Τι δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά το Πάσχα
Περαιτέρω άνοδο της ΝΔ, που κλείνει την «ψαλίδα» από τα «χαμηλά» των Τεμπών, καταγράφουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ευρήματα των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων που διενεργήθηκαν μετά τις γιορτές από τα κομματικά επιτελεία.
Η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον περί τις έξι ποσοστιαίες μονάδες (με μια επιπλέον μονάδα στην αναγωγή επί των εγκύρων), παρά τη μικρή άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ενδεικτικό της συσπείρωσης που επιτυγχάνουν τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά και της σταδιακής πόλωσης του πολιτικού σκηνικού, είναι και το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δείχνει να συνεχίζει την καθοδική πορεία προς μονοψήφια ποσοστά.
Οι ίδιες μετρήσεις απομακρύνουν έτι περαιτέρω το ενδεχόμενο «κυβέρνησης ηττημένων», καθώς, πέρα από τις απαγορευτικές δηλώσεις Βαρουφάκη, τα «κουκιά» όλο και λιγοστεύουν.
Τις επόμενες ώρες θα δημοσιευθούν και οι πρώτες επίσημες δημοσκοπήσεις των μεγάλων εταιρειών για λογαριασμό ΜΜΕ, στις οποίες, πιθανότατα, θα πιστοποιείται η ίδια τάση.
Οι selfies της selfish Όλγας Κεφαλογιάννη
Με καθημερινές εμφανίσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές (ειδησεογραφικές αλλά και lifestyle) συνεχίσει την προσωπική της προεκλογική εκστρατεία η κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, σε μια προσπάθεια να μην πέσει κάτω από την τρίτη θέση στην Α΄Αθήνας, από την πρώτη στις εκλογές του 2019, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που διενεργούνται στη συγκεκριμένη κρίσιμη εκλογική περιφέρεια και φέρνουν στην πρώτη προτίμηση των ψηφοφόρων της ΝΔ τους κ. Βασίλη Κικίλια και Κυριάκο Πιερρακάκη, με ιδιαίτερη δυναμική για τον Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που όπως ομολογούν άπαντες, άλλαξε το πρόσωπο της χώρας και της καθημερινότητας των πολιτών μέσα από τις στοχευμένες και άκρως επιτυχείς παρεμβάσεις στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
H κα. Κεφαλογιάννη πάντως, «έπεσε» στην προτίμηση των Νεοδημοκρατών, μάλλον εξαιτίας του γεγονότος ότι ουδέποτε έκανε πράξη το δικό της σύνθημα «Εμείς, μαζί».
Ήταν το «εγώ» αυτό που, σύμφωνα με στελέχη της πλειοψηφίας, κυριάρχησε στην πολιτική της συμπεριφορά, από τότε που φέρεται να έβαλε «βέτο» στην απόφαση του Πρωθυπουργού να μην της παραχωρήσει το «υπερ-υπουργείο» Πολιτισμού και Τουρισμού.
Ενώ, δεν έλειψαν και οι συνεχείς δημόσιες τοποθετήσεις της, οι οποίες ερμηνεύτηκαν ως αποκλίνουσες από τις θέσεις της κυβέρνησης, σε μείζονος σημασίας ζητήματα, όπως οι υποκλοπές και το απόρρητο των επικοινωνιών.
Αυτά είδαν και άκουγαν οι ψηφοφόροι και της στέλνουν τώρα το «λογαριασμό», με σχόλια του τύπου «Το κακό με εσένα Όλγα είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν σε ακούσαμε να λες μια καλή κουβέντα για τον Κυριάκο και για την δουλειά του», που μπορεί ο οποιοσδήποτε να δει κάτω από τις αναρτήσεις της.
Και την ίδια, ακόμα και χθες, να απαντά στο «φαντάζομαι ότι είστε ικανοποιημένη που ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα αξιοποιήσει περισσότερες γυναίκες στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο», με μια πρόδηλη εγωκεντρική πικρία και με υπερφίαλη αυταρέσκεια, εκτός τόπου και προεκλογικού χρόνου: «Το ανάποδο, δεν θα έλεγα ότι μέχρι στιγμής, έχουμε δει γυναίκες να συμμετέχουν στα κοινά όσο θα έπρεπε».
Πάντως, η ίδια, όταν δεν απολαμβάνει οικογενειακές στιγμές, όπως αυτές στις Σπέτσες το Πάσχα (τις οποίες, εκτός από την δέουσα κατάνυξη χαρακτηρίζουν και οι selfies στο Instagram), επιμένει στις κοσμικές παρουσίες, τροφοδοτώντας με πληθώρα προσωπικών φωτογραφιών τις σχετικές στήλες, που δεν φείδονται προδήλως αυθόρμητων πλην εμπνευσμένων τίτλων όπως: «Smart chic στο θέατρο η Όλγα Κεφαλογιάννη: Η κομψή εμφάνιση με ψηλόμεσο denim, ροζ μεταξωτό πουκάμισο και γκρι παλτό»
Selfish elegance!
Τα εύσημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Παύλο Μαρινάκη και …η πόρτα στον Νίκο Ανδρουλάκη
Ιδιαίτερη αναφορά στον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Παύλο Μαρινάκη, έκανε, για ακόμα μια φορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνεδρίαση του κομματικού οργάνου στα κεντρικά της λεωφόρου Πειραιώς, από την οποία, να σημειώσουμε, απουσίαζαν αρκετοί υπουργοί και πρωτοκλασάτα στελέχη, όχι μόνο εξαιτίας προεκλογικών υποχρεώσεων, λένε κάποιοι στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ο Πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε με έμφαση την ανανέωση των ψηφοδελτίων, για την κατάρτιση των οποίων ήταν υπεύθυνος ο Παύλος Μαρινάκης, μαζί με τον Γιάννη Μπρατάκο και τον Θανάση Νέζη, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν στη συγκρότησή τους.
Όπως υπογραμμίζει σε συνομιλητές του ο κ. Μητσοτάκης, η ανανέωση χωρίς τριβές «δεν είναι πάντα αυτονόητη για ένα κόμμα εξουσίας».
Τα σχόλια του Προέδρου, όπως είναι φυσικό, προκάλεσαν το διακριτικό πλην ευκρινές χαμόγελο του Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος να σημειωθεί κάθονταν δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη στις «θεσμικές» θέσεις της εκδήλωσης.
Σημειώστε επίσης, αυτό που διαμηνύει ο Γραμματέας προς πάσα κατεύθυνση (λέγε με Νίκο Ανδρουλάκη). «Η ΝΔ έχει ιστορία, ιδέες και αρχηγό και αυτά κανείς μας δεν τα διαπραγματεύεται».
Θα το βρούμε μπροστά μας την 22α Μαΐου.
Με το «καλημέρα» «άρχισαν τα όργανα» για τον Άκη Σκέρτσο…
Με «συντροφικά» και «μαχαιρώματα» παντός τύπου συνοδεύτηκε η επισημοποίηση της ανάθεσης του ρόλου του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την προεκλογική περίοδο στον κ. Άκη Σκέρτσο, Υπουργό Επικρατείας, κατά πολλούς «εξελάκια» ή «κουτάκια» του Μεγάρου Μαξίμου, εξαιτίας της χρήσης των γνωστών λογισμικών υπολογιστικού φύλλου και παρουσίασης διαφανειών συνοδευτικώς της αδιάσειστης επιχειρηματολογίας του.
Αρκετοί προσέτρεξαν στην αναδίφηση του ρόλου που υπηρέτησε ο κ. Σκέρτσος ως «θεσμική στελεχάρα του ΠΑΣΟΚ» και διευθυντής του γραφείου του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όταν κι εκείνος- έτη πολιτικού φωτός από τον μετέπειτα υπουργικό του θώκο και τη σημερινή του υποψηφιότητα στη Δυτική Αθήνα με τη ΝΔ- ως κορυφαίο στέλεχος του κινήματος, «εξύβριζε καθημερινώς την κυβέρνηση Καραμανλή», όπως με πόνο ενθυμούνται πρώην υπουργοί της τότε πλειοψηφίας.
…οι φόβοι ότι ο προεκλογικός εκπρόσωπος Τύπου «θα περάσει κάτω από τον πήχυ»
Στο στρατόπεδο της πλειοψηφίας εκφράζονται φόβοι, προερχόμενοι είναι γεγονός από παραδοσιακούς βουλευτές και ψηφοφόρους, ότι ο κ. Σκέρτσος κινδυνεύει να περάσει «κάτω από τον πήχυ» των απαιτήσεων της συγκεκριμένης θέσης στη συγκεκριμένη συγκυρία.
Αν επιμείνει στη «τεχνοκρατική ρητορική αμφιθεάτρου» που χαρακτήριζε, ως επί το πλείστον, τις παρεμβάσεις του στη διάρκεια της τετραετίας. Και στους «ξερολίστικους» πλην «μεταφυσικούς αγνωστικισμούς» του τύπου «οι αστυνομικοί δεν συμμετέχουν σε αλυσίδες διασποράς του ιού», που με αξιοζήλευτη φειδώ ξεστόμιζε μεσούσης της πανδημίας, ως άλλος κάτοχος μεταπτυχιακού στην επιδημιολογία.
Αν επιμείνει σε παραδοξότητες του τύπου «αυτοδύναμη μονοκομματική κυβέρνηση συνεργασιών» που εξακόντισε στη στρατόσφαιρα του άστοχου το επιχείρημα του Πρωθυπουργού «κυβέρνηση ενός κόμματος, αλλά όχι ενός χρώματος»
…και τα «νέα ήθη» στο briefing
Αυτό που φοβούνται, ακόμα και εντός της ΝΔ, είναι ότι ο κ. Σκέρτσος θα επιχειρήσει να εισάγει νέα ήθη στο briefing, με θεματικές και άλλου τύπου «ενότητες», οι οποίες μπορεί να πριμοδοτήσουν την παρουσίαση του κυβερνητικού έργου, μπορεί και να το αποδομήσουν, επικοινωνιακά.
Διότι, είναι άλλο να εκφωνείς τον λόγο της κυβέρνησης, σε κανονικές συνθήκες, και άλλο να περνάς το πολιτικό μήνυμα σε προεκλογική περίοδο πόλωσης.
Άλλο το excel και το power point σε κλειστές συσκέψεις στο Μαξίμου και άλλο η «φωτιά» της πολιτικής αντιπαράθεσης με στόχο την αυτοδυναμία.
Πάντως, η στήλη εύχεται καλή επιτυχία στον κ. Σκέρτσο, γιατί το έχει ανάγκη η χώρα. Και, σε προσωπικό επίπεδο, διότι είναι η μοναδική ευκαιρία να αντιμετωπίσει τις αιτιάσεις ότι «δεν διαθέτει καμία λαϊκή νομιμοποίηση, καθώς ουδέποτε δοκίμασε την ψήφο των πολιτών»
Και την μείζονα αντίφαση που προκαλεί η πολιτική του παρουσία και ταυτόχρονα, το άκουσμα της περιφρονητικής, σύμφωνα με πολλούς, αποστροφής «δεν μου ταιριάζει η δουλειά του βουλευτή».
Η πολιτική αφωνία του Κώστα Τσιάρα απέναντι στις καταγγελίες για αδήλωτη «offshore»
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας ουδεμία απάντηση έδωσε (σύμφωνα με τα δελτία Τύπου που είναι αναρτημένα στην προσωπική του ιστοσελίδα και την ιστοσελίδα του Υπουργείου) στις επίσημες καταγγελίες-ερωτήματα του ΣΥΡΙΖΑ για αδήλωτη offshore της συζύγου του, που «απέκρυψε από το πόθεν έσχες».
Οι ψίθυροι που ακούγονταν στην πιάτσα μετατράπηκαν σε θεσμικούς-πολιτικούς εκκωφαντικούς θορύβους, κυρίως με το ερώτημα «Γιατί επιχείρησε (σσ ο κ. Τσιάρας) πριν δύο μήνες να περάσει διάταξη που δεν υποχρέωνε τις συζύγους πολιτικών να υποβάλλουν μαζί δήλωση πόθεν έσχες»;
Κάποιοι, μάλιστα, κάνοντας πιθανότατα άστοχους συνειρμούς, με αξιοσημείωτες ωστόσο ηθικές τεθλασμένες, δεν δίστασαν να ανατρέξουν στις offshore των Κουτσολιούτσων στις Παρθένες Νήσους.
Και σε κάθε περίπτωση, αρκετοί να δουν τις εξελίξεις υπό το δριμύ κατηγορώ έμπειρων δικαστών αναφορικά με την «φημολογούμενη και ουδέποτε έως σήμερα πραγματοποιηθείσα τροποποίηση ή ανάκληση της διάταξης», η οποία οδήγησε στην αποχή διαρκείας των δικηγόρων από πρωτοβάθμιες δίκες με κατηγορούμενους για εγκληματική οργάνωση (όπως στην περίπτωση της Folli Follie). Και, εν τέλει, στην ουσιαστική μείωση των ποινών και την ελπίδα αναγνώρισης ελαφρυντικών.
Το «ναυάγιο» στην υπόθεση της δίκης της Folli Follie, όπως το χαρακτήρισε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά πολιτικών αφωνιών του Καρδιτσιώτη, στην επαναλαμβανόμενη πολιτική ερημοδικία Τσιάρα, ακόμα και σε σοβαρότερα θέματα, όπως η δίκη για το Μάτι, όπου ο «ανύπαρκτος» Υπουργός δεν κατάφερνε επί μήνες να βρει μια αίθουσα, εξανεμίζοντας το ηθικοπολιτικό βάρος της υπόθεσης που συγκλόνισε το πανελλήνιο, μέσω δηλώσεων «οργής και ανανάκτησης», οι οποίες, όμως, όπως κι αυτές περί αναρμοδιότητας, αυτό-υπονομεύθηκαν από εκ των υστέρων δημόσιες ομολογίες ότι γνώριζε εγκαίρως το πρόβλημα.
Γεγονός που, νομοτελειακά, οδηγεί στο «δεν έκανε τίποτε», ρήση που, όπως διαφαίνεται στο πολιτικό λυκόφως της κυβέρνησης, θα συνοδεύει τον κ. Κώστα Τσιάρα ενόψει αλλά και στην επόμενη μέρα της κάλπης.
Τα πολιτικά αυτογκόλ Δραγασάκη-Τσακαλώτου και ο Κώστας Ζαχαριάδης που «χτίζει» την επόμενη μέρα
Μπέρδεψαν τις γραμμές τους στην αξιωματική αντιπολίτευση, ρίχνοντας νερό στον πολιτικό μύλο του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή τα σενάρια για «κυβέρνηση ηττημένων» με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα μήνα πριν από τις εκλογές, θολώνοντας περαιτέρω το μήνυμα προς τους πολίτες, οι οποίοι είδαν, για ακόμα μια φορά, να πρυτανεύει η «πολυτασική» λογική και οι προσωπικές αβελτηρίες με το βλέμμα στην επόμενη μέρα στην περίπτωση νέας ήττας για τον Αλέξη Τσίπρα.
Δεν ήταν μόνο οι αρχικές σχεδόν ταυτόχρονες δηλώσεις Δραγασάκη- Τσακαλώτου, Κατρούγκαλου, που ερμηνεύτηκαν από όλους ως «άδειασμα» της στρατηγικής Τσίπρα για «κυβέρνηση νικητών με πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ» και τις διαβεβαιώσεις του προέδρου ότι δεν εξετάζει ένα καν το ενδεχόμενο «κυβέρνησης ηττημένων».
Είναι και το γεγονός ότι τα δύο πρώτα στελέχη της Κουμουνδούρου υπέπεσαν σε μεγαλύτερο λάθος, προσπαθώντας να διορθώσουν το πρώτο.
Με τον «Νέστωρα» της Αριστεράς να διαμηνύει ότι, στην περίπτωση που τα φέρει έτσι η πραγματικότητα, τότε «να συνέλθουν τα όργανα του κόμματος για να διερευνήσουν»
Και τον «Οξφορδιανό» πρώην Υπουργό Οικονομικών και τους συντρόφους του στην «Ομπρέλα» (την εσωκομματική τάση της οποία φέρεται ως επικεφαλής) να εκφράζουν παγίως την άποψη ότι το κόμμα οφείλει να μην «παροπλίσει» την απλή αναλογική.
Την ίδια ώρα, ο βουλευτής Κώστας Ζαχαριάδης, από τα σοβαρότερα στελέχη του κόμματος μαζί με την Έφη Αχτσιόγλου, αν και εξέφραζε το σεβασμό του, θύμιζε στους «παλιούς» ότι «Βρισκόμαστε 32 μέρες πριν τις εκλογές και χρειάζεται απόλυτη ομογενοποίηση, πειθαρχία, συσπείρωση και στρατηγική νίκης, πρωτιάς. Δεν μπορεί να λέμε να χάσουμε για να κερδίσουμε, πώς να το κάνουμε τώρα».
Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα, που θα λεγε και ο «ατσίδας» Ντίνος Ηλιόπουλος.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης και …τα κουκιά της «κυβέρνησης ηττημένων»
Επιμένουν στη Χαριλάου Τρικούπη ότι «δεν τίθεται θέμα συγκυβέρνησης με ΣΥΡΙΖΑ και ΜεΡΑ 25» μετά τις εκλογές.
«Εμείς», λένε, «διεκδικούμε ισχυρό διψήφιο ποσοστό για να διαπραγματευτούμε προγραμματική συμφωνία» και «μέσα από συγκλίσεις να αναδειχθούν πρόσωπα κοινής αποδοχής, που δεν θα τα επιβάλλουμε».
Αν και από τους πάνω ορόφους της Χαριλάου Τρικούπη υπογραμμίζεται ότι «με τον Βαρουφάκη και τον Βελόπουλο δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συνεργασίας», βάσει των ανωτέρω, προκύπτουν κάποια δυσανάγνωστα συμπεράσματα
Πρώτον, δεν αποκλείουν συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ και δεύτερον, χρησιμοποιώντας τον όρο «διαπραγμάτευση», αφήνουν ανοιχτές διάφορες υποπεριπτώσεις, διότι, όπως είναι ιστορικά αποδεδειγμένο, κάθε διαπραγμάτευση που σέβεται τον εαυτό της, εμπεριέχει δούναι και λαβείν, αμοιβαίες υποχωρήσεις.
Μήπως για όλα αυτά, πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες προεκλογικά; Διότι το μόνο που έχει τεθεί ως «κόκκινη» γραμμή από τον κ. Ανδρουλάκη – κι αυτή πλέον ελαφρώς ξεθωριασμένη, είναι το «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας».
Στο Επικρατείας θέλει την Ελένη Χρονοπούλου ο Νίκος Ανδρουλάκης
Εξακολουθεί να θέλει στο Επικρατείας, πιθανότατα στη θέση των αποδήμων, ο Νίκος Ανδρούλακης την Ελένη Χρονοπούλου, με τα σενάρια να ενισχύονται από το γεγονός ότι η νεαρή δικηγόρος έκανε χθες την πρώτη της δημόσια παρουσία μετά το ξέσπασμα της «υπόθεσης Γεωργούλη», σε προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Η κα. Χρονοπούλου είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του κινήματος θα ήθελε σφόδρα να την εντάξει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, με στενούς του συνεργάτες να την χαρακτηρίζουν με νόημα «αγωνίστρια»
Η τελική απόφαση, μάλλον, θα είναι δική της.
QUIZ
Ποιος Υπουργός λέει σε συνομιλητές του, μεταξύ τυρού και αχλαδίου, «δεν θα δεχθώ άλλο Υπουργείο», στην περίπτωση που η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση; Διαμηνύοντας ότι, σε κάθε περίπτωση, ότι τον τελευταίο λόγο τον έχει εκείνος;
Διαβάστε επίσης
- Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Πέθανε ο θρυλικός Ντένις Λο
- ΗΠΑ: Η FAA απαγορεύει τις πτήσεις των πυραύλων Starship μέχρι να ερευνηθούν τα αίτια της έκρηξης
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνάντηση στην Γερμανία με τον Φρίντριχ Μερτς
- Ισπανία: Οικολογικές οργανώσεις της χώρα ανακοίνωσαν πως αποχωρούν από το X λόγω του Musk