ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε ανακοινώσεις για εθνική πρωτοβουλία με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας αναμένεται να προχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου, που συνεδριάζει με βασικό θέμα τις ρυθμίσεις εξορθολογισμού του ασφαλιστικού συστήματος.
Ταυτοχρόνως, την ώρα που η Κομισιόν προετοιμάζει κατεπείγουσα παρέμβαση με στόχο την (μεταρ)ρύθμιση της αγοράς ενέργειας και οι Υπουργοί Ενέργειας θα συνεδριάζουν εκτάκτως μια μέρα πριν από τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει καταγάγει μια πρώτη σημαντική νίκη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών βρίσκεται η πρόταση που πρώτος εκείνος διατύπωσε ήδη από την Άνοιξη, για αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από αυτή του ηλεκτρικού ρεύματος. Πρόταση με την οποία συντάσσονται πλέον και χώρες όπως η Γερμανία για τις οποίες αρχικώς, η όποια παρέμβαση στην αγορά ήταν «κόκκινο πανί»
Παράλληλα ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα στείλει από το Υπουργικό Συμβούλιο και μήνυμα περικοπής των προσδοκιών για «τσουνάμι» παροχών, όπως υποστήριζαν κάποιοι, καθώς η εντεινόμενη ενεργειακή κρίση που μαστίζει ολόκληρη την Ευρώπη, επιφέρει αλλαγές στους σχεδιασμούς των κυβερνήσεων και έκτακτα μέτρα στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της μάστιγας των καθημερινών ρεκόρ στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και της αντιστροφής της υποχώρησης των τιμών των ομολόγων, που είχαν σαν αποτέλεσμα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς να ξεπεράσει το 4%.
Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα, διαφαίνεται πως ο πυρήνας του «πακέτου» περαιτέρω στήριξης ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων παραμένει αναλλοίωτος. Και στο πλαίσιο αυτό έχουν «κλειδώσει» οι δράσεις για: το στεγαστικό πρόγραμμα υπέρ των νέων ζευγαριών, την αύξηση συντάξεων και την τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού, την επιδότηση του φυσικού αερίου για 7οο χιλιάδες καταναλωτές, το επίδομα θέρμανσης, την επιταγή ακρίβειας για τους κοινωνικά ευάλωτους με στόχο την τόνωση της κατανάλωσης και την άμβλυνση των επιπτώσεων του πληθωρισμού.
Ποιοι βουλευτές θα συμμετάσχουν στην Εξεταστική
Σε πολιτικό επίπεδο το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζει τα επόμενα βήματα για τη «μάχη» της Εξεταστικής Επιτροπής, που αποφασίστηκε χθες από την Ολομέλεια με 142 «ναι» της αντιπολίτευσης και 157 «παρών» της συμπολίτευσης, προκειμένου να διερευνήσει την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, αυτή του γνωστού δημοσιογράφου και τον τρόπο που «μολύνθηκαν» τα κινητά τους τηλέφωνα από το κακόβουλο λογισμικό Predator, αλλά και των συνακροάσεων στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ από το 2016,
Η Επιτροπή θα απαρτίζεται από 29 βουλευτές: 15 από τη Νέα Δημοκρατία (ανάμεσά τους, εκτός από τον Γ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος αναμένεται ότι θα προεδρεύσει των εργασιών, οι Δημήτρης Καιρίδης, Κώστας Καραγκούνης, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Στ,. Κωνσταντινίδης, Μακάριος Λαζαρίδης, Κώστας Κυρανάκης, Μπάμπης Παπαδημητρίου και Αθανάσιος Δαβάκης) 8 από τον ΣΥΡΙΖΑ (ανάμεσά τους ο Γιώργος Κατρούγκαλος, Σ. Ξανθόπουλος, Γ. Ραγκούσης και Θ. Τζάκρη, αλλά και νέα πρόσωπα που δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί) 2 από το ΠΑΣΟΚ (ακούγονται τα ονόματα των κ. Καστανίδης και των κα. Γιαννακόπουλου και Λιάκουλη) 2 από το ΚΚΕ, 1 από την Ελληνική Λύση και 1 από το ΜεΡΑ 25.
Οι εργασίες αναμένεται ότι θα διαρκέσουν 30 ημέρες με τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα να τονίζει ότι αν χρειαστεί θα δοθεί παράταση.
Η κλήτευση μαρτύρων στο επίκεντρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας
Την Πέμπτη συνεδριάζει για δεύτερη φορά η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και ο πολιτικός υδράργυρος αναμένεται να ανέβει ξανά στα ύψη. Αύριο, στην Διάσκεψη των Προέδρων αναμένεται να αποφασιστεί το πλαίσιο λειτουργίας και όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα διασφάλισης του απορρήτου, με δεδομένες τις διαρροές που στιγμάτισαν την πρώτη συνεδρίαση
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κυβερνώσα παράταξη θα επιμείνει στην πρόταση να κληθούν να καταθέσουν και πρώην διοικητές της ΕΥΠ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κατά την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου.
Η αντιπολίτευση ζητά να κληθούν να καταθέσουν τόσο ο εν ενεργεία διοικητής Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο τέως επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Π. Κοντολέων, ο τέως Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Χρ. Ράμμος, Πρόεδρος της ΑΔΑΕ, αλλά και η Εισαγγελέας αρμόδια για την ΕΥΠ Β. Βλάχου, με την πλειοψηφία να διαφοροποιείται, τονίζοντας ότι είναι αντιθεσμικό να καλείται ως μάρτυρας μία Εισαγγελέας για την έκδοση μιας διάταξης που προβλέπει ο νόμος.
Στην επιφάνεια και πάλι η αλλαγή του εκλογικού νόμου
Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου για την ανάγκη αλλαγής του ισχύοντος εκλογικού νόμου με την αύξηση του μπόνους από τις 40 στις 50 έδρες, προκειμένου να εξασφαλιστεί ευκολότερα η αυτοδυναμία και να σχηματίζονται ισχυρές κυβερνήσεις.
Αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία, μετά το Μ. Χαρακόπουλο, δήλωσε δημοσίως ότι εκλογικός νόμος με μπόνους 50 εδρών δίνει πολύ πιο μεγάλες πιθανότητες σταθερότητας. Αυτό είναι μία πραγματικότητα, η οποία συζητιέται σε όλα τα «πηγαδάκια», δημοσιογραφικά ή πολιτικά, εκτίμησε. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας άνθρωπος ο οποίος πάρα πολύ δύσκολα πιέζεται, πάρα πολύ δύσκολα παίρνει πίσω αυτά που λέει, άρα είναι μία απόφαση δική του».
Ενδεικτική ήταν και η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου σε σχετική ερώτηση. Ο κ. Οικονόμου περιορίστηκε στο «προχωράμε στις εκλογές του 2023 με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή».
Την Κυβέρνηση απασχολούν και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η ομιλία του Καγκελάριου Σολτς, ο οποίος έβαλε επισήμως στο ευρωπαϊκό τραπέζι την ανάγκη λήψης αποφάσεων με πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία για τα σημαντικά θέματα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική εξωτερική πολιτική.
Διαβάστε επίσης:
Βουλή: Εγκρίθηκε με 142 «ναι» η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ
Την Τρίτη η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου – Η ατζέντα
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Στις αρχές του επόμενου έτους η μεταρρύθμιση στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας