Κάθε σενάριο για τον επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας προσπαθεί να κλείσει η κυβέρνηση μετά και τις πληροφορίες για τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το γεγονός ότι είναι ακόμα νωρίς για την τελική επιλογή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά κυρίως για τον ίδιο τον θεσμό της προεδρίας της Δημοκρατίας όταν στην Ηρώδου Αττικού τουλάχιστον έως και τον Φεβρουάριο του 2025, όταν και λήγει η θητεία της θα βρίσκεται η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Άλλωστε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε εξαιρετικά πρόωρη, αντιπαραγωγική και προσβλητική τη συζήτηση για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας στο μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα ενώ διέψευσε τα σχετικά δημοσιεύματα και είπε ότι όλα θα συζητούν στην ώρα τους.

«Αυτή την στιγμή δεν έχει γίνει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση – πρόταση. Ο κύριος Δένδιας είναι ένα από τα σημαντικά μέλη της κυβέρνησης, όπως όλα τα κυβερνητικά στελέχη. Έχει ένα από τα πιο κρίσιμα χαρτοφυλάκια. Η κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη στο έργο της. Δεν υπάρχει καμία συζήτηση αυτή την στιγμή, ούτε επίσημη, ούτε ανεπίσημη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλα αυτά τα οποία διαβάζουμε συνολικά είναι σενάρια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παύλος Μαρινάκης.

Πλεονέκτημα

Ανεξάρτητα όμως από τις διαψεύσεις ο Νίκος Δένδιας έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά για τον επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εχει υψηλά ποσοστά δημοφιλίας όχι μόνο στους νεοδημοκράτες αλλά και στους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων. Έχει διεθνείς επαφές και έχει δώσει το στίγμα του στα εθνικά θέματα τόσο ως υπουργός Εξωτερικών όσο και τώρα ως υπουργός Άμυνας.

Παράλληλα ενδεχόμενη επιλογή του δείχνει πως το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει σε πρόσωπα που έχουν πέρασμα στο νεοδημοκρατικό κοινό όπως έγινε και με την επιλογή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα στη θέση του Επιτρόπου που θα εκπροσωπήσει την  χώρας μας στις Βρυξέλλες.

Σε μια τέτοια περίπτωση είναι σαφές οτι όσον αφορά τη ΝΔ όλοι οι βουλευτές της θα υπερψήφιζαν το Νίκο Δένδια σε αντίθεση με την σημερινή πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου αφού μια σειρά από γαλάζιους βουλευτές, ειδικά αυτούς που δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θα στηρίξουν στη Βουλή μια δεύτερη θητεία της.

Την ίδια ώρα όμως κάποιοι επισημαίνουν πως αν η ηγετική ομάδα προχωρούσε στην επιλογή του υπουργού Εθνικής Άμυνας θα έβγαζε εκτός εσωκομματικής μάχης το Νίκο Δένδια.

Βέβαια κάτι τέτοιο αργεί απαντούν οι μυημένοι αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τουλάχιστον μπροστά του τρία καθαρά χρόνια έως τις επόμενες κάλπες του 2027 ενώ η προεδρία της Δημοκρατίας είναι τον Ιανουάριο του 2025.

Απάντηση

Όπως είναι φυσικό πέρα από το γεγονός ότι τα τελευταία 24ωρα αναδείχθηκε το όνομα του Νίκου Δένδια για την προεδρία της Δημοκρατίας όπως και μέσα στο καλοκαίρι του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα ενώ κάποιοι στην εξίσωση βάζουν διαχρονικά και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή το Μέγαρο Μαξίμου κλείνει κάθε συζήτηση. Κάτι που αναμένεται να κάνει και ο ίδιος Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ αφού είναι σαφές ότι μπορεί να ρωτηθεί στη συνέντευξη τύπου της Κυριακής.

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός κρατάει κλειστά τα χαρτιά του και θα σταθμίσει όλα τα δεδομένα πριν τις τελικές του αποφάσεις για τον επόμενο ή επόμενη πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς κάνεις να μπορεί να προδικάσει ότι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου δεν έχει καθόλου πιθανότητες μιας δεύτερης θητείας αν και της ασκείται κριτική, ειδικά από γαλάζιους για την στάση της στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα μετά την ψηφοφορία.

Έτσι η τελική απόφαση, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου του 2025 θα έχει να κάνει με τον πολιτικό χρόνο, τις συνθήκες αλλά κυρίως με το μήνυμα που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέλει να στείλει στους πολίτες μέσα από την επιλογή του προσώπου που την επόμενη πενταετία θα βρίσκεται στην Ηρώδου Αττικού και στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση MRB: Στην τρίτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ – Μονομαχία Ανδρουλάκη – Δούκα για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ
Πόσο και από ποτέ μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές
Τζώρτζης Κουτσολιούτσος: Απορρίφθηκε ξανά η αίτηση αποφυλάκισης για την υπόθεση της Folli Follie