Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Πρώτη δημοσκόπηση μετά τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις: Κυριαρχία της ΝΔ με «ρωγμές»

Προβάδισμα 6,3 μονάδων εξακολουθεί να διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την GPO για τα «Νέα Σαββατοκύριακο» μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου προηγείται με 31.4% έναντι 25,1% του ΣΥΡΙΖΑ και 12.1% του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην προηγούμενη μέτρηση στις αρχές Ιουλίου, ήταν 33,1% για τη ΝΔ, 24,2% για τον ΣΥΡΙΖΑ και 11,1% για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ακολουθούν ΚΚΕ με ποσοστό 5,7% (έναντι 5,8% στην προηγούμενη μέτρηση), Ελληνική Λύση με 4,8% (έναντι 4,6%), ενώ εκτός Βουλής φαίνεται να μένει το ΜεΡΑ 25 με 2,1% (έναντι 2,3% στην προηγούμενη μέτρηση).

Καταλληλότερος για Πρωθυπουργός εξακολουθεί να παραμένει ο Κ, Μητσοτάκης με 42,7% (από 44,8% τον Μάιο) με τον Αλ. Τσίπρα να λαμβάνει 32% (από 30% τον Μάιο).

Στην ερώτηση για το αν «πιστεύετε πως υπάρχουν ευθύνες του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στην συγκεκριμένη υπόθεση το 59,1% των ερωτηθέντων δηλώνει πως υπάρχουν (46,5% «ναι» και 12,6% «μάλλον ναι») έναντι 34,4% που δηλώνει πως δεν υπάρχουν (20.3% «όχι» και 14,1% «μάλλον όχι»). Μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι έχει ευθύνες ο Πρωθυπουργός ανέρχεται στο 32,9% (15,4% «ναι», 17,5% «μάλλον ναι»).

Στο ερώτημα «πως κρίνεται τη συνολική στάση του Κ. Μητσοτάκη στη συγκεκριμένη υπόθεση; το 56,4% απαντά «αρνητικά» και «μάλλον αρνητικά» (45% «αρνητικά», 11,4% «μάλλον αρνητικά»), ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ είναι 13.9% και 9,1% αντιστοίχως.

Αναφορικά με το «ποιο κόμμα πιστεύετε ότι ωφελείται πολιτικά από τη συγκεκριμένη υπόθεση», το 37,4% απαντά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το 24,4% ο ΣΥΡΙΖΑ και το 5% η ΝΔ.

Πάντως, στο ερώτημα «πόσο πιθανό είναι για εσάς προσωπικά η συγκεκριμένη υπόθεση να σας επηρεάσει στην τελική επιλογή του κόμματος που θα ψηφίσετε στις εκλογές», το 68,9% δηλώνει «λίγο» και «καθόλου» (8% «λίγο» 60.9% «καθόλου»). Ενδεικτική είναι η απάντηση στην ερώτηση «σκέφτεστε να αλλάξετε την ψήφο σας με βάση την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης;», όπου το 82,5% απαντά «όχι» και «μάλλον όχι» («όχι» 77,4%, «μάλλον όχι» 5,1%)

Για τους ερωτηθέντες το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη χώρα είναι η ενεργειακή κρίση και οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος (36.7%) ακολουθεί η ακρίβεια και ο πληθωρισμός (36,3%) και η υπόθεση των υποκλοπών βρίσκεται στην τρίτη θέση με 9,7%.

Διαβάστε επίσης

Υπόθεση παρακολουθήσεων: Πόλωση, τοξικότητα και αλληλοκατηγορίες μεταξύ των αρχηγών

Δευτερολογία Τσίπρα: Ξεχωριστή εξεταστική επιτροπή για την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα αναλάβω το όποιο πολιτικό κόστος, δεν θα φυγομαχήσω – Εκλογές στο τέλος της 4ετίας