• Πολιτική

    Ποιοι δικαιούνται τη 13η σύνταξη – Πόσα θα πάρουν σύμφωνα με την τροπολογία


    Τις λεπτομέριες για τον καθορισμό των δικαιούχων στους οποίους θα δωθεί η 13η σύνταξη που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, καθώς και του τελικού ποσού που θα λάβουν, περιλαμβάνει η τροπολογία που κατατέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στη Βουλή.

    Σύμφωνα με την τροπολογία, η οποία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο για το επίδομα κοινωνικής αλλυλεγγύης, οι δικαιούχοι και τα ποσά θα καθορίζονται με βάση το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, μετά από την παρακράτηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης .

    Το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε συνταξιούχο με άθροισμα κύριας και επικουρικής μικρότερο των 550 ευρώ υπολογίζεται αφαιρώντας το άθροισμα αυτό από τα 850 ευρώ.

    Για παράδειγμα, συνταξιούχος με άθροισμα κύριας και επικουρικής στα 500 ευρώ δικαιούται επίδομα 350 ευρώ (850 – 500 = 350).

    Για τους συνταξιούχους με άθροισμα κύριας και επικουρικής από 550 ευρώ και πάνω, το ποσό που τους αντιστοιχεί είναι 300 ευρώ.

    Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η τροπολογία, «χορηγείται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών οργανισμών κύριας ασφάλισης και του Δημοσίου, των οποίων το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2016, όπως διαμορφώνεται από την παρακράτηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης του αρ. 44 του ν. 4387/2016 δεν υπερβαίνει το ποσό των 850 ευρώ.

    Το ύψος της ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο καθορίζεται στο ποσό κατά το οποίο το προαναφερθέν άθροισμα συντάξεων υπολείπεται από τα 850 ευρώ, εφόσον το ποσό υπερβαίνει τα 300 ευρώ. Διαφορετικά καθορίζεται στο ποσό των 300 ευρώ.

    Η ενίσχυση καταβάλλεται στους δικαιούχους εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2016 από τον ΕΦΚΑ κατόπιν επιχορήγησης του από τον κρατικό προϋπολογισμό».

    Η λεπτομέρειες της εφαρμογής θα καθοριστούν από υπουργική απόφαση ενώ σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η δαπάνη ανέρχεται σε περίπου 617 εκατ. ευρώ.

    Δείτε την τροπολογία εδώ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΣΕΒ: Πράξη υψηλού πολιτικού ρίσκου και αμφίβολης αποτελεσματικότητας η 13η σύνταξη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο «μικροσκόπιο» της Κομισιόν η 13η σύνταξη – Επιβεβαίωσε την επιστροφή των Θεσμών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αλ. Τσίπρας: 13η σύνταξη σε 1,6 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους



    ΣΧΟΛΙΑ