Περιεχόμενα
Τι λένε τα ομόλογα για το εκλογικό αποτέλεσμα
Εντύπωση προκάλεσε το «ράλι» του ελληνικού 5ετούς ομολόγου τις προηγούμενες μέρες, σε μια περίοδο έντονης ρευστότητας λόγω των ευρύτερων εξελίξεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Σύμφωνα με αναλυτές, η εν λόγω εξέλιξη σχετίζεται όχι μόνο με την προεξόφληση της ανάκτησης του αξιόχρεου της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023, αλλά και στην περισσότερο αισιόδοξη εκτίμηση για τις εξελίξεις στο πολιτικό επίπεδο στην Ελλάδα, αμέσως μετά τις εκλογές.
Τι σημαίνει αυτό;
Ότι οι αγορές προεξοφλούν θετικό εκλογικό αποτέλεσμα αναφορικά με την πολιτική σταθερότητα που, σε κάθε περίπτωση, θα επιτρέψει τον σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης.
Αλλά και ρυθμούς ανάπτυξης βάσει σαφών οικονομικών προγραμμάτων.
Φωτογραφίζεται κάτι ή είναι η (ψευδ)αίσθησή μου;
Ποιοι είναι τελικά οι αναποφάσιστοι;
Ιστορικό υψηλό καταγράφει η αδιευκρίνιστη ψήφος λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στα εκλογικά επιτελεία.
Ωστόσο, οι «δημοσκόποι» σε όλα τα μεγάλα κόμματα, γνωρίζουν πολύ καλά το «προφίλ» των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.
Κατ΄ αρχάς, και στις προηγούμενες εκλογές, οι μισοί εξ αυτών, δεν είχαν ψηφίσει ή είχαν ρίξει «λευκό ή άκυρο».
Το 25% είχαν ψηφίσει ΝΔ και μόλις 6% ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ.
Οι περισσότεροι δηλώνουν «κεντρώοι», αναφορικά με το φύλο είναι μοιρασμένοι σε γυναίκες και άνδρες, στη συντριπτική τους πλειονότητα ανήκουν στη μεσαία προς ανώτερη και μεσαία τάξη, και ηλικιακά το 77% είναι κάτω των 57 ετών, το 33% μεταξύ 42-57 (Generation X), 26% 26-41 ετών (Millennials) και το 18% είναι από 17-25 ετών (Generation Z).
Αν και ενυπάρχουν αντιφάσεις στις απαντήσεις που δίνουν, αξίζει να σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων, θεωρούν καλή την ανταγωνιστικότητα (76%), την οικονομία της αγοράς (σχεδόν οι μισοί) και τις ξένες επενδύσεις (65,3%).
Θέλουν τον εκσυγχρονισμό της χώρας (89,3%) αποτάσσονται τον ριζοσπαστισμό (43,7%) και κλίνουν προς τη μετριοπάθεια (47,8%).
Τα συμπεράσματα δικά σας ως προς τις πιθανότητες να στραφούν προς το ένα ή το άλλο κόμμα.
Ο Κυριάκος, ο Άδωνις, τα Ναυπηγεία και… το μερίδιο ευθύνης
Σε βασικό ατού της προεκλογικής εκστρατείας του Κυριάκου Μητσοτάκη εξελίσσεται η δουλειά που έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα ο Άδωνις Γεωργιάδης για τα Ναυπηγεία.
Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός επέλεξε να πραγματοποιήσει την κεντρική προεκλογική θεματική εκδήλωση της ΝΔ για την οικονομία στο χώρο των Ναυπηγείων Ελευσίνας, αύριο.
Λίγες μέρες μετά από την επιτόπια επίσκεψή του- την πρώτη Πρωθυπουργού- στα ναυπηγεία Περάματος, στη Β΄ Πειραιώς, μια από τις δυσκολότερες εκλογικές περιφέρειες για το κυβερνών κόμμα διαχρονικά.
Αλλά και των σχετικών αναφορών του Προέδρου της ΝΔ κατά την κεντρική εκδήλωση για την παρουσίαση του προεκλογικού προγράμματος. Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης, αμέσως μετά τις επενδύσεις παγκόσμιων κολοσσών (Microsoft, Pfizer κλπ.) στην Ελλάδα, έκανε εκτενείς αναφορές στα όσα άλλαξαν την τετραετία στα ναυπηγεία Σύρου, Ελευσίνας, Σκαραμαγκά και όχι μόνο (24 ναυπηγεία είναι μόνο στο Πέραμα).
Το πόσο υπερήφανος είναι και ο Άδωνις Γεωργιάδης για το αποτέλεσμα της δουλειάς του στο συγκεκριμένο επίπεδο- και για την δημόσια πρωθυπουργική αναγνώριση- φαίνεται και από το ότι στον λογαριασμό του στο twitter, έχει «καρφιτσωμένο», στην κορυφή της πρώτης σελίδας, βίντεο -που επιμελήθηκε η Ευγενία Μανωλίδου μαθαίνουμε- με δηλώσεις εργαζομένων σε διάφορες επιχειρήσεις.
Ανάμεσά τους και ο Αντώνης Χατζαντώνης, πρόεδρος εργοστασιακού σωματείου Ναυπηγείων Σύρου, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, αποκαλεί «φίλο» και «συμπαραστάτη» τον υπουργό Ανάπτυξης. Αλλά και ο Σάββας Παπαδόπουλος, οξυγονοκολλητής στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ο οποίος αναφέρεται στα «μαύρα χρόνια» πριν από την εξυγίανση.
Μέχρι πρότινος, τέτοιου είδους αναφορές και εκδηλώσεις ήταν «απαγορευτικές» για ένα κόμμα όπως η ΝΔ, καθώς το «χώρο» μονοπωλούσε πολιτικά η Αριστερά (με σοβαρή απήχηση αργότερα και της Χρυσής Αυγής, μην ξεχνιόμαστε).
Είναι κι αυτό μια έμπρακτη απόδειξη πραγματικής ανάπτυξης. Και ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει… μερίδιο ευθύνης, που του πιστώνεται.
Τα «δίδυμα» του νεοδημοκρατικού Βορρά και του Νότου της Αθήνας
Και μιας και μιλάμε για τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο Υπουργός Ανάπτυξης και υποψήφιος στον Β1 Βόρειο Τομέα της Αθήνας, εκτός από τον πολιτικό-εκλογικό «Διόσκουρο» κ. Νίκο Παπαθανάση, ανεβάζει στο…μπαλκόνι του εκλογικού κέντρου – «φιλέτο» που εξασφάλισε στην Κηφισιά και τον Δημήτρη Καιρίδη, ο οποίος, με τη σειρά του, έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Θόδωρο Ρουσόπουλο, επίσης υποψήφιο στα Βόρεια της Αθήνας.
Εντύπωση προκαλεί, πάντως, και το γεγονός ότι ο Άδωνις κάνει retweet αναρτήσεων φίλων του κ. Θεοδωρικάκου, που ζητούν «πρωτιά σε σταυρούς στο Νότιο Τομέα στον Τάκη!».
Όπου, σε προεκλογικό «δίδυμο» εξελίσσεται και η στενή σχέση των κκ. Τάκη Θεοδωρικάκου και Διονύση Χατζηδάκη, με τον δεύτερο όχι μόνο να μην κρύβει πόσο «ευτυχής» νοιώθει «που είμαστε πραγματικοί φίλοι και όχι εφήμεροι» και να αναδεικνύει τη δουλειά του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην «εξιχνίαση» της δολοφονίας Καραϊβάζ, αλλά να αναπαράγει, κανονικά, φωτογραφίες από εκδηλώσεις του «#me_ton-taki_sta_notia» και της «πορείας σε γειτονιές» της περιοχής.
Απέναντι σε όλα αυτά, ο Νίκος Δένδιας «παίζει μόνος του», με την έννοια ότι προηγείται «έχοντας αυτοκρατορικά ποσοστά» στις προτιμήσεις σταυροδοσίας των ψηφοφόρων της ΝΔ στο Νότιο Τομέα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εφησυχάζει, το αντίθετο.
Κάποιοι μάλιστα, διαβάζουν το βασικό του σλόγκαν «κάθε μέρα κάνουμε την Ελλάδα πιο δυνατή», και με μια δεύτερη ανάγνωση-αναγωγή στη δική του «πιο δυνατή θέση στη Βουλή», αλλά και στην επόμενη μέρα, ευρύτερα.
Το ραντεβού της Μαρίας-Νεφέλης Χατζηιωαννίδου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Συνεχίζει να προσελκύει την προσοχή η Μαρία-Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, υποψήφια στην έκτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ.
Η 31χρονη Θεσσαλονικιά που ασχολείται με την κοινωνική επιχειρηματικότητα και ως ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Υπέροχες Γυναίκες», της πρώτης ηλεκτρονικής πλατφόρμας διάδρασης γυναικών στην Ελλάδα, που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη και εξάπλωση του κινήματος «MeToo» στη χώρα, δέχθηκε ένα τηλεφώνημα πριν από ένα μήνα από το Μαξίμου, γιατί ο Πρωθυπουργός ήθελε «να συναντηθούν και να συζητήσουν».
Παρά το γεγονός ότι δεν θα ήταν η πρώτη φορά, καθώς υπήρχε μια πρώτη επαφή μέσω προηγούμενης συνεργασίας της κας Χατζηιωαννίδου με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας για τους ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, η έκπληξη της όμορφης ακτιβίστριας μεγάλωσε όταν, περνώντας το κατώφλι του Μαξίμου, διαπίστωσε πως η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό μόνο τυπική δεν ήταν.
Την καχυποψία για την πολιτική και το αρχικό «σοκ» μετά την πρόταση του Προέδρου της ΝΔ για το Επικρατείας, διαδέχθηκε το έντονο, προσωπικό συναίσθημα της έμπρακτης εφαρμογής του «τι κάνω για να αλλάξουν τα πράγματα».
Κυρίως όμως, το ξεκάθαρο μήνυμα-απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: «θέλω να κάνεις αυτό που κάνεις, όπως ακριβώς το κάνεις», που ήρθε να αμβλύνει τους φόβους για «κομματικές γραμμές» και «καπέλωμα» της νεαρής μητέρας. Και έκανε την Μαρία-Νεφέλη να λέει δημοσίως «αν δεν μου έλεγες ότι είναι ο Πρωθυπουργός ή Πρόεδρος της ΝΔ, θα σου έλεγα ότι είναι ένας φιλελεύθερος πολίτης».
Τώρα, ο Κυριάκος, εκτός από μια ενεργό πολίτη, έχει δίπλα του μια γυναίκα που ξέρει «πόσο κοστίζει το βρεφικό γάλα ή οι πάνες», που πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ και της «γυρνάει το μυαλό». Μια εκπρόσωπο των «Millennials», της γενιάς που μεγάλωσε μέσα στην κρίση των μνημονίων.
Το στοίχημα να εκφραστούν τα προβλήματα αυτής της γενιάς είναι ένα από τα μεγάλα διακυβεύματα της επόμενης μέρας. Όχι μόνο για τη Μαρία-Νεφέλη.
Ο Κώστας Τσιάρας και τα «προεκλογικά εγκαίνια» Δικαστικών Μεγάρων
Πολύ αρνητικά σχόλια προκαλεί το γεγονός ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κώστας Τσιάρας -βουλευτής και υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Καρδίτσας υπενθυμίζω-, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, «κόβει κορδέλες» στον γειτονικό Βόλο, ανακοινώνοντας, σε σχετική εκδήλωση, ότι «σύντομα οι δικαστικές υπηρεσίες του Ν. Μαγνησίας θα στεγάζονται σε ένα σύγχρονο κτήριο, αντάξιο της ιστορίας του τόπου και των απαιτήσεων των πολιτών».
Αυτό σημαίνει ότι ο σημερινός Υπουργός Δικαιοσύνης αναγνωρίζει πως ακόμα και σε μεγάλους νομούς της χώρας, οι δικαστικές υποδομές εξακολουθούν να παραπέμπουν σε άλλες εποχές.
Και πως και με δική του ευθύνη (διότι το πρόβλημα είναι πολυεπίπεδο) αυτά τα τέσσερα χρόνια, δεν σημειώθηκε και μεγάλη πρόοδος, και σε αυτή την κρίσιμη παράμετρο για την έγκαιρη απονομή της Δικαιοσύνης, για να το πούμε κομψά.
Κρίσιμη λεπτομέρεια που προκαλεί αλγεινή εντύπωση: «Φόντο» στην εκδήλωση αποτέλεσε η κεντρική προεκλογική αφίσα του κ. Τσιάρα, με το σύνθημά του «Σταθερά Μαζί» και το λογότυπο της ΝΔ.
Τα «συντροφικά μαχαιρώματα» στον ΣΥΡΙΖΑ
Σε «μάχη μέχρις εσχάτων» με εκατέρωθεν «συντροφικά μαχαιρώματα» λέγεται ότι εξελίσσονται οι πρώτες θέσεις σε Α΄ Αθήνας και Α΄ Θεσσαλονίκης για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην πρωτεύουσα «αντιμέτωποι» είναι οι «σύντροφοι» Νάσος Ηλιόπουλος και Δημήτρης Τζανακόπουλος, οι οποίοι φέρονται να βλέπουν την επόμενη εσωκομματική μέρα και υπό το πρίσμα της πρωτιάς στην πρώτη περιφέρεια της Αθήνας, παρά το γεγονός ότι ο πρώτος διετέλεσε στενός συνεργάτης του δεύτερου.
Με τον Ηλιόπουλο να προηγείται περί τις 10 μονάδες στις θετικές αξιολογήσεις των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ (με τρίτο και καταϊδρωμένο τον Νίκο Φίλη, παρά το «τοξικό» κοινοβουλευτικό «ντεμαράζ» εναντίον της κυβέρνησης στο οποίο, για ευνόητους λόγους, επιδόθηκε λίγο πριν κλείσει η Βουλή)
Την ίδια ώρα, στη «συμπρωτεύουσα» ενόχληση στους εν ενεργεία βουλευτές και, κυρίως, στην Αικατερίνη Νοτοπούλου (πρώτη βουλευτής και μόνη γυναίκα στις εκλογές του 2019) λέγεται ότι προκαλεί η υποψηφιότητα της Ράνιας Θρασκιά, γνωστής δημοσιογράφου. Η οποία, εσχάτως, βρήκε «κοινό στόχο και όραμα» με τον Αλέξη Τσίπρα, καταγγέλλει την τοξικότητα και όλους αυτούς οι οποίοι «διαιωνίζουν αυτό το οποίο μαθηματικά έχει οδηγήσει κυρίως τους νέους ανθρώπους να απαξιώσουν τους πολιτικούς και την πολιτική», αλλά, μάλλον, πάσχει από πολιτική πρεσβυωπία.
Από το «βάρος» της κας Θρασκιά φαίνεται ότι υποφέρει (εκλογικά) και ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, επίσης δημοσιογράφος, ο οποίος νοιώθει και την «ανάσα» του Γρηγόρη Γεροτζιάφα, καθηγητή Αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, που επίσης θα δοκιμάσει την εκλογική του τύχη στη «Νύμφη του Θερμαϊκού». Ο οποίος Γεροτζιάφας, σε αντίθεση με τη «γραμμή» του κόμματος, χαρακτήρισε «επιβεβλημένη την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης των ηττημένων με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ», σε περίπτωση που δεν είναι πρώτο κόμμα.
Μύλος.
Ο Άκης Σκέρτσος και τα καλά λόγια διευθυντικού στελέχους τηλεοπτικού σταθμού
Την «εισήγηση» ο κ. Άκης Σκέρτσος να παραμείνει στη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και μετά τις εκλογές έκανε στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κορυφαίο στέλεχος τηλεοπτικού καναλιού με πολύχρονη εμπειρία στα θέματα δημοσιογραφίας και εικόνας, καθώς θεωρεί ότι ο Υπουργός Επικρατείας είναι πολύ καλός στο ρόλο που του έχει ανατεθεί στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου.
Η στήλη, που έχει ασκήσει κριτική στον κ. Σκέρτσο (παράλληλα με την ανάδειξη του σαφώς θετικού προσήμου της ευρύτερης πολιτικής του παρουσίας), θα συμφωνούσε αν «ο άνθρωπος που δεν ήθελε να γίνει βουλευτής» παρουσίαζε το κυβερνητικό έργο πάντα όπως την περασμένη εβδομάδα.
Όταν, όντως, «έδωσε ρέστα» με το «πινγκ πονγκ» της σημείο προς σημείο αποδόμησης του Αλέξη Τσίπρα, στη λογική «τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, τι ισχύει».
Με τις 80 εξαγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχουν δρομολογηθεί ή και υλοποιηθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τις 18 «δεσμεύσεις» της που θα μπορούσαν να είχαν υλοποιηθεί το 2015-2019 αλλά δεν έγιναν ποτέ.
Αν και ο βασικός αντίπαλος της κυβέρνησης δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο κακός της εαυτός, όπως πολύ καλά γνωρίζει και ο «επιτελικός» κ. Σκέρτσος.
Ο Τζέφρι Πάιατ και η επόμενη μέρα στα ελληνοτουρκικά
Καθοριστικός αναμένεται ο ρόλος του Τζέφρι Πάιατ (τέως Πρέσβεως των ΗΠΑ στην Αθήνα και νυν βοηθού Υπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Ενεργειακών Πόρων) στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, άρα και στα ελληνοτουρκικά, την επόμενη μέρα των εκλογών σε Ελλάδα και Τουρκία.
Πολλοί ήταν αυτοί που διάβασαν τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Τζ. Τσούνη, «διαδόχου» του κ. Πάιατ στην Αμερικανική Πρεσβεία, ως προάγγελο των όσων έχουν ήδη δρομολογηθεί.
Για να καταλάβετε καλύτερα την ατζέντα, σας θυμίζω ότι, επίσης προσφάτως, ο κ. Πάιατ είχε επισκεφθεί την Τουρκία και τη Βουλγαρία, είχε μιλήσει ακόμα και για τα πλεονεκτήματα της υπό προϋποθέσεις χρήσης της πυρηνικής ενέργειας για ενεργειακούς σκοπούς, είχε αναδείξει το ρόλο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο, κλπ.
The map is not the territory (Ο χάρτης δεν είναι η εδαφική επικράτεια, σε ελεύθερη μετάφραση).
Διαβάστε επίσης
- Βρετανία: Νέες κυρώσεις του Λονδίνου κατά του Ιράν για τη στήριξή του στη Ρωσία
- MSC Cruises: Πρεμιέρα για την πρώτη χειμερινή της σεζόν στην Ελλάδα
- Attica Group: Στις 12 Δεκεμβρίου η ΓΣ για την απόσχιση του κλάδου θαλάσσιας μεταφοράς
- ΣτΕ: Απορρίφθηκαν οι προσφυγές των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης κατά της διάκρισής τους σε επίπεδα