Περιεχόμενα
Τα… χρόνια τα φοιτητικά και το θεσμικό «παρών» του «εξαφανισμένου» Νίκου Δένδια
Στο επίκεντρο ερμηνειών για σχόλια περί «εξαφανισμένων» δημοφιλών υπουργών της κυβέρνησης, οι οποίοι αντί να καταθέσουν τμήμα από το πολιτικό τους κεφάλαιο για να βοηθήσουν την κατάσταση μετά τα Τέμπη, «έχουν εξαφανιστεί», την ώρα που άλλοι συνάδελφοί τους «βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά», βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας.
Ο Κερκυραίος, ο οποίος θεωρείται ότι είναι αυτός που κυρίως «φωτογράφισαν» με σχετικές δηλώσεις τους Άδωνις Γεωργιάδης, Ντόρα Μπακογιάννη και άλλα στελέχη της ΝΔ, δεν αποκλίνει από τη στρατηγική που έχει χαράξει και επιμένει σε… θεσμικές απαντήσεις.
Επικαλείται το έργο του στο Υπουργείο Εξωτερικών και δηλώνει ότι η διεύρυνση των συμμαχιών, οι Συμφωνίες που υπέγραψε και τα χιλιόμετρα που «έγραψε» στις πέντε Ηπείρους από την ανάληψη των καθηκόντων του, αποτελούν την καλύτερη στήριξη της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, ο οποίος, εξάλλου, ήταν και αυτός ο οποίος του εμπιστεύτηκε τα συγκεκριμένα καθήκοντα.
Ωστόσο, ως άριστος χειριστής της ελληνικής γλώσσας και των λεπτών πλην ευδιάκριτων αποχρώσεων της διπλωματίας, μοιράζεται με συνομιλητές του και μια ακόμα πτυχή-μήνυμα με σαφείς αποδέκτες.
Η παράταξη αυτή είναι το σπίτι μου, την υπηρετώ από τα φοιτητικά μου χρόνια, υπογραμμίζει.
Προσθέτει δε, με νόημα, ότι «οφείλουμε, επίσης, να ασχοληθούμε επισταμένως με τα προβλήματα που προκάλεσαν και συνεχίζουν να προκαλούν στους καταναλωτές, ιδίως στους οικονομικά αδύναμους, οι αλλεπάλληλες ανατιμήσεις, λόγω των εξωγενών κρίσεων και των κερδοσκοπικών τάσεων», επιστρέφοντας, σύμφωνα με συνομιλητές του, τη «φωτογραφία» συστημένη στους αποστολείς…
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Παύλος Πολάκης και το παρασκήνιο μιας όχι και τόσο «ομόφωνης» απόφασης
Μια νέα πτυχή στις εσωτερικές αντιπαλότητες στον ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε η πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας για το θέμα Πολάκη, στη διάρκεια της οποίας επισημοποιήθηκε η νέα «κωλοτούμπα» του κ. Τσίπρα. Ο οποίος, μετά τις διαρροές περί ειλημμένης απόφασης, αν όχι για διαγραφή του βουλευτή Χανίων, σίγουρα για μη συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια για τις επόμενες εκλογές, δέχθηκε μεγαλοθύμως τη «συγγνώμη» Πολάκη και «όλα καλά κι όλα ωραία».
Πηγές οι οποίες δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, αποκαλύπτουν ότι πίσω από την ομόφωνη, τελικά, απόφαση, υπήρξε έντονο παρασκήνιο. Και πως ο πρόεδρος Αλέξης, σε μια «ρωγμή του συντροφικού χρόνου» και της «μειλίχιας ψυχραιμίας» που τον χαρακτηρίζει γενικώς και εσχάτως, δεν δίστασε να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι της αίθουσας όπου συνεδρίαζε το κομματικό όργανο.
Αιτία;
Η επιμονή του Ευκλείδη Τσακαλώτου -κυρίως- να μην δοθεί «άφεση αμαρτιών» στον «αψύ Σφακιανό», χωρίς δεσμεύσεις εκ μέρους του για το μέλλον.
Κάτι σαν το «δεν θα το ξανακάνω» που μας ανάγκαζαν να λέμε παιδιά, δηλαδή.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «τα πήρε στο κρανίο», κατά το κοινώς λεγόμενο από την επιμονή του «Οξφορδιανού». Και έχοντας υπ’ όψιν και τα ευρήματα των μυστικών δημοσκοπήσεων των Μαύρου και Πουλάκη, στα οποία αποτυπώνονταν «ρεύμα» για τον βουλευτή, κυρίως στην Κρήτη, επέβαλε την γνωστή ομόφωνη απόφαση, η οποία, βεβαίως, έβαλε «ταφόπλακα» και στην «στροφή στο κέντρο» που ευαγγελίστηκαν για λίγες εβδομάδες στην Κουμουνδούρου.
Ο Κώστας Τσιάρας, οι κλοπές υλικού στους σιδηροδρόμους και οι παρεμβάσεις κατόπιν «εορτής»
Η στήλη έχει ασκήσει κριτική στον κ. Κώστα Τσιάρα, Υπουργό Δικαιοσύνης, με αφορμή δηλώσεις και πολιτικές του παραλείψεις.
Οι πρόσφατες ανακοινώσεις περί αυστηροποίησης του νομοθετικού πλαισίου για την κλοπή υλικών στον τομέα των συγκοινωνιών, κλοπή η οποία αποκτά εκ νέου κακουργηματικό χαρακτήρα, είναι αυτονόητο ότι μας βρίσκουν σύμφωνους.
Όπως και οι υπαινιγμοί Τσιάρα για τους λόγους που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ, λίγες μέρες πριν τις εκλογές του 2019, με τον Ποινικό Κώδικα που ψήφισαν στη Βουλή, να μετατρέψουν από κακούργημα σε πλημμέλημα τις κλοπές υλικού που αφορούσαν την ασφάλεια των σιδηροδρόμων.
Όμως, εκτιμούμε, ότι ανάλογες παρεμβάσεις θα είχαν πολλαπλάσια πολιτική και ουσιαστική αξία αν είχαν προηγηθεί των δραματικών εξελίξεων στα Τέμπη.
Ως βουλευτής Καρδίτσας, ο κ. Τσιάρας, κάτι θα έπρεπε να είχε ακούσει για το ατιμώρητο υπερδεκαετές «πλιάτσικο» στον σιδηρόδρομο, το οργανωμένο έγκλημα που συντελείτο από τη «μαφία του χαλκού» και τις άλλες συμμορίες, που λεηλάτησαν τη δημόσια περιουσία πάνω και δίπλα στις ράγες.
Πάντως, η κριτική και στον κ Τσιάρα για την επί μέρες απουσία του από τα Μέσα Ενημέρωσης, φαίνεται ότι έπιασε τόπο, καθώς ο Υπουργός δεν χάνει πλέον επικοινωνιακή ευκαιρία, προσπαθώντας να υπερασπιστεί το κυβερνητικό έργο.
Έργο που στον τομέα της αρμοδιότητάς του, δεν είναι και στα top της σημερινής διακυβέρνησης.
Οι χρόνοι απονομής της δικαιοσύνης, η αντιστρόφως ανάλογη σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη αναφορικά με τον αριθμό δικαστικών υπαλλήλων έναντι των δικαστών και τόσα άλλα, συνηγορούν στην άποψη των πολιτικών αντιπάλων του Καρδιτσιώτη, ότι «ο Τσιάρας είναι ο χειρότερος υπουργός Δικαιοσύνης των τελευταίων πολλών ετών».
Και για τα κακώς κείμενα, το επιχείρημα ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε το ένα και το άλλο, και εμείς κάτι καταφέραμε, μετά από τέσσερα χρόνια, δεν μπορεί να σταθεί πουθενά.
Η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Κώστας Αχ. Καραμανλή και οι «women who dare»
Από τις λίγες βουλευτές που στήριξαν δημοσίως τον παραιτηθέντα υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή, ήταν η κα. Όλγα Κεφαλογιάννη.
Φάνηκε από την παρουσία της κατά την πολύωρη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Και σημειώθηκε από πολλές πλευρές. Όπως και η προηγηθείσα «σιωπή» της, σε επίπεδο ΜΜΕ για τα Τέμπη.
Αυτή που δεν πέρασε απαρατήρητη ήταν η παρουσία Κεφαλογιάννη σε εκδήλωση για το ρόλο της γυναίκας, υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «women who dare», η πρώτη σε δημόσια εκδήλωση μετά την μοιραία νύχτα.
Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει άλλη άποψη για την γυναικεία παρουσία στην κυβέρνηση, η Όλγα της καρδιάς μας επιμένει ότι η γυναικεία παρουσία στο Κοινοβούλιο, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και στην κυβέρνηση παραμένει ισχνή.
Με τις κοσμικές στήλες, στη συνέχεια της καταλυτικής παρέμβασης, να «στενάζουν» εκ του γεγονότος ότι «η ίδια αποτελεί ζωντανό παράδειγμα γυναίκας που παλεύει στο πέλαγος της πολιτικής με απόλυτη επιτυχία»
Η Άννα Ροκοφύλλου, ο Θοδωρής Ρουσόπουλος και ο Βασίλης Κικίλιας…
Πληθαίνουν οι προεκλογικές εκδηλώσεις σε δημόσιους χώρους αλλά και οι παραδοσιακές «μαζώξεις» σε σπίτια ψηφοφόρων, ενόψει εκλογών
Σε ένα από αυτά, στα βόρεια προάστια, βρέθηκε και φίλος της στήλης, ο οποίος, εκτός από τα γευστικά εδέσματα και τα εκλεπτυσμένα ντιπ, εντυπωσιάστηκε με την προσωπική σχέση-πολιτική φιλία ανάμεσα στην Άννα Ροκοφύλλου, υποψήφια στην Α’ Αθήνας με την ΝΔ και τον Θεόδωρο Ρουσόπουλο, πρώην Υπουργό και υποψήφιο εκ νέου με το κυβερνών κόμμα στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας
Η πρώτη δεν διστάζει να εξομολογείται την απεριόριστη εκτίμηση που τρέφει στο πρόσωπο του Θεόδωρου (Θοδωρή για τους φίλους του) Ρουσόπουλου και ο δεύτερος μιλά με τα καλύτερα για την υποψηφιότητα της γαλλοτραφούς και αρκετά έμπειρης περί τα αυτοδιοικητικά Άννας Ροκοφύλλου.
Στην ίδια εκδήλωση ξεχώρισε (και λόγω ύψους) ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας και το βασικό «πιάτο» στο πολιτικό «μενού» ήταν η στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη.
…η πιθανότητα για τρίτες εκλογές και η «προσωπο-απέχθεια» του Νίκου Ανδρουλάκη
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η απάντηση του πολύπειρου Θεόδωρου Ρουσόπουλου όταν ερωτάται για το αν η χώρα ενδέχεται να οδηγηθεί σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση.
Δεν θα απέκλεια τίποτε, σημειώνει με νόημα ο βουλευτής του Βόρειου Τομέα, ο οποίος, λένε όσοι μπορούν να ερμηνεύσουν τη σκέψη του, στηρίζει την εκτίμησή του στην πιθανότητα να μην καταστεί δυνατός ούτε ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ ούτε κυβέρνησης συνεργασίας, ακόμα και μετά τη δεύτερη κάλπη.
Ο κ. Ρουσόπουλος, μάλιστα, δεν διστάζει να χρησιμοποιεί ιδιαιτέρως σκληρούς πολιτικούς όρους (και άκρως ευρηματικούς επικοινωνιακά) για τον Νίκο Ανδρουλάκη, για τον οποίο ισχυρίζεται ότι ταλαντεύεται ανάμεσα στην προσωπο-απέχθεια και την ιδεολογική αποστασιοποίηση
Αρνείται να συνεργαστεί με τη ΝΔ επικαλούμενος μια «αντίστροφη προσωπολατρεία» χωρίς να στηρίζει την άρνησή αυτή σε ιδεολογικές διαφορές, έλεγε τις προάλλες ο πρώην Υπουργός.
«Καρφώνοντας» τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και με όρους…κοινωνικής ψυχολογίας, υπό μια έννοια.
Η λογική αυτή διέπεται από έντονη εσωτερική αντίθεση και σε κάθε περίπτωση παραπέμπει σε κοινωνίες προϊδεολογικές που αναζητούσαν μεσσίες
Στην ευρωπαϊκή Ελλάδα του 21ου αιώνα, θα πρόσθετα εγώ ο αδαής…
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Όλαφ Σολτς και το «γερμανικό μοντέλο» συνεργασιών
Μήνυμα στήριξης στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκο Ανδρουλάκη, μαθαίνουμε, εξέπεμψε ο Καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες προ ημερών.
Δεν έγινε γνωστό αν υπήρξε αναφορά στο θέμα των πιθανών μετεκλογικών συνεργασιών στην Ελλάδα και τη στρατηγική Ανδρουλάκη απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα.
Πάντως, εκ των πραγμάτων, η πολιτική κουλτούρα στη Γερμανία και η ίδια η πραγματικότητα, αποδομούν πλήρως το πολιτικό οικοδόμημα που επιχειρεί να στήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απαγορεύοντας, ουσιαστικά, στον πολιτικό αρχηγό που θα εκλέξουν οι Έλληνες πολίτες να είναι πρωθυπουργός την επόμενη μέρα.
Γιατί το λέμε αυτό;
Μα, διότι, ο Όλαφ Σόλτς είναι αυτή τη στιγμή Καγκελάριος επειδή το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) ήρθε πρώτο στις εκλογές. Ενώ, σε προηγούμενες κυβερνήσεις, διετέλεσε υπουργός οικονομικών επειδή ήταν οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ που έπαιρναν την εντολή από τους πολίτες.
Rationalismus…
Η Νάντια Γιαννακοπούλου και… τα ταμπού των άλλων
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις της Νάντιας Γιαννακοπούλου βουλευτού του ΠΑΣΟΚ στο Δυτικό Τομέα Αθηνών για τυχόν αναγκαίες μετεκλογικές συνεργασίες.
Το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που στήριξε τον Ανδρέα Λοβέρδο απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές διαδικασίες για την προεδρία, τονίζει σε συνομιλητές της ότι καθοριστικοί παράγοντες θα είναι ο συσχετισμός δυνάμεων που θα προκύψει από τις κάλπες, οι προγραμματικές συγκλίσεις και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν την πολιτική συμφωνία
«Όποιος πραγματικά ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα του τόπου, έχει χρέος να αντιληφθεί ότι θα πρέπει να συζητηθούν όλα, τίποτε δεν είναι απαγορευμένο, κανένα θέμα δεν αποτελεί ταμπού», υπογραμμίζει με νόημα
Από τον πολιτικό λόγο της κας. Γιαννακοπούλου όχι μόνο απουσιάζει το «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας», η κορωνίδα της «στρατηγικής» Ανδρουλάκη, αλλά, στον αντίποδα, η εμπειρότατη Νάντια, βάζει τον όρο «ταμπού» στο τραπέζι, φωτογραφίζοντας με πολλά πολιτικά pixels, τις αποστάσεις της από τον πρόεδρο Νίκο.
Κρατήστε την εξέλιξη. Θα την ξαναβρούμε μπροστά μας την επόμενη μέρα.
Διαβάστε επίσης:
- Βραζιλία: Ποινική δίωξη σε Μπολσονάρου και 36 άλλα πρόσωπα για απόπειρα πραξικοπήματος
- Πιστόριους: Απόφασή μου να μην είμαι υποψήφιος καγκελάριος με το SPD
- Γκάρι Γκένσλερ (Πρόεδρος SEC): Παραιτείται την ημέρα της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ
- Ιταλία: Θα ήμασταν υποχρεωμένοι να συλλάβουμε τον Νετανιάχου αν επισκεπτόταν την χώρα