Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
First Top Stories

Διαπραγμάτευση: Το διάγγελμα Τσίπρα «τσαντίζει» τους Θεσμούς – Απαιτούν υψηλότερο πλεόνασμα για το 2016

Eurogroup

Οι Θεσμοί αυξάνουν την πίεση στην Ελληνική πλευρά καθώς φαίνεται πως επιθυμούν να αναθεωρήσουν τον στόχο του πλεονάσματος για το 2016, από 0,5% του ΑΕΠ σε 0,75%, όπως είναι και ο στόχος που έχει ανακοινώσει ότι θα καταφέρει να επιτύχει η κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, ζητούν από την Ελλάδα να δεσμευθεί ότι θα πάρει ισοδύναμα μέτρα σε περίπτωση που παρατηρηθεί απόκλιση από τον στόχο που η ίδια έχει θέσει, όπως αναφέρει η «Καθημερινή».

Ο στόχος του μνημονίου για το 2016 είναι 0,5% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι και μετά τη χορήγηση του βοηθήματος στους συνταξιούχους θα πετύχει πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ. Αυτή η απαίτηση υπάρχει σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας στο έγγραφο που έστειλαν οι Θεσμοί χθες στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο υπουργός Οικονομικών θα απαντήσει τις επόμενες ημέρες και η απόφαση για το «ξεπάγωμα» ή μη των μέτρων θα ληφθεί στο Euroworking Group (EWG) της 12ης Ιανουαρίου. Σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, μέχρι τότε θα υπάρχει μια διαδικασία διαρκούς ανταλλαγής στοιχείων μεταξύ Αθήνας και θεσμών για το θέμα που έχει ανακύψει.

Εφόσον οικονομικό επιτελείο και θεσμοί καταλήξουν σε ένα κείμενο κοινής αποδοχής, τότε το EWG της 12ης Ιανουαρίου δεν θα έχει ουσιαστικό λόγο να μην «ξεπαγώσει» την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Ταυτόχρονα, θα γίνει και μία επισκόπηση της κατάστασης των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Στις 26 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει το πρώτο Eurogroup του 2017, αλλά αρμόδιοι παράγοντες θεωρούν πολύ δύσκολο να υπάρξει μία «συνολική συμφωνία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο πόλεμος κυβέρνησης – Σόιμπλε έγινε προσωπικός – Επιστροφή στην εποχή του… «go back»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσακαλώτος: Πολλές φορές ήθελα να πω «άι σιχτίρ πια» στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Διαπραγμάτευση: Στο μικροσκόπιο η επιστολή του ESM – Πώς σκοπεύει να «χτυπήσει» η κυβέρνηση