι υπουργοί του και θα κάνει ανασχηματισμό και εν συνεχεία θα πάει σε εκλογές.

«Εγώ δεν βρήκα τρεις επιστολές στο Μαξίμου, ούτε ρούτερ δεν βρήκα» απάντησε άμεσα ο κ. Μητσοτάκης.