ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε σειρά παρεμβάσεων-τομών για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να ανταπεξέλθει στην πρωτοφανή ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο με αρθρογραφία του στο Politiko, όσο και με επιστολή που απέστειλε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν –και στις δύο περιπτώσεις ο Πρωθυπουργός καταθέτει ένα σχέδιο έξι προτάσεων για να αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα της αγοράς καυσίμων.
Ίσως μάλιστα είναι η πρώτη φορά που διατυπώνονται στην ιστορία της ευρωπαϊκής ελεύθερης αγοράς προτάσεις για «πλαφόν» στις τιμές και στο κέρδος –προτάσεις ενδεικτικές του μεγέθους και της ιστορικότητας του προβλήματος.
«Σε κανονικές περιόδους, η οικονομία της αγοράς, η οικονομία της προσφοράς και της ζήτησης καθορίζει τις τιμές κάθε αγαθού. Αλλά αυτή δεν είναι μια κανονική περίοδος», επεσήμανε χαρακτηριστικά στο άρθρο του στο Politico ο κ. Μητσοτάκης, ενώ στην επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν σημείωσε πως «η κρίση που είναι σε εξέλιξη στην Ουκρανία έχει ουσιαστικά παρακάμψει τους φυσικούς μηχανισμούς διαμόρφωσης των τιμών και δυστυχώς κάθε προσπάθεια εκ μέρους της Ένωσής μας μέχρι τώρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα, δεν κατέστη δυνατόν να αντισταθμίσει το τεράστιο βάρος που επωμίζονται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις». Και επεσήμανε το εξής:
«Το παράδοξο είναι πως ούτε η παραγωγική δυνατότητα ούτε οι εφοδιαστικές αλυσίδες φυσικού αερίου έχουν επηρεαστεί από την τρέχουσα κρίση. Αυτό σημαίνει πως δεν έχουμε πρόβλημα ποσότητας, αλλά έχουμε πρόβλημα στις τιμές». Έτσι ο κ. Μητσοτάκης παρέθεσε τις προτάσεις της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ενέργεια.
- Πλαφόν Τιμών: Πλαφόν στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, το οποίο θα έχει ως σημείο αναφοράς την ιστορικά υψηλότερη τιμή αερίου πριν από την κρίση
- Ημερήσιο Όριο Τιμών ως Προστατευτικό Μέτρο: Ένα εύρος διακύμανσης στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, για παράδειγμα της τάξεως του +/- 10%
- Καθορισμός Τιμών σε περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης: Καθορισμός τιμών στο Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων, ως μέτρο έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που υπάρξουν ανακοινώσεις που αφορούν τις ροές φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία
- Πλαφόν στο Κέρδος: Πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, για παράδειγμα της τάξεως του 5%, βάσει της παρακολούθησης του κόστους παραγωγής από τους ρυθμιστές της αγοράς και το Σταθμισμένο Κόστος Παραγωγής Ενέργειας (LCOE) στις μονάδες παραγωγής.
- Εμπόριο με Φυσική Παράδοση: Θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επιτραπεί, η επιλογή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που θα επιτρέπει τις συναλλαγές μόνο με φυσική παράδοση.
- Ενίσχυση Ρευστότητας: Αύξηση της ρευστότητας στην αγορά φυσικού αερίου συνδέοντας τις αγορές ΗΠΑ/ ΕΕ/ Ασίας. Για παράδειγμα, ενισχύοντας τη συνεργασία με την Κίνα όσον αφορά τα φορτία Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), με πιθανό πλαφόν στο κόστος μεταφοράς για να εξουδετερωθούν κίνητρα κερδοσκοπίας.
Σε άλλο σημείο της επιστολής του ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «το Σχέδιο Έξι Σημείων έχει σχεδιαστεί για να προστατεύσει και να επαναφέρει τις αγορές χονδρικής φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και να διασφαλίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πολίτες και οι οικονομίες των κρατών-μελών της, αλλά και η παγκόσμια οικονομία, δεν θα υποφέρουν αδικαιολόγητα σε μια περίοδο που ήδη χαρακτηρίζεται από μεγάλες προκλήσεις».
Διαβάστε επίσης:
Συνεδριάζει στις 10:30 το Υπουργικό Συμβούλιο – Η ατζέντα
Στην Τουρκία ο Σεργκέι Λαβρόφ – Συνάντηση με τον ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί