ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η υφυπουργός μίλησε για την πρωτογενή παραγωγή, την ανασύνταξη της ζωής της υπαίθρου, τα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής και ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος.
«Ξεκινάμε την προσπάθεια να ξαναφέρουμε την ελπίδα και αισιοδοξία για παραγωγή και ανάπτυξη στους αγρότες μας. Στοίχημα μας είναι να κερδίσουμε τη χαμένη ανταγωνιστικότητα με δόγμα τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, το γενναίο άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα», είπε η υφυπουργός και αναφέρθηκε στο όριο για το αφορολόγητο, σε ισχυρά φορολογικά κίνητρα για το χτίσιμο ομάδων οργανώσεων παραγωγών, στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Δεσμεύτηκε επίσης για τη βέλτιστη και με αναπτυξιακό πρόσημο αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων και χρηματοδοτικών εργαλείων, για μείωση της γραφειοκρατίας για τους παραγωγούς και για την πάταξη της μάστιγας των ελληνοποιήσεων. Είπε επίσης ότι θα υπάρξει ένα σύστημα για αποτελεσματικό, αυστηρό και δίκαιο σύστημα ολιστικού ελέγχου, από το στάβλο μέχρι το ράφι.
Για την εξισωτική αποζημίωση, είπε ότι η απελθούσα κυβέρνηση την κατασπατάλησε με την εμπροσθοβαρή, ρουσφετολογική, επιδοματική πολιτική της και η σημερινή κυβέρνηση δίνει μάχη για να την εξασφαλίσει από εθνικούς πόρους το 2019 και το 2020.
Αναφερόμενη στην αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αφού επισήμανε ότι είναι ένας πολύ δυναμικός τομέας με σημαντικές εξαγωγές, υπογράμμισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί ο ειδικός χωροταξικός σχεδιασμός και να εκσυγχρονιστεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.
Η κ. Αραμπατζή κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, για εξοντωτική φορολογική και ασφαλιστική πολιτική επιδρομή, τη γιγάντωση του κόστους παραγωγής, την πιστωτική ασφυξία και την «κακοδιαχείριση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης» και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας. Κυρίως όμως κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για διαπραγματευτική αφωνία στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τις προσθήκες των χωρών Βίσεγκραντ και Βαλτικής και που στην πράξη σημαίνουν μείωση των ελληνικών επιδοτήσεων κατά 50%. «Αυτή θα πολεμήσουμε με κάθε τρόπο», είπε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που παρουσίασε στοιχεία για τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος και για την εγκατάλειψη της ελληνικής υπαίθρου λόγω των υφεσιακών πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης.
Για την κτηνοτροφία και αιγοπροβατοτροφία, η υφυπουργός είπε ότι «η κρίση τα τελευταία χρόνια είναι πρωτοφανής, με κατάρρευση των τιμών του γάλακτος, με άρον άρον εκποίηση του ζωικού κεφαλαίου λόγω της φοροληστρικής πολιτικής και της στρεβλής κατανομής της εξισωτικής αποζημίωσης και λόγω του οργίου ελληνοποιήσεων».
Η υφυπουργός αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών και τις ενέργειες του υπουργείου για την προστασία των ελληνικών προϊόντων. «Ο πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές ότι θα υπερασπιστούμε τα μακεδονικά μας προϊόντα, στηρίζοντας τους Έλληνες παραγωγούς, με συγκροτημένο σχέδιο, ενάντια στους κινδύνους παραποίησης από το Βόρειο γείτονα μας, με προστασία του brand ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, με κατοχύρωση περισσότερων μακεδονικών προϊόντων στην ΕΕ», είπε η Φωτεινή Αραμπατζή.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ