• Πολιτική

    Έσκασε στα χέρια της κυβέρνησης: Παγώνουν τα μέτρα για το χρέος μετά τις υποσχέσεις Τσίπρα. Τι δηλώνει ο Ντάισελμπλουμ (upd)


    Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σε πολιτικο και διπλωματικό επίπεδο μετά την απόφαση του ESM για προσωρινό «πάγωμα» της υλοποίησης των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του Δημόσιου Χρέους. Την ίδια στιγμή ο Γ. Ντάισελμπλουμ δηλώνει ότι οι αποφάσεις Τσίπρα δεν συμβαδίζουν με τη συμφωνία.

    Ειδικότερα, η διοίκηση του ESM, μετά τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς να διατεθεί μέρος από την υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος του Προϋπολογισμού για το 2016 σε συντάξεις και μείωση του ΦΠΑ στα νησιά με πρόσφυγες, απεφάνθη την προσωρινή αναστολή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως ισχυρίζεται το ΔΝΤ.

    Προϋπόθεση για να εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους – τα οποία εγκρίθηκαν από το Eurogroup – είναι να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις επίσημα από τον ESM και τον EFSF.

    Αμφότερα τα δύο ταμεία εκτιμούν στην παρούσα φάση τις επιπτώσεις των κυβερνητικών αποφάσεων στους στόχους που έχουν τεθεί στο Μνημόνιο προκειμένου εν συνεχεία να αποφασίσουν για το κατά πόσο θα προχωρήσουν στην υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

    Της απόφασης αυτής είχε προηγηθεί η εκδήλωση της έντονης δυσαρέσκειας από το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών.

    Εκπρόσωπος Γ. Ντάισελμπλουμ: «Οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι ευθυγραμμίζονται με τις συμφωνίες μας»

    Ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, Michel Reijns επιβεβαίωσε με μια λιτή του δήλωση πως παγώνουν τα μέτρα για το χρέος, μέχρι την πλήρη έκθεση των Θεσμών τον Ιανουάριο.

    Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

    «Οι Θεσμοί έχουν συμπεράνει ότι οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης εμφανίζονται να μην είναι ευθυγραμμίζονται με τις συμφωνίες μας (in line). Κάποια κράτη μέλη το βλέπουν έτσι με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ομοφωνία τώρα για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων στο χρέος. Θα περιμένουμε την πλήρη έκθεση των Θεσμών τον Ιανουάριο.»

    «Συνιστώ ηρεμία, συνεχίζονται οι συζητήσεις» ήταν η πρώτη αντίδραση στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, μπαίνοντας στην διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς στο Χίλτον.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έγγραφο-ντοκουμέντο: Έτσι δέσμευσαν τη χώρα χειροπόδαρα – Η κυβέρνηση αποδέχεται πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για 10 χρόνια μετά το 2018

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέλη κυκλοφορίας: Αυτοί είναι οι νόμιμοι τρόποι για να μη πληρώσετε

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τράπεζα Πειραιώς: Τραπεζίτης-«έκπληξη» αναλαμβάνει τα ηνία;



    ΣΧΟΛΙΑ