• Πολιτική

    Προγραμματικές δηλώσεις Μητσοτάκη: Τα βασικά σημεία του σχεδίου της κυβέρνησης

    • NewsRoom

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Τους βασικούς άξονες τoυ προγραμματικού σχεδίου της κυβέρνησης αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή.

    Η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη στις 19:00 στη Βουλή θα αποτελέσει την εναρκτήρια ομιλία της τριήμερης διαδικασίας των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης που θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα με την ψηφοφορία για την εμπιστοσύνη σε αυτή.

    Βασικός άξονας του προγραμματικού σχεδίου θα είναι η φορολογία. Η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει στη Βουλή νέο φορολογικό νομοσχέδιο, με φοροελαφρύνσεις τις οποίες είχε ανακοινώσει προεκλογικά. Ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται να ξεκαθαρίσει το φορολογικό τοπίο σήμερα κατά την ομιλία του. Η κυβέρνηση σε αυτό το πεδίο έχει δεσμευτεί για τα εξής:

    • Μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 28% σε 20%, μέσα σε δύο χρόνια και τον φόρο μερισμάτων από 10% σε 5%.
    • Καθιέρωση κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων με διπλασιασμό του χρόνου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη και υπεραποσβέσεις για νέες επενδύσεις σε ποσοστό 200%.
    • Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για μισθωτούς, επαγγελματίες και αγρότες από 22% σε 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.
    • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
    • Μείωση των εισφορών για κύρια σύνταξη από 20% σε 15% εντός της τετραετίας.
    • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας για όλους τους ιδιοκτήτες.
    • Απλοποίηση της μεταβίβασης ακινήτων.

    Άλλος βασικός άξονας στον οποίο θα επικεντρωθεί το κυβερνητικό σχέδιο είναι οι επενδύσεις, με εισαγωγή αποκλειστικών προθεσμιών στην αδειοδοτική διαδικασία, βελτίωση πλαισίου λειτουργίας επιχειρηματικών πάρκων, διασφάλιση δεύτερης ευκαιρίας για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, απλοποίηση της πτωχευτικής διαδικασίας, αποτελεσματικότερη αξιοποίηση και απορρόφηση διαθέσιμων πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία.

    Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί ο τομέας της ασφάλειας, με το πρώτο νομοσχέδιο να επικεντρώνεται σε αυτή. Η κυβέρνηση θα δεσμευτεί μεταξύ άλλων για την αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα, την άμεση πρόσληψη 1.500 αστυνομικών, την εξασφάλιση εντός του επόμενου έτους 1.000 νέων περιπολικών, τους αυστηρότερους έλεγχους της παράνομης μετανάστευσης, την αποδέσμευση Σωμάτων Ασφαλείας από περιττό διοικητικό έργο και την άμεση προμήθεια νέων αλεξίσφαιρων γιλέκων για όλους τους αστυνομικούς.

    Τις δύο επόμενες ημέρες, Κυριακή και Δευτέρα, έως την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση το βράδυ της Δευτέρας, θα εναλλάσσονται στο βήμα μέλη της κυβέρνησης και βουλευτές.

    Η μεγάλη σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή αναμένεται να κορυφωθεί τη Δευτέρα, οπότε και θα λάβουν όλοι τον λόγο με τελευταίο τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα κλείσει την τριήμερη συζήτηση λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Αμέσως μετά θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

    Στόχος είναι η Βουλή να είναι έτοιμη, σε επίπεδο κοινοβουλευτικών επιτροπών, από την Τετάρτη 24 Ιουλίου να συζητήσει και να επεξεργαστεί τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης.



    ΣΧΟΛΙΑ