Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Προσφυγικό: Θα παραμείνει Ελληνικό ή θα γίνει Ευρωπαϊκό;

Τα σημάδια είναι πλέον πολλά. Οι ενδείξεις ακόμα περισσότερες. Όλοι κάνουν λόγο για πιθανή ήττα της κυβέρνησης σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε-Τουρκίας.

Αλέξης Τσίπρας
Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα εισέρχεται στη Σύνοδο έχοντας εθνική γραμμή, όσο γινόταν δηλαδή να επιτευχθεί κάτι τέτοιο από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το Σάββατο. Έτσι, αυτά στα οποία θα στοχεύσει σήμερα, είναι η μείωση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία αφενός και η δίκαιη κατανομή ευθυνών και υποχρεώσεων σε όλα τα κράτη-μέλη -επιβάλλοντας ποινές σε όσα δε τηρούν τα συμφωνηθέντα- αφετέρου.

Παρόλο που στο πρόσφατο παρελθόν τέτοια θέματα έχουν συζητηθεί και οι ηγέτες έχουν έρθει σε συμφωνία, δεν έχουν δείξει διάθεση να την τηρήσουν. 

Μεγάλη είναι και η ευθύνη της Τουρκίας, στην οποία παρόλο που υπάρχει δέσμευση να δοθούν 3 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση (συμφωνία που υπέγραψαν και τα 28 κράτη-μέλη) με προϋπόθεση να σταματήσει τις προσφυγικές ροές αλλά και να κρατήσει τους πρόσφυγες στα εδάφη της, η ίδια δεν φαίνεται να έχει πετύχει τον στόχο αυτό στο ελάχιστο. Και αυτό γιατί όπως ισχυρίζεται αδυνατεί να ελέγξει τους λαθρέμπορους.

Μεγάλη είναι η ευθύνη της Τουρκίας και για το γεγονός ότι δεν έχουν ξεκινήσει οι περιπολίες του ΝΑΤΟ σε ελληνικά-τουρκικά ύδατα για να βάλουν τέλος στη δράση των λαθρεμπόρων. Και αυτά ενώ το Ην.Βασίλειο έχει αναγγείλει τη συμμετοχή του πολεμικού πλοίου του “RFA Mounts Bay” στις ΝΑΤΟϊκές περιπολίες. Η Γαλλία έχει επίσης αναγγέλει το ίδιο, χωρίς να διευκρινίζεται ποιο πλοίο.

Τελικά όμως, αυτοί οι οποίοι που πληρώνουν πάντα το τίμημα των πολιτικών “παιχνιδιών” είναι οι καθημερινοί άνθρωποι, ο λαός. Με πρόσφατο περιστατικό, τη Κυριακή 7/3,την απώλεια 25 ζωών στα ανοιχτά της Τουρκίας, όταν και ανατράπηκε το σκάφος στο οποίο επέβαιναν.

Αναμένεται, λοιπόν σήμερα, ακόμα και μετά το τελευταίο γεγονός, οι Ευρωπαίοι να συνεχίζουν να είναι διχασμένοι. Με Αυστρία και χώρες Visegrád να κρατούν τη σκληρή -συνηθισμένη πλέον- στάση τους. Να συνεχίζουν να λένε, δηλαδή, κλειστά σύνορα και να μην θέλουν να βοηθήσουν στο προσφυγικό, παρά τις δεσμεύσεις τους στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής.

Βέβαια, αυτή η πολιτική έχει και πολιτικά οφέλη. Με παράδειγμα εκείνο της Σλοβακίας που χάρη στην αντί-μεταναστευτική πολιτική ρητορική που είχε ο Robert Fico κέρδισε τις εκλογές-χωρίς όμως απόλυτη πλειοψηφία- και ταυτόχρονα ενίσχυσε ακροδεξιό κόμμα.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στέλνει με το πρωτοσέλιδο του ένα μήνυμα για το πως οι Ευρωπαίοι χειρίζονται και θα χειρίζονται τη προσφυγική κρίση. Επιδιώκουν να απομονώσουν την Ελλάδα, όπως εκτιμά το περιοδικό, και να την καταστήσουν ένα απέραντο HotSpot το οποίο θα ελέγχεται από τους Ευρωπαίους συμμάχους με αρχηγό και πρωτοπόρο την Angela Merkel.

Γερμανικό περιοδικό, Der Spiegel