Διευρυμένο εμφανίζεται σε μία ακόμη δημοσκόπηση, το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του κυβερνώντος κόμματος, με το 43% των ερωτηθέντων να προσανατολίζεται θετικά προς το ενδεχόμενο ίδρυσης νέων κομμάτων.
Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρία Pulse για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Action 24, καταδεικνύει καθοδική τροχιά στην απήχηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την πλειονότητα της κοινής γνώμης να επιθυμεί την απομάκρυνσή της. Ειδικότερα, το 38% των πολιτών τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, ως την καλύτερη λύση για τη χώρα, ενώ ποσοστό 24% προτιμά άλλη κυβέρνηση από την παρούσα ενώ ποσοστό της τάξης του 22% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι επιθυμεί την παραμονή της τωρινής κυβέρνησης.
Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 31,5% με τον ΣΥΡΙΖΑ να υποχωρεί στο 20,5%, γεγονός που αυξάνει τη διαφορά από τις 8 μονάδες το Σεπτέμβριο, στις 11.
Η αξιωματική αντιπολίτευση παρουσιάζει εντυπωσιακά υψηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων της, ενώ έχει και εισροές ψηφοφόρων από άλλα κόμματα, ανάμεσα στους οποίους και προερχόμενους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως πολύ χαμηλή καταγράφεται η συσπείρωση των οπαδών του κυβερνώντος κόμματος, παρόλο που ένα μεγάλο μέρος εξ αυτών, όπως έχει καταγραφεί και σε άλλες μετρήσεις, τηρούν στάση αναμονής δηλώνοντας είτε αναποφάσιστοι είτε διάθεση για λευκή ψήφο ή αποχή από την κάλπη.
Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με 7,5%, ενώ ακολουθεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 6% και το ΚΚΕ με 5,5%. Στο όριο του 3% είναι η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ενώ χαμηλότερα κινούνται η Ένωση Κεντρώων με 2,5%, το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ με 2%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Λαϊκή Ενότητα με 1%.
Σε επίπεδο προσώπων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διερύνει στις 13 μονάδες το προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, διαφορά που είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από την Pulse, από τότε που τίθεται το συγκεκριμένο ερώτημα.
Παράλληλα, ένα σχετικά υψηλό ποσοστό της τάξης του 43% διάκειται ευμενώς προς το ενδεχόμενο ίδρυσης νέων κομμάτων, έναντι ποσοστού 45%, που δηλώνουν αρνητικοί σε μια τέτοια προοπτική. Πιο θετικοί ως προς αυτό είναι όσοι ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 καθώς ένας στους δύο θεωρεί ότι υπάρχει σήμερα ανάγκη δημιουργίας νέων κομμάτων, ενώ την ίδια επιθυμία μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ εκφράζει περίπου ένας στους τρεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τζ. Πάιατ: “Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα είναι η αβεβαιότητα”
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Reuters: Η Ελλάδα θυμίζει πλέον τον Ηρακλή
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε με ένα του tweet να “ισοπεδώσει” την μετοχή της Boeing