Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Πού το πάει ο Σαμαράς μετά τις νέες βολές – Πώς απαντάει η κυβέρνηση

antonis samaras

Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς

Το νέο μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά προς στην κυβέρνηση αυτή την φορά ήρθε από την Κύπρο και τα βραβεία «Γυναίκα της χρονιάς» το βράδυ της Τετάρτης όπου ο πρώην πρωθυπουργός ήταν κεντρικός καλεσμένος.

Ο Αντώνης Σαμαράς εκτός ότι απένειμε το βραβείο που φέτος ήταν αφιερωμένο σε όλες της γυναίκες της Κύπρου, με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή έβαλε τις δικες του κόκκινες γραμμές στον χαιρετισμό του τόσο για το Κυπριακό όσο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Μακριά από νέους εμπαιγμούς σε βάρος της Κύπρου ή «λύσεις» άδικες και καταστροφικές, όπως αυτές που ακούγεται ότι «μαγειρεύονται» – εκ παραλλήλου και με το Αιγαίο πλέον.

Και λύσεις συγκαλυμμένης διχοτόμησης. Που θα είναι το επόμενο βήμα της πλήρους τουρκοποίησης» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε πως «τα ήρεμα νερά είναι ήρεμα νερά, όταν οδηγούν σε σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων, φέρνουν πάντα τεράστιες φουρτούνες» ενώ ξεκαθάρισε πως «η λύση όμως πρέπει να είναι μία: δίκαιη και βιώσιμη…

Στόχος μας δεν μπορεί να είναι να νομιμοποιηθούν τα διχοτομικά τετελεσμένα της εισβολής. Όπως και με το σχέδιο Ανάν, το να νομιμοποιήσουμε τα τετελεσμένα της εισβολής, από την πίσω πόρτα, δεν είναι λύση. Είναι πλήρης υποταγή».

Ο Αντώνης Σαμαράς επέμεινε πως στόχος «είναι να τερματίσουμε την κατοχή και να εφαρμοστεί το Ευρωπαϊκό “κεκτημένο” και στο βόρειο τμήμα του νησιού… Αλλωστε, μην ξεχνάει κανείς ότι η Ευρώπη έχει αποφασίσει, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2005, πως η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτή πρέπει να είναι η βάση».

Και προσθεσε «ας το ακούσουν όλοι. Γιατί, μην κάνετε λάθος: Η διάλυση του Κυπριακού κράτους θα φέρει και τον διαμελισμό του Αιγαίου… Και θα αρχίσει τη συρρίκνωση της ίδιας της Ελλάδας».

Είναι ξεκάθαρο πως ο πρώην πρωθυπουργός με αιχμή τα εθνικά θέματα συνεχίζει αν όχι την κριτική να βάζει το πλαίσιο στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη εν όψει κιόλας της επικείμενης επισκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου.

Πάντως η νέα κίνηση του Αντώνη Σαμαρά αυτή την φορά από την Κύπρο, έρχεται στον απόηχο της κοινής παρουσίας του τελευταία με τον Κώστα Καραμανλή αλλά και της γκρίνιας γαλάζιων βουλευτών για μια σειρά από θέματα.

Τι επιδιώκει

Το βασικό ερώτημα όμως είναι τι επιδιώκει ο πρώην πρωθυπουργός;

Για ποιον λόγο ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, ειδικά τον περασμένο Ιούλιο στην εκδήλωση του Πολεμικού Μουσείου ανέβασε κατά πολυ τους τόνους ενώ είχε δηλώσει παρών προαναγγέλοντας πως θα παρεμβαίνει όποτε το κρίνει.

Ενδιαφέρεται για την προεδρία της Δημοκρατίας; Όχι άλλωστε ο ίδιος έκλεισε μια τέτοια περίπτωση από την εκδήλωση του Πολεμικού Μουσείου ενώ και τα πράγματα όπως έχουν εξελιχθεί δεν ευνοούν μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του.

Θέλει να είναι στο επίκεντρο και να ερωτάται για την άποψη του σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα;

Οι μυημένοι απαντούν πως μέχρι παγώσουν οι σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου υπήρχε ανοιχτή γραμμή μεταξύ των δυο πλευρών.

Υπάρχει ενδεχόμενο να προχωρήσει στη δημιουργία κόμματος; Όχι λενε οι ίδιες πηγές. Δεν είναι όπως το 1993 με την ίδρυση της Πολιτικής Άνοιξης.

Άλλωστε ο Αντώνης Σαμαράς προσθέτουν τα ίδια στελέχη πέρασε χρόνια πολιτικής ερήμου, παρά ταύτα όμως όχι μόνο επέστρεψε αλλά ηγήθηκε της ΝΔ και αναδείχθηκε πρωθυπουργός.

Όποτε δεν θα έκανε κάτι που θα αντανακλούσε και στην υστεροφημία του.

Έχει αποφασίσει ο ίδιος να λέει την άποψη του για μεγάλα θέματα όπως τα εθνικά όπως έκανε σε όλη του τη διαδρομή όπως τονίζουν συνεργάτες του;

Μα ως πρώην πρωθυπουργός διαχρονικά έχει την αυτονομία κινήσεων και κατάθεσης των απόψεων του αλλά άλλο είναι να ασκείς κριτική στο κόμμα σου και στην κυβέρνηση και άλλο να κανείς ολομέτωπη επίθεση απαντούν έμπειροι παρατηρητές.

Το επόμενο διάστημα ίσως δείξει τις πραγματικές προθέσεις του, αν υπάρχει δηλαδή κάποιος απώτερος στόχος, ακόμα και η ρήξη με την ηγετική ομάδα με αφορμή τα εθνικά θέματα.

Ενημέρωση

Την ώρα πάντως ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης καλεσε για ενημέρωση στη Βουλή το απόγευμα της επομενης Τρίτης τους βουλευτές της ΝΔ που συμμετέχουν στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας εν όψει και της συνάντησης του με τον Τούρκο ομόλογο του,

Μάλιστα ο Γιώργος Γεραπετρίτης ενημέρωσε ο ίδιος τηλεφωνικά τους γαλάζιους βουλευτές το απόγευμα της Τετάρτης ενώ την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς εξαπολύει νέες βολές ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη του ξεκαθάριζε μεταξύ άλλων πως η συζήτηση για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας θα προχωρήσει μόνον εάν διασφαλίζονται απολύτως τα εθνικά μας συμφέροντα.

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- Ουκρανία, Μέση Ανατολή και μεταναστευτικό στο επίκεντρο

Άστοχη κίνηση Απαλαγάκη με το Κτηματολόγιο – Απειλείται με παραπομπή στο Πειθαρχικό

Τι συμβαίνει με Πειραιώς, Εθνική, ΜΟΗ, η νέα έκπληξη της Βρεττού, η ΕΕ και οι έλεγχοι σε Μηταράκη – Καιρίδη, ο τραπεζίτης και ο «ζαχαρένιος», η γκάφα της Απαλαγάκη , ο έρωτας μέσω IRIS, και το πάρτι στο Annabbel’s