ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Προβληματισμό προκαλεί η σπουδή του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών να αμφισβητήσει τα όσα αναφέρονται στο συνοδευτικό κείμενο της χθεσινής συμφωνίας περί δέσμευσης της κυβέρνησης για συγκεκριμένο αριθμό πλειστηριασμών τόσο για το 2018 όσο και για την επόμενη τριετία. Η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να αποστασιοποιηθεί, μέσα σε λίγες μόνο ώρες από τη συμφωνία, από τα συνοδευτικά της κείμενα της, δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό σημάδι για την έναρξη της τελευταίας φάσης του μνημονίου.
Σύμφωνα με την Έκθεση Συμμόρφωσης, η οποία φέρει ημερομηνία 20 Ιανουαρίου 2018, η Ελλάδα υποχρεούται να επιταχύνει τη διαδικασία των πλειστηριασμών φτάνοντας το 2018 στους 10.000, την ώρα που μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένας λόγω της αποχής των συμβολαιογράφων. Στη συνέχεια, την επόμενη τριετία μέχρι το 2021, θα πρέπει οι πλειστηριασμοί να αυξηθούν σε 40.000 ανά έτος, ώστε στο τέλος της περιόδου να έχουν πραγματοποιηθεί 130.000.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζει το υπουργείο, η Ελλάδα δεν έχει συμφωνήσει σε συγκεκριμένους αριθμούς. Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ το κείμενο της Έκθεσης Συμμόρφωσης αποτελεί απλά ένα «υλικό πληροφόρησης των κρατών» αλλά όχι κείμενο της συμφωνίας. Αντίθετα, υποστηρίζει πως οι αριθμοί αυτοί δεν συμπεριλαμβάνονται στο επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup, που υπέγραψε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Η αμφισβήτηση της κυβέρνησης έρχεται σε μια περίοδο που οι ελληνικές τράπεζες ετοιμάζονται για τα κρίσιμα stress tests. Οι δανειστές, μάλιστα, έκαναν σαφές στη κυβέρνηση πως οι «ανεμπόδιστοι πλειστηριασμοί σε ολόκληρη την Ελλάδα» είναι απαραίτητοι για τους «πολύ φιλόδοξους στόχους των τραπεζών», προκειμένου να αυξηθεί η ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τσακαλώτος: Μένουν μόνο μερικά «τεχνικής φύσης» προαπαιτούμενα πριν την εκταμίευση της δόσης
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eurogroup: «Πράσινο φως» για τη δόση, αλλά «τρέξτε προαπαιτούμενα και πλειστηριασμούς»