Περιεχόμενα
Η εντολή του Κυριάκου για προσεισμικούς ελέγχους και η ανησυχητική πραγματικότητα
Η ανακοίνωση για τη μεγάλη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη με αντικείμενο τον άμεσο προσεισμικό έλεγχο για ζητήματα αντισεισμικής προστασίας και ανθεκτικότητας δημοσίων κτιρίων (σε πρώτη φάση σχολείων και νοσοκομείων) με τη συμμετοχή αρμοδίων Υπουργών (αλήθεια, γιατί απουσίαζε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλής) και της ηγεσίας του ΟΑΣΠ και του ΤΕΕ, από μόνη της λέει πολλά, μετά από την φονική καταστροφή στην Τουρκία.
Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα από τον Υπουργό κ. Χρήστο Στυλιανίδη και τις περιμένουμε με ενδιαφέρον.
Εμείς, χωρίς επ’ ουδενί να θέλουμε να πανικοβάλουμε, πολύ περισσότερο μέρες που είναι, και με την διευκρίνιση ότι ο ισχύων αντισεισμικός κανονισμός είναι από τους καλύτερους, οφείλουμε να σας πούμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσεισμικοί έλεγχοι που προβλέπονται από τον νόμο που θεσπίστηκε μετά τον φονικό σεισμό στην Πάρνηθα, το μακρινό 1999, απέχουν πολύ από τα προβλεπόμενα ποσοστά ολοκλήρωσης, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αναγκαία πρόληψη, που σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.
Ένα θα σας πω.
Ο επιστήμονας που γνωρίζει όσο κανείς το θέμα, ο ακαδημαϊκός κ. Θεοδόσης Τάσιος, αναγνωρίζει ότι έχουν γίνει έλεγχοι σε κτίρια και υποδομές κατά το παρελθόν, όμως, δεν παύει να τονίζει την οιωνεί βεβαιότητά του ότι αυτοί «δεν είναι επαρκείς».
Υπογραμμίζει δε ότι η Ελλάδα είναι πιο ευάλωτη στα δίκτυα και στις γέφυρες, με άγνωστο «χ» την κατάσταση στα ξενοδοχεία και τα ιδιωτικά κτίρια.
Ενώ, ο πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος Αντισεισμικής Μηχανικής Αναστάσιος Σέξτος, σε ανακοινώσεις του μετά τους σεισμούς στη Σάμο και το Αρκαλοχώρι, το 2020 και το 2021, είχε αποκαλύψει ότι μόλις 3 στα 10 δημόσια κτίρια πληρούν σύγχρονες αντισεισμικές προδιαγραφές.
Όταν ένα μεγάλο ποσοστό των κτιρίων (περίπου το 70% σήμερα) έχουν σχεδιαστεί με διατάξεις οι οποίες απέχουν σημαντικά από τις ισχύουσες, τόσο σε σχέση με τα σεισμικά φορτία σχεδιασμού, όσο και από άποψη απαιτήσεων κατασκευαστικής διαμόρφωσης.
Τώρα, απ’ ότι καταλαβαίνουμε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει πάνω του κι αυτό το μείζον θέμα.
Αλλά, με δεδομένα τα προεκλογικά χρονοδιαγράμματα, μάλλον δεν πρέπει να αναμένονται σοβαρές αλλαγές στους ρυθμούς επιτάχυνσης (γιατί για ολοκλήρωση ούτε λόγος) των ελέγχων.
Για τους οποίους, βεβαίως, δεν φέρει ευθύνη μόνο η Κυβέρνηση
Αλήθεια, πόσοι Δήμοι της χώρας έχουν χρησιμοποιήσει στο σύνολό τους τους σχετικούς πόρους που τους δίνει το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»; Και σε τι ποσοστό έχουν ολοκληρώσει τους απαιτούμενους-προβλεπόμενους από τον νόμο ελέγχους;
Τι έχει κάνει η Εκκλησία της Ελλάδος για τους ναούς και τα μοναστήρια;
Διότι, όπως λένε σοβαροί επιστήμονες, «ευτυχώς που δεν έχει γίνει μεγάλος σεισμός Κυριακή πρωί, σε ώρα λειτουργίας»
Και ο νοών νοείτω…
Ο digital Κυριάκος Πιερρακάκης, η μεταρρύθμιση των εκλογών και η Α΄Αθηνών…
Το «χαμό» που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής στην εκδήλωση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τα «3 χρόνια gov.gr» είμαι σίγουρος ότι τον είδατε.
Κατάμεστη η αίθουσα, παρούσα σχεδόν ολόκληρη η Κυβέρνηση, απτά τα μετρήσιμα αποτελέσματα μιας αθόρυβης και ως επί το πλείστον μακριά από τις κάμερες πολιτικής (σε αντίθεση με κάποιους άλλους) που εξ αρχής έχει επιλέξει να ακολουθεί ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
Αυτό που μαθαίνουμε είναι ότι, εκτός από την εγκατάσταση δημόσια προσβάσιμου wifi σε όλους του χώρους σταθμών του Μετρό, προχωρά και η …ψηφιοποίηση των εκλογών, καθώς η μετάδοση των αποτελεσμάτων θα γίνει φέτος πολύ νωρίτερα, και για τα κόμματα και για τους σταυρούς των υποψηφίων.
Βάσει του σχετικού προγραμματισμού, γύρω στις 21.00 θα έχουμε το 80% των αποτελεσμάτων (από 10% τις προηγούμενες εκλογές), ενώ μέχρι τα μεσάνυχτα το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει ακόμα και για τις επιμέρους σταυροδοσίες.
Το έτερο digital σκέλος αφορά την προμήθεια tablet (με τις προβλεπόμενες διαδικασίες πιστεύουμε) για τους κατά τόπους εκλογικούς αντιπροσώπους, μέσω των οποίων θα μεταφέρονται ηλεκτρονικά τα αποτελέσματα στα κεντρικά του Υπουργείου.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, παράλληλα, συνεχίζει την άτυπη προεκλογική εκστρατεία του σε γειτονιές της Αθήνας (θα είναι υποψήφιος στην Α΄Αθηνών, έχοντας πάρει «επ ώμου», μαθαίνουμε, και τον new entry δυναμικό Όμηρο Τσάπαλο, εκπρόσωπο Τύπου του ΕΦΚΑ και στενό συνεργάτη του Κωστή Χατζηδάκη στο Υπουργείο Εργασίας), με τελευταίους σταθμούς την πλατεία στη Λαμπρινή και την Ακαδημία Πλάτωνος (με την ευρύτερη περιοχή να μην είναι και πολύ… digital, είναι γεγονός)
By the way, καλό θα ήταν το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου να ακολουθεί τους ρυθμούς και την αποτελεσματικότητα του Κυριάκου Πιερρακάκη, γιατί, έως χθες το μεσημέρι, στην επίσημη ιστοσελίδα, δεν μπορούσε να βρει κανείς την ομιλία του Υπουργού στην κορυφαία εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, η οποία είχε λάβει χώρα τρεις μέρες πριν, με την πιο πρόσφατη ανάρτηση, αυτή της 10ης Φεβρουαρίου, να αφορά… την προαναγγελία της εκδήλωσης…
Προσοχή! Διότι, όπως λέει και ο Υπουργός, «το μέλλον είναι ψηφιακό, ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι»…
Βεβαίως, ισχύει και το «οι ταχύτητες που αναπτύσσουμε αντανακλούν το μέγεθος των εκκρεμοτήτων μας»
Διαλέγετε και παίρνετε…
…και οι ρυθμοί χελώνας στη ψήφο των αποδήμων
Ανάλογες ταχύτητες επικρατούν και στις διαδικασίες που αφορούν την ψήφο των αποδήμων, όπου, μέχρι προχθές, είχαν υποβληθεί μόνο 8335 αιτήσεις, εκ των οποίων είχαν εγκριθεί μόλις 5581.
Δεν σας λέμε αριθμό ανά πρωτεύουσα διότι θα φρίξετε…
Μιλάμε για το σύνολο της Ομογένειας! Τους Έλληνες σε όλες τις χώρες του κόσμου, που είναι κάποια εκατομμύρια!
Με το ισχύον «αναλογικό» σύστημα, για να «στηθεί» ένα εκλογικό τμήμα σε κάποια πόλη του εξωτερικού, απαιτούνται περί τα 40 άτομα (εκλογικοί αντιπρόσωποι κλπ), οι οποίοι, μαζί με τη σχετική «χαρτούρα» θα πρέπει να μετακινηθούν επι τόπου.
Μιλάμε για παταγώδη αποτυχία.
Στον 21ο αιώνα, και με δεδομένα τα αποτελέσματα στην ψηφιοποίηση για τα οποία οι περισσότεροι (όχι μόνο η Κυβέρνηση) καμαρώνουμε, δεν είναι δυνατόν να «σερνόμαστε», επικαλούμενοι μάλιστα τη σημασία του Ελληνισμού.
Ούτε συμφωνία για την επιστολική ψήφο δεν κατέστη δυνατή.
Καλή η κάρτα αθλητή και το myhealth, και τα λοιπά digital, αλλά….
Τα τραπεζώματα του Αντώνη Σαμαρά και οι προεκτάσεις τους (;)
Ιδιαιτέρως δραστήριος παραμένει ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, εν κρίνουμε και από τα…τραπεζώματα, με πολιτικό -εξ ορισμού- μενού του τελευταίου διαστήματος.
Οι κεραίες του Predator τον εντόπισαν στον κλασσικό «Μαύρο Γάτο», με μεγάλη παρέα, ανάμεσά τους οι «σαμαρικοί» Ανδρέας Κατσανιώτης, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, και Διονύσης Σταμενίτης, βουλευτής Πέλλας.
Ο πρώτος ιδιαιτέρως δραστήριος στον συντονισμό της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό της Τουρκίας (γιατί είπαμε, με τους «πειρατές» δεν μιλάς) και ο δεύτερος, μεταξύ άλλων, «παρών» προσφάτως σε μνημόσυνο Μακεδονομάχου ονόματι Γκόνου Γιώτα στην εκλογική του περιφέρεια. ( Όπως και η Θεοδώρα Τζάκρη του ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως, γνωστή οπαδός της Συμφωνίας των Πρεσπών…)
Ο Αντώνης Σαμαράς, μαθαίνουμε από αυτόπτη μάρτυρα, την Πέμπτη, «τσίκνισε» …Μεσσηνιακά, με ομοτράπεζους τους (πολιτικούς) φίλους του βουλευτή Μεσσηνίας Μίλτο Χρυσομάλλη, τον Δημήτρη Πτωχό – υπήρξε διάδοχος του Σταύρου Παπασταύρου ως σύνδεσμος με την Τρόικα, συμμετείχε και στο αρχικό επιτελείο της “Ομάδας Αλήθειας” της Νέας Δημοκρατίας και φέρεται ως πρόσωπο το οποίο εκτιμά ιδιαιτέρως ο Κυριάκος Μητσοτάκης- και τον Θανάση Γιάνναρη, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές».
Για όσους έχετε ακόμα απορίες για το αν και που θα πολιτευθεί ο πρώην Πρωθυπουργός, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους.
Η «παράλληλη» δράση του Παύλου Μαρινάκη
Και στη Δυτική Μακεδονία, δίπλα στον Πρωθυπουργό, βρέθηκε ο έτερος πολιτικός «μαραθωνοδρόμος» της Ν.Δ, Παύλος Μαρινάκης.
Αυτό που βρήκαμε ενδιαφέρον δεν ήταν τόσο η υπόσχεση Μητσοτάκη προς τον Γραμματέα Παύλο, στην Κοζάνη, η επόμενη συγκέντρωση να γίνει σε ακόμα μεγαλύτερο χώρο, προκειμένου να χωρέσουν όλες και όλοι, καθώς η αίθουσα που είχε επιλεγεί δεν αρκούσε.
Ήταν το γεγονός ότι, νωρίτερα, ο Γραμματέας είχε την ευκαιρία να συζητήσει με πολίτες διαφόρων επαγγελματικών ομάδων από τους νομούς Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών, εκπροσώπους παραγωγικών τομέων, Επιμελητηρίων, εμπορικών συλλογών, αλλά και νέους και αγρότες.
Τους μίλησε, για το κυβερνητικό έργο και το διακύβευμα των εκλογών, μας λένε πηγές μας, και βεβαίως, αυτό είναι αναμενόμενο.
Αντιθέτως, όχι και τόσο αναμενόμενη, βρίσκουμε την πληροφορία σύμφωνα με την οποία, ο «ψηλός» έγινε δέκτης της ανησυχίας των ανθρώπων της περιοχής για το δημογραφικό και τις επιπτώσεις του στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα.
Να λοιπόν που κάποιοι ασχολούνται και με τα σοβαρά, μακριά από τοξικότητες και on camera «κορώνες».
Υπάρχει ελπίδα…
Ο Μιχάλης Κατρίνης και ο Γιώργος Παπανδρέου…
Την ίδια ώρα, την Τσικνοπέμπτη δηλαδή, ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και εκ των στενότερων συνεργατών του κ. Νίκου Ανδρουλάκη, προτιμούσε να μιλήσει σε μεγάλη συγκέντρωση (600 άτομα μαθαίνουμε, δεν το λες και λίγο για ΠΑΣΟΚ και Τσικνοπέμπτη) στην αίθουσα της πρώην Νομαρχίας Ηλείας.
Η είδηση δεν είναι μόνο το πλήθος (περισσότερο κι από ομιλίες του Νίκου Ανδρουλάκη λένε οι κακιές γλώσσες).
Είναι και ότι ομιλητής στην εκδήλωση ήταν και ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «η προοδευτική διακυβέρνηση θέλει πολίτη συμμέτοχο και κυρίαρχο, όχι υποταγμένο στα κελεύσματα μιας κομματικής ηγεσίας που θεωρεί ότι είναι μια αριστερή και επαναστατική αυθεντία. Αλλά, μήπως αυτό δεν έπραξαν και ως κυβέρνηση; Υιοθετώντας παράλληλα, όλη την αφήγηση της δεξιάς, για τις αιτίες της κρίσης. Γι’ αυτό είναι αναγκαία και η αυτοκριτική τους, αν μη τι άλλο. Για πολλά θέματα και ειδικά στο θέμα των θεσμών».
Γιατί σας το λέω;
Μα, διότι, γίνεται μεγάλη κουβέντα στην «πιάτσα» εξαιτίας διαρροών περί «τραπεζώματος» Τσίπρα- Παπανδρέου, σε σπίτι δημοσιογράφου, με τα μετεκλογικά σενάρια να είναι το πρώτο και βασικό πιάτο στο μενού.
Εκτός κι αν, και στη συγκεκριμένη περίπτωση, ισχύει το απόσταγμα σοφίας του Μαχάτμα Γκάντι: Η υγιής δυσαρέσκεια είναι προάγγελος της προόδου.
Διαβάστε επίσης
- Αμαζόνιος: Συμβολική επίσκεψη Μπάιντεν – Έντεκα δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγή
- Χοληστερίνη: Όσα πρέπει να ξέρετε για να μειώσετε τους κινδύνους
- Τουρκία: Αρνήθηκε τη χρήση του εναέριου χώρου της στο αεροσκάφος του προέδρου του Ισραήλ
- Αθήνα: Άνοιξαν οι σταθμοί «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής»