Νέο τοπίο διαμορφώνεται σιγά σιγά στο πολιτικό σκηνικό αφού επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ παράλληλα με την δημοσκοπική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούν νέα δεδομένα σε μια περίοδο μάλιστα που ο Αντώνης Σαμαράς ασκεί κριτική στην κυβέρνηση ενώ και  ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετήθηκε για δεύτερη φορά τους τελευταίους πέντε μήνες.

Μπορεί η κυρίαρχη δύναμη να είναι η ΝΔ αλλά η φθορά που παρουσιάζει μετά από πέντε χρόνια στην κυβέρνηση δημιουργεί προσδοκίες στα κόμματα της αντιπολίτευσης και ακόμα περισσότερο στο ΠΑΣΟΚ.

1

Σε αυτή την φάση ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει το μομέντουμ αλλά οι επιλογές και οι πρωτοβουλίες που θα πάρει θα διαμορφώσουν το τελικό κλίμα για την Χαριλάου Τρικούπη.

Άλλωστε οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κλειδώσει πλέον την δεύτερη θέση αλλά αξιωματική αντιπολίτευση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ όπως αποφάσισαν οι πολίτες στις εθνικές εκλογές του 2023.

Μέσα σε αυτό το τοπιο στην Κουμουνδούρου προσπαθούν να αναδιαταχθούν αφού πρώτα όμως κλείσουν τα εσωτερικά μέτωπα καθως ο μέχρι πρότινος πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης όχι μόνο επιμένει πως θα είναι εκ νέου υποψήφιος αφού το συνέδριο θα δώσει την τελική έγκριση ή όχι, αλλά παράλληλα υποστηρίζει πως έχει τις λύσεις για να επιστρέψει το κόμμα στο 20% από το 6,5 που καταγράφει σήμερα.

Την ίδια ώρα όμως και οι 87 που την δεδομένη χρονική στιγμή κρατούν τα κλειδιά του κόμματος θέλουν όσο πιο γρήγορα να τελειώσει η εσωκομματική διαδικασία χωρίς φυσικά την συμμετοχή Κασσελάκη όπως έχει ήδη αποφασίσει η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

Νεο κόμμα

Μέσα σε αυτό το παζλ όπως εξελίσσεται στον χώρο της κεντροαριστεράς η επανεμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα φούντωσε εκ νέου τα σενάρια για επιστροφή του στα πολιτικά πράγματα.

Εξάλλου η αποστροφή του πρώην πρωθυπουργού πως «οι πολιτικές εξελίξεις είναι τόσο σύνθετες που δε μπορούν να απαντηθούν με απλά εκλογικά μαθηματικά», υπογραμμίζοντας πως «ίσως να μην αρκεί πια η πρόσθεση» περιγράφοντας για πολλούς ουσιαστικά ότι χρειάζεται ένας νέος σχηματισμός. Και σε αυτό το νέο κόμμα θα μπορούσε ο ίδιος να είναι επικεφαλής όπως υποστηρίζουν έμπειροι παρατηρητές αφού μπορεί να ενώσει δυνάμεις από τον χώρο της κεντροαριστεράς.

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε πως «η σημερινή ανισορροπία του πολιτικού συστήματος, αν δεν αποκατασταθεί από τα αριστερά, ο κίνδυνος είναι να αποκατασταθεί ακόμη δεξιότερα» και πως «το μόνο παρήγορο και ουσιαστικά ελπιδοφόρο είναι ότι κάτι αρχίζει σιγά σιγά να κινείται όχι σε επίπεδο πολιτικής αντιπολίτευσης, αλλά σε επίπεδο κοινωνικής αντιπολίτευσης».

Είναι ξεκάθαρο πως στον χώρο της κεντροαριστεράς μετά και την εκλογή Ανδρουλάκη το ΠΑΣΟΚ έχει ισχυρό προβάδισμα αλλά τα ποσοστά που καταγράφει σήμερα δεν αρκούν για την ώρα τουλάχιστον για να διεκδικήσει τις εκλογές και την κυβέρνηση.

Πάντως κάποιοι βάζουν στο παιχνίδι και τη Νέα Αριστερά. Μπορεί στις ευρωεκλογές του Ιουνίου να μην επιτεύχθηκε ο στόχος της ευρωβουλής και να εκλέξουν ευρωβουλευτή αλλά έχει 11 βουλευτές. Μπορεί από τη Νέα Αριστερά να επιμένουν στην αυτόνομη κάθοδο του κόμματος  αλλά ανάλογα με τις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς μπορεί να υπάρξουν νέα δεδομένα που να αφορούν ακόμα και συνεργασίες υποστηρίζουν κάποιοι.

Στόχος

Στον αντίποδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον σχεδιασμό που έχει επιδιώκει αναδιάταξη δυνάμεων και επιστροφή των ποσοστών της ΝΔ προ των ευρωεκλογών αφού στις κάλπες του περασμένου Ιουνίου η ΝΔ κατέγραψε 28%.

Είναι ξεκάθαρο πως έχει επιλέξει ως αντίπαλο το ΠΑΣΟΚ και στοχεύει να το φέρει σε δύσκολη θέση στα μεγάλα θέματα που απαιτούνται συναινέσεις. Εκεί δηλαδή που δείχνουν έντονο ενδιαφέρον ψηφοφόροι που κινούνται στο χώρο του κέντρου. Ήδη στο νομοσχέδιο με το ΑΣΕΠ το Μαξίμου άσκησε σκληρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ γιατί δεν υπερψήφισε τις αλλαγές για γρήγορες προσλήψεις στο δημόσιο τομέα.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η ΝΔ αφήνει ακάλυπτο τον χώρο δεξιά της εκεί που σήμερα κόμματα καταγράφουν ένα ποσοστό της τάξεως του 20%.

Ήδη ο πρωθυπουργός αλλά και κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν που είναι οι υπερπατριώτες όταν η κυβέρνηση προστάτευε τα σύνορα της Ελλάδος στον Έβρο ή όταν η κυβέρνηση επέκτεινε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο ή ακόμα και όταν αγόραζε τα Rafale και τα f-35.

Παράλληλα στην κοινοβουλευτική μάχη της Βουλής την περασμένη Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στον Κυριάκο Βελόπουλο ανεβάζοντας τους τόνους δείχνοντας πως δεν θα αφήνει αναπάντητες τις επιθέσεις ή την κριτική από τα δεξιά ενώ και το προηγούμενο διάστημα κυβερνητικά στελέχη απάντησαν στην Αφροδίτη Λατινοπούλου και την Φωνή Λογικής.

Σαμαράς

Την ίδια ώρα όμως η στάση του Αντώνη Σαμαρά που σε κάθε ευκαιρία ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα και ειδικά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όχι μόνο βαθαίνει το ρήγμα με τον πρωθυπουργό αλλά κρατάει αυτή την κόντρα στην επικαιρότητα με ότι μπορεί να σημαίνει για το μέλλον.

Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε το γάντι στη Βουλή και απάντησε στον πρώην πρωθυπουργό το Μαξίμου σε αυτή την φάση δεν θα επανέλθει χωρίς να σημαίνει πως αν προκληθεί εκ νέου δεν θα απαντήσει.

Πλέον μέχρι την προεδρική εκλογή του Φεβρουαρίου οσον αφορά τον Αντώνη Σαμαρά η κατάσταση θα ξεδιαλύνει. Προηγουμένως όμως η κυβέρνηση έχει μπροστά την ψήφιση του προϋπολογισμού όπου εκεί θα φανεί αν ο πρώην πρωθυπουργός έχει διάθεση διαφοροποίησης.

Φυσικά αυτό το μέτωπο δεν κάνει καλό στην κεντροδεξιά παράταξη ενώ κανένας δεν πρέπει να βγάζει από την εξίσωση και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ο οποίος έχει διαχρονικά σταθερή άποψη για τα εθνικά θέματα και την αναδεικνύει χωρίς όμως να ξεπερνάει τα όρια. Μάλιστα μέσα στο Νοέμβριο, ο Κώστας Καραμανλής προγραμματίζει δυο παρεμβάσεις, μια πριν την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στην Αθήνα και μια μετά.

Όσο για τον Αντώνη Σαμαρά που από την αρχή για την υπόθεση Novartis είχε πει οτι θα φτάσει μέχρι τέλους, δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο και η απόφαση της δικαιοσύνης

για άρση της προστασίας των μαρτύρων στην συγκεκριμένη υπόθεση. Πρόκειται για ρύθμιση που έφερε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τον περασμένο Φεβρουάριο και τέθηκε σε ισχύ από την 1η Μαΐου, σύμφωνα με την οποία το καθεστώς προστασίας μπορεί να ανακληθεί ή να τροποποιηθεί εάν κριθεί ότι έχουν εκλείψει οι λόγοι επιβολής του.

Οι εξελίξεις αυτές φέρνουν νέα τροπή στην υπόθεση αφού τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα πλέον μπορούν να προχωρήσουν σε μηνύσεις κατά των μαρτύρων.

Είναι σαφές ότι όσον αφορά την μεγάλη εικόνα στην πολιτική σκακιέρα η προεδρική εκλογή του Φεβρουαρίου μπορεί να φέρει νέες εξελίξεις με βάση και το πρόσωπο που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός. Μέχρι τότε φυσικά η κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ειδικά το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξουν τα μεγαλύτερα οφέλη για λογαριασμό τους την ώρα που στον ΣΥΡΙΖΑ αν όλα εξελιχθούν ομαλά ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί στα τέλη Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης

Πού το πάνε Μητσοτάκης και Σαμαράς – Η νέα σύγκρουση και τι αποφάσισε το Μαξίμου

Γεραπετρίτης σε βουλευτές της ΝΔ: Οι κόκκινες γραμμές είναι όπως τις έχουμε θέσει και πάνω εκεί γίνεται ο διάλογος με την Τουρκία – Η Χάγη είναι ακόμα μακριά

Ο Μητσοτάκης δεν αφήνει τίποτα αναπάντητο – Η πρώτη μάχη στη Βουλή