Την οριστική άρση των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls), και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς προανήγγειλε ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο των εξαγωγέων υπογραμμίζοντας πως αυτό το γεγονός θα ενισχύσει αποφασιστικά την εξαγωγική δραστηριότητα.
Το ζήτημα των κεφαλαιακών ελέγχων αποτέλεσαν συνέπεια εξωτερικών καταναγκασμών προς τη χώρα, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως αυτή η περίοδος βαίνει προς το τέλος της. «Το πλαίσιο των κεφαλαιακών ελέγχων έχει ήδη χαλαρώσει και με ταχύτατους ρυθμούς θα είμαστε σε θέση το επόμενο διάστημα να ολοκληρώσουμε την οριστική άρση τους, γεγονός που θα ενισχύσει αποφασιστικά την εξαγωγική δραστηριότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Δ. Τζανακόπουλος είπε πως επτά χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης στη χώρα, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική, κάτι που αποτυπώνεται ήδη και στους βασικούς δείκτες της οικονομίας.
Ειδικά για τις εξαγωγές σημείωσε πως αν και ο τομέας των εξαγωγών δέχθηκε ισχυρές πιέσεις μέσα στην κρίση, κατάφερε να έχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα. «Είναι εντυπωσιακό ότι μέσα σε μια πενταετία οι ελληνικές εξαγωγές σημείωσαν την περίοδο της κρίσης αύξηση της τάξης σχεδόν του 30%, ενώ σε αυτό προστέθηκε και η αύξηση κατά 10,6% το 2016. Αυτή η πορεία ενισχύεται ακόμα περισσότερο με βάση τα όσα καταδεικνύουν τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου του 2017, όπου στον τομέα των εξαγωγών καταγράφεται αύξηση κατά 20,3% και, νομίζω, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις στο να συνεχιστούν ακόμα περισσότερο αυτές οι εξαιρετικές επιδόσεις το επόμενο διάστημα», ανέφερε ο υπουργός Επικράτειας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για την άρση της αβεβαιότητας από την πρόσφατη συμφωνία και υπογράμμισε πως καθορίστηκαν και τα βήματα που θα οδηγήσουν αφενός στην επάνοδο της χώρας στις αγορές και αφετερου στο οριστικό τέλος των μνημονίων. Ενώ από τη συμφωνία προκύπτουν και συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας.
«Αυτή η συμφωνία για πρώτη φορά διαμορφώνει ένα καθαρό διάδρομο για την ελληνική οικονομία, προσδιορίζει το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, το οποίο -και αυτό είναι εξόχως σημαντικό- συνδέεται με την ανάπτυξη, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η χώρα δεν θα βρεθεί ξανά στο φαύλο κύκλο της ύφεσης και του υπερδανεισμού, χωρίς κανένα οικονομικό ορθολογισμό και χωρίς καμία προοπτική. Και για να μη μείνει κενό γράμμα η λεγόμενη ρήτρα ανάπτυξης που περιλαμβάνεται στη συμφωνία, καταλήξαμε σε ένα σημαντικό αναπτυξιακό πακέτο που θα κατευθύνει πόρους προς την ελληνική οικονομία, η οποία θα στηριχθεί έτι περαιτέρω και από τη δημιουργία της αναπτυξιακής τράπεζας», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.