Φρένο στα σχέδια που προωθούσε ο προκάτοχός του, Νίκος Κοτζιάς, για το θέμα της αιγιαλίτιδας ζώνης έβαλε ο Αλέξης Τσίπρας. Στην πρώτη σύσκεψη που είχε χθες στο υπουργείο Εξωτερικών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε για την εξέλιξη στις διμερείς σχέσεις, άκουσε τις αναλύσεις των υπηρεσιακών στελεχών και έδωσε οδηγίες για τα επόμενα βήματα.

Ο σχεδιασμός Κοτζιά ανατρέπεται, αφού χθες αποφασίστηκε ότι η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης θα προωθηθεί με ειδικό νομοσχέδιο και όχι με Προεδρικό Διάταγμα. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως θα προηγηθεί ο απαιτούμενος διάλογος που ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το σοβαρό αυτό θέμα, αλλά και η σύσταση ειδικής επιτροπής που θα μελετήσει διεξοδικά το ζήτημα.

Στη σύσκεψη αναλύθηκαν, επίσης, οι γενικότερες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το σημείο στο όποιο βρίσκονται οι διερευνητικές συνομιλίες, ενώ έδωσε οδηγίες για προετοιμασία επίσκεψής του στην Τουρκία, σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το περασμένο Σάββατο, στην τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών, ο Νίκος Κοτζιάς είχε ανακοινώσει ότι είναι έτοιμο το Προεδρικό Διάταγμα για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια. Είτε η κίνηση Κοτζιά ήταν εν γνώσει του πρωθυπουργού, είτε όχι, γεγονός είναι ότι η Αθήνα έκανε δεύτερες σκέψεις για το θέμα, καταβάλλοντας προσπάθεια να μην διαταραχθεί το κλίμα με την Τουρκία εν όψει και της επίσκεψης του πρωθυπουργού.

Έτσι, παρά τη σκληρή ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες το μεσημέρι από το υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία γινόταν ξεκάθαρο ότι η απόφαση για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης είναι απόφαση της Ελλάδας που δεν αφορά τρίτους, η κυβέρνηση αποφασίζει να ρίξει τους τόνους και να ακολουθήσει μια διαφορετική προσέγγιση από την επιθετική τακτική του Νίκου Κοτζιά.

«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια. Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας» ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στις αναλύσεις που γίνονται στο υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει προβληματισμός αναφορικά με το μέχρι πού μπορεί να φτάσει η τουρκική προκλητικότητα. Χθες οι τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα από τον Τσαβούσογλου, ενώ και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, δήλωνε χθες ότι καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί για τον Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία.

«Στην Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί κανένα τετελεσμένο και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει οποιοδήποτε βήμα χωρίς την Τουρκία. Όλοι πρέπει να ξέρουν πως στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο δεν μπορεί να επιβιώσει σχέδιο χωρίς την Τουρκία και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Όλοι οφείλουν να γνωρίζουν ότι πρέπει να αποφεύγουν τις προβοκάτσιες που μπορούν να δημιουργήσουν κινδύνους στην περιοχή» τόνισε ο Ακάρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Φρενάρει» ο Τσίπρας την επέκταση των χωρικών υδάτων: Πρώτα διάλογος, μετά νομοσχέδιο στη Βουλή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρκικό casus belli με το… καλημέρα Τσίπρα στο ΥΠΕΞ: Κυριαρχικό δικαίωμα η απόφαση για επέκταση, διαμηνύει η Αθήνα