ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε μία αποστροφή του λόγου του κατά τη χθεσινή του ομιλία στη βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την αναφορά ότι τον βασάνισε προσωπικά η απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών πολιτών, αλλά προέκρινε την ανάγκη να σταθεί δίπλα στους πιο ευάλωτους, έστω κι αν πρόσκαιρα δυσαρεστηθούν.
Η φράση αυτή αποτυπώνει και το παρασκήνιο των προηγούμενων ημερών. Διότι μπορεί η μετάλλαξη «Ο» να επιταχύνει τις εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά το ζήτημα της απροθυμίας των πολιτών άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν, απασχολούσε εδώ και αρκετές ημέρες το κλειστό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου. Άλλωστε, όλοι αντιλαμβάνονται ότι μία τέτοια απόφαση, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από ένα τσουχτερό πρόστιμο σε εποχές δύσκολες, όπως αυτή που διανύουμε, εκτός από αύξηση της προσέλευσης στα εμβολιαστικά κέντρα, θα φέρει και αντιδράσεις.
Στο πρωθυπουργικό γραφείο, ζύγισαν αρκετά το θέμα, προς δύο κατευθύνσεις: Πολιτικά αλλά και νομικά. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμένο και τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη να ελέγξουν αν μπορεί να εγερθεί ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Η απάντηση ήταν αρνητική. Ενώ, οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη που βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με τα επιτελεία άλλων Ευρωπαίων ηγετών, εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την «Ο», είχαν την σαφέστατη εικόνα ότι μετά την Αυστρία, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και οι κυβερνήσεις Γερμανίας, Βελγίου, προετοιμάζονται να προταθεί υποχρεωτικός εμβολιασμός στην ΕΕ – η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, έδωσε την Τετάρτη το σήμα για έναρξη του σχετικού διαλόγου.
Το πολιτικό κόστος
Το δεύτερο που προβλημάτισε ήταν οι πολιτικές επιπτώσεις της απόφασης. Δηλαδή: Πόσες αντιδράσεις θα μπορούσαν να υπάρξουν τόσο από κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και από μεγάλες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, με εύρωστα σωματεία, οι οποίες αριθμούν μεγάλο αριθμό μελών και θα μπορούσαν να εκδηλώσουν έντονες αντιδράσεις;
Ως προς το πρώτο, ήταν κυρίαρχη εκτίμηση ότι θα έπαιρνε μεγάλο ρίσκο ο ΣΥΡΙΖΑ, ή όποιο άλλο κόμμα εναντιωθεί σε μια τέτοια απόφαση, σε μία στιγμή που η πανδημία καλπάζει και η μία μετά την άλλη, οι ευρωπαϊκές χώρες, παίρνουν ανάλογες αποφάσεις για να ανακόψουν το θανατηφόρο τέταρτο κύμα.
Ως προς το δεύτερο, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Όπως και εκείνος του πολιτικού κόστους, αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα διατηρεί προνομιακή σχέση με την κυβερνητική παράταξη. Κρίθηκε ωστόσο ότι η φθορά για την κυβέρνηση θα είναι πολύ μεγαλύτερη αν η ήδη δύσκολη υγειονομική κατάσταση επιβαρυνθεί περαιτέρω λόγω και της μετάλλαξης «Ο», και επιβεβαιωθούν οι δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών για πολλαπλάσιους θανάτους από όσους καταγράφονται καθημερινά. Από την άλλη, στη ζυγαριά μετρήθηκε και το σημαντικότατο ποσοστό των πολιτών που τάσσονται υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.
«Τον Νοέμβριο υπήρξε μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα. Οι συμπολίτες μας από αυτή την κατηγορία, ανταποκρίθηκαν λιγότερο. Εν όψει της «Ο», δεν υπήρχε περιθώριο πια να μην πάρουμε αυτή τη σκληρή απόφαση ευθύνης», δηλώνουν χαρακτηριστικά όλα τα κυβερνητικά στελέχη.
Και η αλήθεια είναι, ότι τα πρώτα στοιχεία πρόσφεραν μια πρώτη ανάσα ανακούφισης στο κυβερνητικό επιτελείο, καθώς ώρες μετά τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις, άρχισαν να κλείνονται ραντεβού από ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών, τριπλασιάζοντας τον μέσο όρο των προηγούμενων ημερών.
Εισήγηση για πέντε νέα μέτρα
Σίγουρα, πάντως, η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του μέτρου, αλλά και η αποφασιστικότητα που έδειξε στη βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνουν για τη συνέχεια, όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Και αυτό, όχι μόνο διότι μέχρι πολύ πρόσφατα, κυβερνητικά στελέχη επιχειρηματολογούσαν δημοσίως γιατί δεν είναι ορθή επιλογή η επέκταση της υποχρεωτικότητας. Αναμενόμενο είναι ότι η μετάλλαξη «Ο» θα επισκεφτεί και τη χώρα μας.
Η Επιτροπή των ειδικών χθες, δεν έθεσε θέμα τοπικού ή ολικού lockdown. Αντιθέτως πρότειναν τα εξής μέτρα:
- Το πιστοποιητικό νόσησης θα εκδίδεται μόνο με μοριακό τεστ (PCR) και όχι rapid test.
- Ζήτησαν -και εφόσον δουν τα νέα δεδομένα- το πιστοποιητικό νόσησης να μην έχει διάρκεια 6 μηνών, αλλά σημαντικά λιγότερο χρόνο.
- Να υπάρξει νέα σύσταση για μάσκα παντού.
- Να έχουν δικαίωμα εισόδου στα Χριστουγεννιάτικα και θεματικά πάρκα μόνο οι εμβολιασμένοι.
- Το ίδιο να ισχύει και για τους εργαζόμενους σε αυτά. Να εργάζονται δηλαδή μόνο οι εμβολιασμένοι.
Τα παραπάνω μένει να επιβεβαιωθούν. Θα φανεί τελικά ποια υιοθετούνται, την Πέμπτη από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.
Διαβάστε επίσης
Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60: Υπερψηφίστηκε η τροπολογία, «ΝΑΙ» από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ
Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Μόνο με μοριακό τεστ, το πιστοποιητικό νόσησης στους ανεμβολίαστους
Ξέφυγε ο Πολάκης – Επιτέθηκε λεκτικά στον Μητσοτάκη στη Bουλή – Άλαλος ο Τσίπρας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κικίλιας: Αναβαθμίζουμε το 112 για πρώτη φορά μετά το 2014
- Αθηναϊκός και Novibet ενώνουν τις δυνάμεις τους για την αγωνιστική περίοδο 2024-25
- Στουρνάρας: Πολύ σημαντικό ένας πολίτης να είναι οικονομικά εγγράμματος – Παρουσιάστηκε το «Αλφαβητάρι της οικονομίας για εφήβους»
- Η Novo Nordisk επενδύει σε Νέα Υπερσύγχρονη Μονάδα Παραγωγής