Η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο είναι το επόμενο, και σημαντικότερο, στοίχημα της κυβέρνησης Τσίπρα. Η συμφωνία αναμένεται να εισαχθεί άμεσα -ακόμη και εντός της τρέχουσα εβδομάδας- στην αρμόδια επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και να φτάσει στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση δεν είναι η υπερψήφιση της Συμφωνίας στην Ολομέλεια, αλλά στην Επιτροπή, όπου αφενός μετά το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ δεν έχει πια πλειοψηφία, αφετέρου μετά την ανεξαρτητοποίηση Δανέλλη, που ήταν μέλος της Επιτροπής, το Ποτάμι θα τοποθετήσει άλλον βουλευτή.

Από τα 55 μέλη της επιτροπής, τα 27 ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα 28 στα υπόλοιπα κόμματα (14 η ΝΔ, τέσσερις η ΔΗΣΥ, τρεις η Χρυσή Αυγή, τρεις το ΚΚΕ, έναν οι ΑΝΕΛ, έναν το Ποτάμι, έναν η Ένωση Κεντρώων και ένας ανεξάρτητος). Για να περάσει την συμφωνία, η κυβέρνηση χρειάζεται τη μία ψήφο του Ποταμιού συν μια ακόμη. Ένα από τα σενάρια που κυκλοφόρησαν είναι πως θα αυξηθεί ο αριθμός των μελών της με έναν ακόμα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σενάριο αυτό προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της ΝΔ, η οποία κάλεσε την κυβέρνηση να μην διανοηθεί να μετατρέψει αυθαίρετα τη μειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια σε πλειοψηφία στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει σε καμία περίπτωση την αλλοίωση των πραγματικών συσχετισμών μέσα στο Κοινοβούλιο.

«Η κυβέρνηση που συνειδητά και συστηματικά παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών και επιχειρεί να χειραγωγήσει ακόμη και τη Δικαιοσύνη, προετοιμάζει, ως φαίνεται, κάτι που πραγματικά δεν θα έχει προηγούμενο στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας: Να μετατρέψει αυθαιρέτως τη μειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής, σε πλειοψηφία σε όλες τις Kοινοβουλευτικές Eπιτροπές, προκειμένου να τις ελέγχει ο κ. Τσίπρας. Εάν αυτό, ωστόσο, επιχειρηθεί θα είναι κατά κυριολεξία ένα πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Για αυτό, η Νέα Δημοκρατία το καταγγέλλει εκ προοιμίου προειδοποιώντας την κυβέρνηση και το Προεδρείο της Βουλής να μην διανοηθούν να το επιχειρήσουν» ανέφεραν πηγές της οδού Πειραιώς.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Ποταμιού ενημέρωσε πως το κόμμα ορίζει ως εκπρόσωπό του στην εν λόγω Επιτροπή τον Γρηγόρη Ψαριανό, ωστόσο ο ίδιος ο κ. Ψαριανός, μιλώντας σε δημοσιογράφους, έλεγε πως δεν θα είναι στην Επιτροπή Εξωτερικών, τουλάχιστον όταν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών, δηλαδή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αλλά θα είναι ο κ. Γιώργος Μαυρωτάς.

Ο κ. Ψαριανός έχει δηλώσει πως θα καταψηφίσει την συμφωνία, ενώ ο κ. Μαυρωτάς έχει ταχθεί υπέρ.

Η απόφαση του πρωθυπουργού να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης με στόχο τους 151, για να φέρει προς κύρωση την Συμφωνία των Πρεσπών και η στάση Δανέλλη υπέρ της κυβέρνησης στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης έχει φέρει μεγάλη φουρτούνα στο Ποτάμι, το οποίο επανεξετάζει την αρχικά θετική στάση του απέναντι στην συμφωνία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις κοινοβουλευτικών συντακτών ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης τους κάλεσε να μην βιάζονται. Πρώτα η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, μετά η Συμφωνία των Πρεσπών και μετά το ΝΑΤΟ, τόνισε, διαβεβαιώνοντας πως «όλα θα γίνουν σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής».

Επισήμανε πως αυτή την στιγμή υπάρχουν μετακινήσεις βουλευτών και ανασυνθέσεις Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Όπως είπε, πρώτα πρέπει να λήξουν οι επίμαχες ψηφοφορίες (εμπιστοσύνη, Πρέσπες αλλά και κύρωση ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ) και μετά θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις για τις αλλαγές στις Επιτροπές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βούτσης: Η Ολομέλεια είναι αυτή που νομοθετεί

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναποφάσιστος ο Λυκούδης για τη συμφωνία των Πρεσπών: Δεν ψηφίζω «όχι», δεν έχω αποφασίσει «ναι» (video)