ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τι άραγε συζητούν σε τόσες συναντήσεις που έχουν έως τώρα πραγματοποιήσει οι Γεραπετρίτης και Φιντάν; Από τότε που και οι δύο έγιναν υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν 15 φορές, δηλαδή περίπου μία φορά τον μήνα, πιο συχνά απ΄ότι ο Γεραπετρίτης συναντάται με άλλους ευρωπαίους ομολόγούς του ή ακόμα με συναδέλφους του υπουργούς της κυβέρνησης στην οποία είναι μέλος.
Όλες αυτές οι συναντήσεις των δύο υπουργών, που δεν σταμάτησαν ούτε σε δύσκολες καταστάσεις, όπως οι εξελίξεις στην Συρία, ο βομβαρδισμός των Κούρδων από τουρκικά μαχητικά, οι διώξεις κατά του Ιμάμογλου, οι αναφορές για «Γαλάζια Πατρίδα» ακόμα και οι καθημερινές παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, ή τώρα τελευταίως οι παραβιάσεις από κατασκοπευτικά αεροπλάνα του εθνικού εναέριου χώρου, είχαν έναν και μοναδικό σκοπό.
Να διατηρηθούν τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο.
Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές όλο αυτό το διάστημα από τότε δηλαδή που σημειώθηκαν οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία, από τον Φεβρουάριο του 2023, οι συζητήσεις της λεγόμενης «θετικής ατζέντας» και γενικότερα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πέρασαν από διάφορα στάδια, αλλά ούτε πάγωσαν, ούτε και τώρα με τη νέα συνάντηση Γεραπετρίτη -Φιντάν άρχισαν να αναθερμαίνονται.
Απλώς υπήρξαν απανωτές αναβολές του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ), το οποίο αρχικά είχε προγραμματισθεί πέρυσι, εκεί κοντά στα Χριστούγεννα, μετά πήγε τέλος Ιανουαρίου 2025, μετατέθηκε για τον Μάρτιο, εν συνεχεία για τις 9 Απριλίου για να διαψεύσει την ημερομηνία αυτή η ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας, το πότε θα διεξαχθεί το πολυσυζητημένο και συνεχώς αναβαλλόμενο ΑΣΣ δεν έχει ακόμα καθοριστεί.
Νέα ημερομηνία
Τώρα όμως μετά τη νέα συνάντηση Γεραπετρίτη και Φιντάν (στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ) ορίστηκε νέος μήνας διεξαγωγής του ΑΣΣ, (αμέσως μετά το Πάσχα) αλλά όχι και ημερομηνία. Ωστόσο, ίσως για να μην φανεί ότι «παγώνει» ο ελληνοτουρκικός διάλογος οι δύο υπουργοί συμφώνησαν, πρώτον: Να συναντηθούν και πάλι τον Μάιο, αυτή τη φορά στην Αττάλεια στην άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και δεύτερον να πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ, με στόχο την αύξηση των επενδύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ωστόσο από τη συνάντηση της Αθήνας μεταξύ Μητσοτάκη κι Ερντογάν υπήρξαν και νέες συμφωνίες. Η πιο σημαντική είναι η επέκταση της βίζας και σε άλλα ελληνικά νησιά. Εκτός από τα δέκα ελληνικά νησιά που πέρυσι ίσχυε αυτή βίζα (η μοναδική για υπηκόους ξένων χωρών σε ευρωπαϊκές χώρες μέλη του Σέγκεν), προστέθηκαν άλλα δύο, η Πάρος και η Σαμοθράκη. Σημαντική εξέλιξη για τον τουρισμό μας, αφού με την βίζα αυτή των 72ωρών ήρθαν πέρυσι στα δέκα αυτά νησιά 110.000 Τούρκοι τουρίστες (αφήνοντας το συνάλλαγμά τους).
Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι στο ΑΣΣ, όποτε κλείσει η ημερομηνία για τη διεξαγωγή του στην Άγκυρα, θα υπάρξει και μια σημαντική συνάντηση των αρχηγών των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών, του διοικητή της ΕΥΠ πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη και του αρχηγού της ΜΙΤ (και εξ απορρήτων του Ερντογάν) Ιμπραήμ Καλίν με κύριο θέμα όχι μόνον τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, αλλά και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Έως τώρα οι δύο αρχηγοί των μυστικών υπηρεσιών συνεργάζονται στενά και πολλές φορές η ελληνική ΕΥΠ υπέδειξε στην τουρκική ΜΙΤ τα σημεία εκκίνησης των διακινητών, που η τουρκική αστυνομία και χωροφυλακή έδρασε.
Βεβαίως με τις συναντήσεις αυτές και με το ΑΣΣ επιτέλους να συνεδριάζει δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού η Ελλάδα δεν δέχεται να συζητεί θέματα που άπτονται της εθνικής της κυριαρχίας, ωστόσο θα παραμένει ανοικτός ένας δίαυλος επικοινωνίας. Έτσι και αλλιώς οι ευαίσθητες ελληνοτουρκικές σχέσεις εξελίσσονται πλέον σε ένα διεθνές και περιφερειακό πλαίσιο, το οποίο ξεπερνάει κατά πολύ το αμιγώς διμερές πλαίσιο. Ωστόσο, η Αθήνα αποφάσισε να συνεχιστούν οι έρευνες για ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου (πέρα από τα χωρικά ύδατα στην Κάσο), που είχαν διακοπεί
Πέραν τούτου η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή όλες τις εξελίξεις που μεταδίδονται για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, καθώς και τις σχέσεις Ισραήλ- Τουρκίας που διαρκώς επιδεινώνονται, την ώρα όμως που οι σχέσεις Αθήνας- Ιερουσαλήμ βρίσκονται ίσως στο καλύτερό τους σημείο, με αμυντική και ενεργειακή συνεργασία. Η Αθήνα έχει επιπλέον το βλέμμα της στραμμένο και προς την Ουάσινγκτον, από όπου οι πληροφορίες που έρχονται και αφορούν τις εξελίξεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει (F-35, S-400 κ.τ.λ.).
Διαβάστε επίσης:
Αλέξης Κούγιας: Ο δικηγόρος που έτρεμαν όλοι στα δικαστήρια – Η ιστορία μιας ζωής
Άρης Πορτοσάλτε: Η αβυσσαλέα και αυθάδης αυτοπεποίθηση του μιντιακού ναρκισσισμού
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Larry Fing (BlackRock): Οι ΗΠΑ μάλλον βρίσκονται σε ύφεση αυτή τη στιγμή
- Κένεντι Τζούνιορ: Ισχυρίζεται ότι αντιεμβολιαστές γιατροί «θεράπευσαν 300 παιδιά με ιλαρά»
- Μπράνσον για δασμούς: «Αυτή είναι η στιγμή για να παραδεχθεί η κυβέρνηση το τεράστιο λάθος και να αλλάξει πορεία»
- Νέο sell off στις ευρωαγορές – Στο -4,5% έκλεισε ο Stoxx 600, ισχυρές πιέσεις σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι
