Ανάμεσα στα «θύματα» της καναδικής εταιρείας Aphria, που μπήκε χθες στο στόχαστρο του fund QCM του Gabriel Grego, συγκαταλέγεται και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία στις αρχές της χρονιάς βρισκόταν σε συνομιλίες μαζί της για μεγάλη επένδυση στη χώρα για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης.
Η καναδική εταιρεία, η οποία εμφανιζόταν με φοβερές περγαμηνές ανά την υφήλιο, είχε εκφράσει ενδιαφέρον για τη δημιουργία μίας νέας, μεγάλης μονάδας καλλιέργειας και παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης στην Ξάνθη. Οι Καναδοί είχαν, μάλιστα, πραγματοποιήσει και συναντήσεις με τον Στέργιο Πιτσιόρλα, ο οποίος τότε ήταν υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Σε εκείνες τις συναντήσεις, τον περασμένο Φεβρουάριο, οι Καναδοί «επενδυτές» είχαν παρουσιάσει εκτενώς και με κάθε λεπτομέρεια το σχέδιο επένδυσης σε έκταση 50.000 στρεμμάτων στην Ξάνθη. Η παρουσίαση του σχεδίου είχε χαρακτηριστεί «σοβαρή», καλλιεργώντας ελπίδες για δημιουργία θέσεων εργασίας σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της εμπορίας της ιατρικής κάνναβης.
Δήλωναν, μάλιστα, πανέτοιμοι να ξεκινήσουν την επένδυση ακόμα και μέσα στο 2018, ενώ η ελληνική Πολιτεία ενήργησε άμεσα ψηφίζοντας εγκαίρως, στις αρχές Μαρτίου, το σχετικό νομοσχέδιο που άνοιγε το δρόμο για την καλλιέργεια κάνναβης στην Ελλάδα για φαρμακευτικούς λόγους.
Η επένδυση του 1 δισ. ευρώ που αποδείχθηκε… φούμαρα
Το σχέδιο των Καναδών προέβλεπε επένδυση με ορίζοντα τετραετίας, με «αποτύπωμα» στην ελληνική οικονομία που θα έφτανε το 1 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος της τετραετίας η εκτίμηση ήταν ότι θα δημιουργούσε 450 με 500 θέσεις εργασίας. Μάλιστα, τότε υπήρχαν πληροφορίες που ήθελαν την καναδική εταιρεία με έδρα το Οντάριο να ασκεί πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να ολοκληρωθούν άμεσα όλα τα προπαρασκευαστικά βήματα (ψήφιση νόμου, υπουργικές αποφάσεις κ.λπ.), για να ξεκινήσει η επένδυση.
Η Aphria εμφανίστηκε στην ελληνική κυβέρνηση ως εξειδικευμένη στην παραγωγή βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης. Ήταν εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με δραστηριοποίηση στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Γερμανία. Στο στόχαστρό της είχαν μπει, εκτός της Ελλάδας, και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου λόγω των ευνοϊκών για την καλλιέργεια του φυτού κλιματικών συνθηκών.
Κι ενώ όλοι περίμεναν τους Καναδούς, έσκασε η βόμβα του QCM. Παρά την ανακούφιση ότι το fund αυτή τη φορά δεν έβαλε στο στόχαστρό του μια νέα ελληνική «Folli Follie», γεννώνται ερωτήματα για το πώς οι Καναδοί έφτασαν μέχρι το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου. Άλλα, όπως αποδεικνύεται, όπως ακριβώς και στην περίπτωση της Folli Follie, η απάτη ήταν μπροστά στα μάτια όλων και δεν είχε καταλάβει κανείς τίποτα…
Πώς στήθηκε το colpo grosso της Aphria
Όσον αφορά, πάντως, τη «μαύρη τρύπα», όπως αποκαλεί την εταιρεία ο Gabriel Grego, πρόκειται ουσιαστικά για εταιρεία «κέλυφος», η οποία δημιουργήθηκε μόνο και μόνο για να διοχετεύει χρήματα από τις τσέπες των επενδυτών στις τσέπες των εμπλεκόμενων «επιχειρηματιών». Η εταιρεία φέρεται να έχει προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους κοντά στο 1 δισ. δολάρια, αλλά σύμφωνα με τον Grego τα assets της είναι, ως επί το πλείστον, άνευ αξίας.
Χαρακτήρισε, μάλιστα, την εταιρεία, η οποία μόλις την περασμένη εβδομάδα είχε χρηματιστηριακή αξία 2 δισ. δολάρια, «μαύρη τρύπα» (κατά το «σάπιο μήλο» της Folli Follie), μετά από έρευνα που διεξήγαγε σε συνεργασία με την εταιρεία Hindenburg Research με έδρα τη Νέα Υόρκη. Αμφότερες έχουν λάβει θέση short στη μετοχή της Aphria.
Σύμφωνα με τη σχετική παρουσίαση του QCM, το «σχήμα» λειτουργούσε ως εξής: Οι «επιχειρηματίες» αποκτούσαν μερίδια σε εταιρικές οντότητες άνευ αξίας στο εξωτερικό, μέσω εικονικών εταιρειών, σε δικαιοδοσίες όπου οι ιδιοκτήτες προστατεύονται από ρήτρες περί απορρήτου. Λίγο καιρό μετά, οι ίδιοι υποχρέωναν τις εταιρείες που έλεγχαν (ή επηρέαζαν) να εξαγοράσουν τις εικονικές αυτές εταιρείες καταβάλλοντας τεράστιο και αδικαιολόγητο premium, αντλώντας με τον τρόπο αυτό μεγάλα κέρδη για τους ίδιους, ενώ οι μέτοχοι της Aphria δεν είχαν ιδέα τι συμβαίνει.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εταιρικές οντότητες που αποκτούσε η Aphria είχαν μηδαμινές ή μηδενικές πωλήσεις και δραστηριότητα, ελάχιστα περιουσιακά στοιχεία και αμφίβολη εταιρική διακυβέρνηση.
Επειδή η Aphria έχει ελάχιστες πωλήσεις για το ύψος της κεφαλαιοποίησής της, κατέληξε χθες το QCM, «θεωρούμε ότι η αποκάλυψη της απάτης, σε συνδυασμό με τη μαζική απομείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων της, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την τιμή της μετοχής της».
Για του λόγου το αληθές, χθες δόθηκε στη δημοσιότητα πλήθος φωτογραφιών από διάφορες «επενδύσεις» της Aphria. Όπως οι ακόλουθες, από τις «εγκαταστάσεις» της εταιρείας στην Τζαμάικα:
Αν μη τι άλλο, οι τύποι είχαν… έμπνευση!