Η βουλή άνοιξε τον δρόμο για την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε ειδικό δικαστήριο, καθώς 177 βουλευτές ΝΔ και ΚΙΝΑΛ αποφάσισαν την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του για 8 αδικήματα, σύμφωνα με το πόρισμα της πλειοψηφίας της Προανακριτικής.

Συνολικά στην ψηφοφορία, από την οποία επέλεξε να απέχει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι βουλευτές των ΚΚΕ, ΜεΡΑ25 και Ελληνικής Λύσης, ψήφισαν 180 βουλευτές, από τους οποίους 3 κατέθεσαν άκυρο ψηφοδέλτιο.

Υπέρ των 8 κατηγοριών που κατηγορούταν ο κ. Παπαγγελόπουλος ψήφισαν ομόφωνα 177 βουλευτές, ενώ κανείς δεν ψήφισε «όχι» ή «παρών».

Τα αδικήματα για τα οποία ασκείται ποινική δίωξη στον πρώην αναπληρωτή υπουργό είναι τα εξής:

1. Ηθική Αυτουργία σε Κακουργηματική Κατάχρηση Εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ)
2. Ηθική Αυτουργία σε Πλημμεληματική Κατάχρηση εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ)
3. Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259 )
4. Παράβαση Καθήκοντος κατά εξακολούθηση (ΠΚ 259 αυτοτελώς)

5. Απόπειρα Εκβίασης. (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ παλαιού ΠΚ του άρθρου 385 παρ. 1 και 3 Π.Κ. ως ισχύει μετά τη θέση σε ισχύ του Ν. 4619/2019)
6. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού και νέου ΠΚ)
7. Δωροληψία Υπαλλήλου. (αρ. 235 ΠΚ)
8. Εγκληματική οργάνωση (Συμμορία) – αρ. 187 παρ. 5 παλαιού ΠΚ και παρ. 3 νέου ΠΚ)

Παράλληλα, μαζί με τον πρώην υπουργό θα συμπαραπεμφθούν και τουλάχιστον έξι μη πολιτικά πρόσωπα τα οποία στα οποία το πόρισμα της πλειοψηφίας αποδίδει ρόλο συμμέτοχου.

Πρόκειται για τους τρεις εισαγγελείς Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη, Χρ. Ντζούρα και Στ. Μανώλη, τον εκδότη Γ. Φιλιπππάκη και τους δημοσιογράφους Αλ. Τάρκα και Γ. Παπαδάκου.

Ειδική αναφορά για ανάγκη περαιτέρω έρευνας γίνεται και για τον εκδότη Κ. Βαξεβάνη. Ειδικότερα, στους εισαγγελείς Διαφθοράς αποδίδονται ευθύνες φυσικής αυτουργίας στο στήσιμο της σκευωρίας Novartis ενω τα υπόλοιπα πρόσωπα εμφανίζονται συμμέτοχοι της εγκληματικής συμμορίας που εκβίαζε με δημοσιεύματα και στημένες διώξεις προκειμένου να αποκομίσει οικονομικό όφελος.

Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 86 του Συντάγματος, η παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου θα οδηγήσει και τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα πρόσωπα αρχικά στο Δικαστικό Συμβούλιο που θα εξετάσει την τυπική και ουσιαστική ισχύ των κατηγοριών (σ.σ. θέματα παραγραφής, ακυρότητας, αρτιότητας αποδεικτικών στοιχείων κ.α.) και στην συνέχεια στο Ειδικό Δικαστήριο.

Κατ επέκταση η έρευνα που ήδη έχει διαταχθεί απο την τακτική δικαιοσύνη για τις βαρύτατες ευθύνες της κυρίας Τουλουπάκη θα μεταφερθεί αυτομάτως στο ανώτατο επίπεδο του Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου.

Τις επόμενες ημέρες θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια ψηφοφορία για την επιλογή των μελών που θα συγκροτήσουν το Δικαστικό Συμβούλιο και το Ειδικό Δικαστήριο.

 

Η συζήτηση

Πάντως, η συζήτηση επι του πορίσματος είχε έντονες πολιτικές αντιπαραθέσειςκαι σφοδρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τα πεπραγμένα της περιόδου 2015 – 2019 όπως αποκαλύπτονται απο τα ευρήματα της έρευνας για την σκευωρία Novartis αλλά και απο τις υποθέσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τα “παραμάγαζα” και την απόπειρα συγκάλυψης των εγκληματικών ευθυνών της τραγωδίας στο Μάτι.

Τι λένε στη Νέα Δημοκρτία

Απο την διαδικασία απείχαν οι ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜεΡΑ25 και Ελληνικής Λύσης. Να σημειωθεί ότι η αποχώρηση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγινε λίγο πριν την λήξη της συζήτησης με αποτέλεσμα πηγές της ΝΔ να σχολιάσουν ότι η Κουμουνδούρου τράπηκε σε φυγή, εγκατέλειψε τον κ. Παπαγγελόπουλο προκειμένου να αποφύγει πιθανές διαρροές και ανταρσίες.

Εκτιμούν δε ότι η μυστική ψηφοφορία θα έδινε την δυνατότητα σε αρκετούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσουν την δυσφορία τους αναφορικά με τις αποκαλύψεις του τελευταίου διαστήματος υπερψηφίζοντας την παραπομπή Παπαγγελόπουλου.

Απο την άλλη πλευρά ωστόσο τα τρία άκυρα ψηφοδέλτια προέρχονται απο της ΚΟ που μετείχαν στην ψηφοφορία, δηλαδή της ΝΔ ή του ΚΙΝΑΛ χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό εαν με αυτό το τρόπο οι συγκεκριμένοι βουλευτές επέλεξαν να εκφράσουν την στήριξή τους στον πρώην υπουργό.