• Πολιτική

    Πού το πάει ο Αντώνης Σαμαράς; Η επίθεση, η… Πολιτική Άνοιξη και η προσωπική πικρία

    • Γιώργος Σιαδήμας
    Ο Αντώνης Σαμαράς στο Πολεμικό Μουσείο

    Ο Αντώνης Σαμαράς στο Πολεμικό Μουσείο


    Ο Αντώνης Σαμαράς με την τελευταία παρέμβαση του στο Πολεμικό Μουσείο έστειλε τα δικά του μηνύματα στην κυβέρνηση και στο Μέγαρο Μαξίμου με το βασικό ερώτημα πλέον που μένει να απαντηθεί είναι τι επιδιώκει ο πρώην πρωθυπουργός με τη σκληρή κριτική που άσκησε.

    Ο ίδιος κλείνοντας την ομιλία του στο Πολεμικό Μουσείο δήλωσε παρών θέλοντας να στείλει ένα ακόμα μήνυμα ότι δεν θα μείνει μόνο στα όσα είπε το βράδυ της Δευτέρας.

    Τι μπορεί να κάνει ο Αντώνης Σαμαράς;

    Να δημιουργήσει κόμμα δεξιά της ΝΔ δημιουργώντας τις συνθήκες με τις παρεμβάσεις του; Δεν μπορεί να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση λένε οι μυημένοι. Δεν είναι όπως το 1993 που αποχώρησε από τη ΝΔ, έριξε την κυβέρνηση και δημιούργησε την Πολιτική Άνοιξη λένε οι ίδιες πηγές.

    Μετά την Πολιτική Άνοιξη εξάλλου πέρασε μια περίοδο πολιτικής απομόνωσης και επέστρεψε στη ΝΔ καταφέρνοντας μάλιστα να εκλεγεί πρόεδρος της και μετέπειτα πρωθυπουργός της χώρας.

    Δεν θα έμπαινε σε μια διαδικασία με απρόβλεπτα αποτελέσματα και κυρίως δεν θα δημιουργούσε νέα προβλήματα στη παράταξη που τον ανέδειξε χαλώντας και την υστεροφημία του προσθέτουν οι ίδιοι.

    Βγάζει την πικρία του για μια σειρά από ζητήματα;

    Ο ίδιος για παράδειγμα στην ομιλία του στο Πολεμικό Μουσείο θύμισε πως την ώρα που μιλούσε στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα άδειασαν τα έδρανα υπονοώντας πως οι βουλευτές της ΝΔ πήραν γραμμή να μην βρίσκονται στην αίθουσα της ολομέλειας.

    Αρκεί όμως αυτό για να εξαπολύσει τέτοια επίθεση στην κυβέρνηση; Όχι.

    Φαίνεται πως ο Αντώνης Σαμαράς το έχει πάρει απόφαση πως δεν θα διεκδικήσει κάποιο αξίωμα όπως για παράδειγμα την προεδρία της Δημοκρατίας και επιλέγει για τον εαυτό του την αυτονομία και κυρίως να εκφράσει το δεξιό κομμάτι της παράταξης.

    Άλλωστε για να προλάβει τον οποιοδήποτε τόνισε πως δεν τον ενδιαφέρουν τα μεγάλα αξιώματα φωτογραφίζοντας την προεδρία της Δημοκρατίας.

    Είναι σαφές ότι ο ίδιος έχει επιλέξει το επόμενο διάστημα να εκφράζει τις θέσεις του, ακόμα και να ψηφίσει διαφορετικά είτε όταν έρθει η ώρα για την προεδρία της Δημοκρατίας αν δεν συμφωνεί με την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη ή σε αλλά νομοσχέδια όπως έκανε τα περασμένα Χριστούγεννα για το νομοσχέδιο για τους εργάτες γης.

    Στο πλευρό του είναι και μια ομάδα βουλευτών που έχουν συνδεθεί μαζί του με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, όπως ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Γιάννης Πασχαλίδης, ο Στρατός Σιμόπουλος, Χαράλαμπος Αθανασίου και ο Φώντας Μπαραλιάκος. Βουλευτές που μπορεί να συμφωνούν μαζί του σε κάποια ζητήματα αλλά δεν σημαίνει ότι θα καταψηφίσουν αν μπει κομματική γραμμή σε ένα νομοσχέδιο για προφανείς λόγους.

    Είναι αυτός όμως αυτός ο ρόλος που αρμόζει σε έναν πρώην πρωθυπουργό;

    Άλλο να εκφράζει κάποιος την άποψη του και άλλο να ασκεί σκληρή κριτική κάνοντας λόγο μάλιστα για μικρή ΝΔ υποστηρίζουν κάποιοι.

    Μια ΝΔ που σε δυο εκλογικές μετρήσεις, το 2019 και το 2024 πήρε αυτοδυναμία με πρόεδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη που διεύρυνε το κόμμα, παραμένοντας παράλληλα σταθερός στις αξίες της παράταξης.

    Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν πρωθυπουργός σε μια δύσκολη περίοδο και κράτησε όρθια την χώρα αλλά η τελευταία του παρέμβαση μάλλον δείχνει προσωπική πικρία επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

    Μπορεί να ανέδειξε πράγματα που είχε επισημάνει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά από την κριτική μέχρι την ολομέτωπη επίθεση η απόσταση είναι μεγάλη και πόσο μάλλον όταν αφορά το κόμμα που σε τίμησε και σε εξέλεξε πρωθυπουργό.

    Αναφέρθηκε στη διεύρυνση ενώ ο ίδιος το 2012 συγκυβέρνησε με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Μίλησε για μικρή ΝΔ ενώ το μικρότερο ποσοστό η ΝΔ (18%) το πήρε στις πρώτες εκλογές του 2012 επί προεδρίας του τονίζουν τα ίδια στελέχη.

    Διαβάστε επίσης:

    Σήμα κινδύνου από Καραμανλή, ρουκέτες από Σαμαρά – Τα μηνύματα που έστειλαν οι πρώην πρωθυπουργοί

    Ντόρα Μπακογιάννη: Ο Σαμαράς κατέθεσε την προσωπική του πικρία ότι δεν τον παίζουνε

    Κυβέρνηση: Πώς αντιμετωπίζουν τη διπλή επίθεση Σαμαρά – Καραμανλή



    ΣΧΟΛΙΑ