ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πλέον αναμένεται να κριθεί αν θα ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά το αναθεωρημένο άρθρο 68 του Συντάγματος, που δίνει τη δυνατότητα στην αντιπολίτευση να προτείνει και συστήσει εξεταστικές των πραγμάτων επιτροπές. Όπως αναφέρεται, «η Βουλή μπορεί να συνιστά δύο ανά κοινοβουλευτική περίοδο εξεταστικές επιτροπές, εφόσον η σχετική πρόταση δέκα τουλάχιστον βουλευτών υπερψηφισθεί από τα δύο πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ανεξαρτήτως πλειοψηφίας».
Η σχετική αναφορά του Συντάγματος λοιπόν δίνει τη δυνατότητα σε 10 βουλευτές να καταθέσουν την σχετική πρόταση, η οποία και υπερψηφίζεται με 120 ψήφους ανεξαρτήτως πλειοψηφίας.
Ωστόσο, δημιουργήθηκε σύγχυση αναφορικά με το ποιος έχει την αρμοδιότητα να φέρει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια για να οριστεί ειδική ημερήσια διάταξη. Το πρόσωπο αυτό δεν είναι άλλο από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασόυλα ο οποίος είναι ο αρμόδιος να φέρει την πρόταση στην Διάσκεψη των Προέδρων. Μπορεί ωστόσο, όπως έκανε και στην περίπτωση της ΕΛΛΥΣΗΣ να μην θέσει προς συζήτηση την πρόταση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να εξεταστούν τα κριτήρια βάσει των οποίων δόθηκαν περί τα 42 εκ. ευρώ στα ΜΜΕ κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας για την εμβολιαστική καμπάνια «Μένουμε σπίτι», την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ως αποτυχημένη. Παράλληλα ζητά να εξεταστεί η χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα του ιδιοκτήτη δημοσκοπικής εταιρείας Opinion Poll, τα αποτελέσματα της οποίας έχει αρνηθεί να ελέγξει η πλειοψηφία στο πλαίσιο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Οικονόμου: Όλοι καταλαβαίνουμε ότι ο κ. Τσίπρας γιατί κατέφυγε στην πρόταση αυτή
Σκληρή ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου:
«Οι συντάκτες της πρότασης για την εξεταστική επιτροπή περιγράφουν πολύ γλαφυρά κάτι που δεν έχει συμβεί, επειδή όσο κυβερνούσαν δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν ένα τέτοιο σχέδιο άλωσης του Τύπου που επιχείρησαν να εφαρμόσουν.
Ένα σχέδιο με βοσκοτόπια, εξωχώριες εταιρείες, περίεργες διαδρομές εκατομμυρίων ευρώ και φυσικά δημοσκοπήσεις που όχι μόνο χαμήλωναν τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ψήλωναν και τη Χρυσή Αυγή.
Όλοι καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι ο κ. Τσίπρας κατέφυγε στην πρόταση αυτή, προκειμένου να δικαιολογήσει την αποτυχία και την ανεπάρκεια του απέναντι σε κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα για την πατρίδα και την κοινωνία, για τα οποία δεν έχει καμιά ουσιαστική πρόταση.
Όλα τα ζητήματα που επικαλείται, έχουν απαντηθεί πολλές φορές. Το ίδιο φυσικά θα γίνει, αν η πρόταση του συγκεντρώσει τον απαραίτητο από το Σύνταγμα αριθμό βουλευτών.
Θυμίζουμε άλλωστε ότι για να μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο από την Αντιπολίτευση, χρειάστηκε η ΝΔ να εισηγηθεί την αλλαγή του άρθρου 68 στην τελευταία αναθεώρηση. Αυτή είναι μια ακόμη απόδειξη για το πως αντιλαμβανόμαστε στην Δημοκρατία, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.
Όταν αυτή η γνήσια δημοκρατική αντίληψη, μαζί με τα αποτελέσματα των πολιτικών μας, αναμετρηθούν στις κάλπες με την καθεστωτική αντίληψη του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του για την πολιτική και την Ελλάδα, θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ξανά αν οι δημοσκοπήσεις που βλέπουμε είναι "στημένες" ή απηχούν την πραγματικότητα».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ