ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η αιφνιδιαστική κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσα στην εβδομάδα να ανακοινώσει νέες μόνιμες παρεμβάσεις με επίκεντρο το στεγαστικό και τους συνταξιούχους μόνο τυχαία δεν ήταν.
Στο κυβερνητικό επιτελείο εδώ και ημέρες είχαν εικόνα πως το πλεόνασμα θα ξεπερνούσε και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες και είχαν επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου το πως θα αξιοποιούνταν.
Όταν ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης παρέδωσε στον Κυριάκο Πιερρακάκη το υπουργείο Οικονομικών, στις 15 Μαρτίου, είχε ανακοινώσει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2024 θα έφτανε στο 3,5% του ΑΕΠ. Ήταν ένα αποτέλεσμα που ξεπερνούσε και την πιο αισιόδοξη προσδοκία του οικονομικού επιτελείου αφού η αρχική εκτίμηση ήταν για πλεόνασμα 2,5%.
Τι συνέβη όμως και ξαφνικά η χώρα βρέθηκε με πλεόνασμα 4,8%;
Πριν από περίπου 20 μέρες σύμφωνα με πληροφορίες ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη και τον επικεφαλής του οικονομικό γραφείου του πρωθυπουργού Μιχάλη Αργυρού ότι τελικά το πλεόνασμα θα ξεπεράσει τις προβλέψεις που έκανε τον περασμένο Δεκέμβριο το οικονομικό επιτελείο.
Συγκεκριμένα από την συνεργασία που είχε ο Θάνος Πετραλιάς με την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat προέκυπτε ότι τελικά το πλεόνασμα του προϋπολογισμού για το 2024 θα έφτανε στα 11,1 δις και το 4,8% του ΑΕΠ.
Με βάση τα νέα δεδομένα προέκυψε ένας δημοσιονομικός χώρος 1,1 δις που η κυβέρνηση έπρεπε να αποφασίσει πότε και πώς θα αξιοποιήσει.
Σε αυτό το πλαίσιο ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου για το μείγμα των νέων μέτρων. Το οικονομικό επιτελείο με τον Κυριάκο Πιερρακάκη επεξεργάστηκαν μια σειρά από παρεμβάσεις που αφορούσαν κυρίως τους ευάλωτους και προτάθηκαν στον πρωθυπουργό.
Έτσι αποφασίστηκε να ενισχυθούν οι ενοικιαστές, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και τα ΑΜΕΑ ενώ η ενίσχυση του προγράμματος δημοσίων έργων σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη στέλνει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση έχει πάντα σε προτεραιότητα τον φιλοεπενδυτικό χαρακτήρα της πολιτική της.
Χρόνος
Όσον αφορά το χρόνο, η κυβέρνηση κινήθηκε με διπλό σχεδιασμό: Αφενός έπρεπε να περιμένει τις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ και της Eυrostat που ήταν προγραμματισμένες για την Τρίτη 23 Απριλίου. Και αφετέρου την ίδια ημέρα αποφασίστηκε να γίνουν και οι ανακοινώσεις των μέτρων για να μην υπάρξει το περιθώριο για κριτική πως τα υπερπλεονάσματα που δεν αξιοποιούνται.
Στο ενδιάμεσο ο πρωθυπουργός ζήτησε να μην υπάρξει καμία διαρροή για τις νέες παρεμβάσεις ώστε το Μαξίμου να έχει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού.
Μεσαία τάξη
Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση έχουν πάντα στο επίκεντρο την μεσαία τάξη και εκεί θα εστιάσουν το επόμενο διάστημα με τις ανακοινώσεις να γίνονται στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό.
Αλλωστε το επιβεβαίωσε και ο ίδιος Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα στην εβδομάδα, ότι δηλαδή το πακέτο της ΔΕΘ θα αφορά τη μεσαία τάξη κάτι που είχε προαναγγείλει ο Κωστής Χατζηδάκης από τότε που ήταν στο υπουργείο Οικονομικών.
ΔΕΘ
Ποιο όμως μπορεί να είναι το πακέτο της ΔΕΘ;
Αν και υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες που θα καθορίσουν το τελικό ύψος και μείγμα των νέων μέτρων που θα ισχύσουν από το 2026 φαίνεται να υπάρχει μια δέσμη παρεμβάσεων που είχαν επεξεργαστεί επι Χατζηδάκη στο Οικονομικών όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών, κυρίως των μεσαίων συντελεστών και πιθανόν η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης.
Επίσης έχουν κατατεθεί προτάσεις για περαιτέρω μείωση ή ακόμα και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για την πρώτη κατοικία αλλά και την μείωση ή κατάργηση προσωπικής διαφοράς των συνταξιούχων.
Όμως οι τελικές αποφάσεις για το μείγμα μέτρων της ΔΕΘ θα ληφθούν την τελευταία στιγμή, λίγο πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβει Θεσσαλονίκη στις αρχές Σεπτεμβρίου αφού μέχρι τότε αναμένεται να έχει αποσαφηνιστεί και ο δημοσιονομικός χώρος.
Στο ενδιάμεσο το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να περιμένει τα αποτελέσματα για το πλεόνασμα αφού μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκαθαριστεί κατά πολύ που θα κινηθεί με τον προϋπολογισμό να προβλέπει για το 2025 πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ.
Ακόμα σημαντικός παράγοντας είναι και η ρήτρα διαφυγής των αμυντικών δαπανών και το που θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δηλαδή το ποιες δαπάνες θα εξαιρεθούν από τους δημοσιονομικούς κανόνες της Κομισιόν. Το πόσο σημαντικό είναι αυτό στον συνολικό σχεδιασμό αρκεί να επισημανθεί πως το 2025 έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό 900 εκ. ευρώ για την παραλαβή μίας φρεγάτας belharra.
Διαβάστε επίσης
Μητσοτάκης για μεσαία τάξη, τρίτη τετραετία, Ερντογάν και Ζωή Κωνσταντοπουλου
Γιατί ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε τώρα τα νέα μέτρα στήριξης ύψους 1 δισ. ευρώ – Οι στόχοι της ΔΕΘ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
