ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Έτσι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση, ο κ. Ιερώνυμος είναι αυτός που βγήκε μπροστά, εισπράττοντας όλη τη δυσαρέσκεια από τους σχεδόν 10.000 κληρικούς στην Ελλάδα για την αλλαγή στον τρόπο που θα μισθοδοτούνται και στο νομικό καθεστώς που θα διέπει τις εργασιακές σχέσεις τους από εδώ και στο εξής.
Με τη συμφωνία που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός άφησε τα του οίκου της Εκκλησίας να τα διαχειριστεί μόνη της η Εκκλησία, δηλαδή ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αποφεύγοντας να στοχοποιηθεί ο ίδιος και η κυβέρνησή του για την «πιο βίαιη μεταβολή εργασιακών σχέσεων», όπως χαρακτήρισε την συμφωνία ο μητροπολίτης Δημητριάδος, Ιγνάτιος.
Οι σφοδρές αντιδράσεις των κληρικών τις προηγούμενες ημέρες ήδη ανάγκασαν τον κ. Ιερώνυμο σε αναδίπλωση, που έγινε ξεκάθαρη από τη δήλωσή του ότι δεν πρόκειται ακόμη για συμφωνία και πως τίποτα δεν θα προχωρήσει εάν δεν είναι σύμφωνοι οι κληρικοί.
Όπως και να έχει, με τις κινήσεις του ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε μια σύγκρουση, που θα μετατρεπόταν σίγουρα σε σύγκρουση Πολιτείας – Εκκλησίας με συζητήσεις που θα εξελίσσονταν σε ιδεολογικές μάχες περί κοσμικού κράτους και του ρόλου της Εκκλησίας -πολυτέλειες αυτή την ώρα για την κυβέρνηση. Έτσι, το θέμα περιορίζεται σε μια συνδικαλιστική μάχη, την οποία πρέπει να δώσουν οι ιερείς, για να μην απολέσουν τα κεκτημένα τους.
Τα αρνητικά σχόλια για τις ασάφειες του κειμένου που παρουσιάστηκε χάνονται μέσα στη «φασαρία» που ξεκινά για τη μάχη που έχει να δώσει ο αρχιεπίσκοπος προκειμένου να υπερασπιστεί τη συμφωνία, η οποία δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη για την Εκκλησία, αφού λύνει ένα μείζον θέμα δεκαετιών με την αναγνώριση της αμφισβητούμενης από την πολιτεία εκκλησιαστικής περιουσίας.
Η συμφωνία δεν «παράγει» γκρίνια μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στο Φανάρι, το οποίο φαίνεται πως αιφνιδιάστηκε από τις εξελίξεις και ζήτησε επειγόντως εξηγήσεις. Ήρθε αντιμέτωπο, αναφέρουν πηγές από το Πατριαρχείο, με την αγωνία ιερέων για το μέλλον τους από μητροπόλεις τις οποίες εποπτεύει, χωρίς να μπορεί να δώσει απαντήσεις. Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου έσπευσε στην Κωνσταντινούπολη σε μια πυροσβεστική συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, η οποία δεν είναι σίγουρο ότι απομάκρυνε τον κίνδυνο ενός ιερού πολέμου μεταξύ μεταξύ Βαρθολομαίου και Ιερωνύμου, οι οποίοι ούτως ή άλλως έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς.
Το πεδίο της σύγκρουσης αναμένεται να μεταφερθεί στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας, του ανώτατου οργάνου της Εκκλησίας, που συγκαλείται εκτάκτως την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου. Η επίσπευση της συνεδρίασης φανερώνει το επείγον του θέματος και εκεί οι τόνοι αναμένεται να είναι υψηλοί. Ο αρχιεπίσκοπος και οι μητροπολίτες που στηρίζουν την συμφωνία αναμένεται να έρθουν αντιμέτωποι με την σκληρή κριτική των μητροπολιτών, που με τη σειρά τους εισπράττουν την οργή των κληρικών για εκείνους που έκαναν τη διαπραγμάτευση με τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δυσαρέσκεια Βαρθολομαίου για τη «συμφωνία» Τσίπρα-Ιερώνυμου. Γαβρόγλου: Θα μεταφέρω τους προβληματισμούς
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άρον-άρον στο Φανάρι μεταβαίνει ο Γαβρόγλου: Στο επίκεντρο η «συμφωνία» Τσίπρα-Ιερώνυμου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τράπεζες: Τι να περιμένουμε το 2025 στα στεγαστικά δάνεια
- «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στο Ντίσελντορφ 1.200 θέσεις εργασίας από 45 επιχειρήσεις
- «Κοκκινίζουν» οι μετοχές πληροφορικής – Ποιες εταιρείες έχουν μεγάλες απώλειες
- Μεγάλες αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Η στρατηγική για το 2025 και τα άλυτα προβλήματα