• Top Stories

    Αγρότες: Σοκ από τις αλλαγές σε ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ

    Αγρότες


    Την εγκύκλιο με την οποία προσδιορίζεται η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους αγρότες του ΟΓΑ από την 1/1/2017, υπέγραψαν σήμερα τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών.

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο, που φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, ως μηνιαία βάση υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών λαμβάνεται υπόψιν το ποσό που αντιστοιχεί στο 70% του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου μισθού  για άγαμο μισθωτό άνω των 25 ετών, (ήτοι τα 410,2 ευρώ το μήνα).

    Σε περίπτωση που το εισόδημα που προκύπτει είναι μικρότερο από αυτό το ποσό ανά μήνα, τότε οι εισφορές υπολογίζονται επί αυτού του ποσού. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση.

    Οι εισφορές υπολογίζονται πάνω στο καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα του οικείου φορολογικού έτους, διαιρούμενου δια του δώδεκα.

    Ως ανώτατο ασφαλιστέο εισόδημα ορίζεται στο 10πλάσιο του κατώτατου μισθού (586 ευρώ σήμερα), δηλαδή τα 5.860 ευρώ το μήνα.

    Όταν υπάρχει πολλαπλή δραστηριότητα, η μηνιαία βάση υπολογισμού αποτελεί το άθροισμα του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος από έκαστη δραστηριότητα διαιρούμενο δια 12, εφόσον το άθροισμα δεν ξεπερνά το προηγούμενο ανώτατο όριο.

    Στις περιπτώσεις οικογενειακής εκμετάλλευσης, η μηνιαία βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί το πηλίκο της διαίρεσης του συνολικού εισοδήματος της εκμετάλλευσης, δια του αριθμού των μελών της οικογένειας (σύζυγοι και ενήλικα τέκνα), διαιρούμενο δια 12.

    Ποιοι αγρότες υποχρεώνονται να τηρούν βιβλία από το νέο έτος

    Την ίδια ώρα, στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ εντάσσονται υποχρεωτικά από την 1/1/2017 χιλιάδες αγρότες που μέχρι σήμερα υπάγονταν στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, απολαμβάνοντας πλήθους απαλλαγών από φορολογικές υποχρεώσεις.

    Αυτό σημαίνει πως από την 1η Ιανουαρίου υποχρεούνται στη τήρηση βιβλίων και έκδοσης φορολογικών στοιχείων (τιμολογίων, αποδείξεων λιανικών συναλλαγών κ.λπ.) και υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ κάθε τρίμηνο, σύμφωνα με αναλυτική εγκύκλιο που εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, κ, Γ, Πιτσίλης.

    Η ρύθμιση αφορά ακόμα και γιατρούς, δικηγόρους, λογιστές και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και εκμεταλλευτές φωτοβολταϊκών συστημάτων, οι οποίοι άσκησαν παράλληλα αγροτική δραστηριότητα το 2016, ανεξαρτήτως του ύψους των πωλήσεων αγροτικών προϊόντων που πραγματοποίησαν το 2016 ή των επιδοτήσεων που έλαβαν.

    Στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ υπάγονται υποχρεωτικά από την 1/1/2017 όλοι οι αγρότες –κατά κύριο επάγγελμα ή μη κατά κύριο επάγγελμα- οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2016:

    α) Πραγματοποίησαν πωλήσεις (παραδόσεις) αγροτικών προϊόντων ιδίας παραγωγής προς οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή/και παρείχαν αγροτικές υπηρεσίες προς οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο συνολικής αξίας άνω των 15.000 ευρώ.

    β) Έλαβαν επιδοτήσεις οποιουδήποτε είδους συνολικού ύψους άνω των 5.000 ευρώ. Ειδικότερα, στον προσδιορισμό του ορίου των 5.000 ευρώ από επιδοτήσεις, από 1/1/2017 και εφεξής, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό επιδοτήσεων ή ενισχύσεων κάθε μορφής που πράγματι καταβλήθηκε στον αγρότη εντός του προηγούμενου φορολογικού έτους, έστω και αν στο ποσό αυτό περιέχονται και ποσά επιδοτήσεων ή ενισχύσεων που αφορούν άλλα φορολογικά έτη (χρήσεις).  Δεν θεωρούνται επιδοτήσεις ή ενισχύσεις και δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ορίου των 5.000 ευρώ, οι κάθε είδους ενισχύσεις από το κράτος για την πραγματοποίηση επενδύσεων, καθώς και οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ.

    γ) Άσκησαν παράλληλα με την αγροτική δραστηριότητα οποιαδήποτε άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα (π.χ. ως γιατροί, δικηγόροι, λογιστές, έμποροι προϊόντων σε λαϊκές αγορές, λιανέμποροι ή χονδρέμποροι άλλων προϊόντων και αγαθών, εκμεταλλευτές φωτοβολταϊκών συστημάτων κ.λπ.), ανεξαρτήτως του ύψους του τζίρου που πραγματοποίησαν από την αγροτική δραστηριότητα ή του ύψους των επιδοτήσεων που εισέπραξαν.

    Η ανωτέρω υποχρέωση αφορά όχι μόνο επαγγελματίες που για την άσκηση της δραστηριότητάς τους υπάγονται σε ΦΠΑ (π.χ. λογιστές) αλλά και επαγγελματίες που απαλλάσσονται από το ΦΠΑ (π.χ. γιατροί, ασφαλιστικοί πράκτορες κ.λ.π).

    Επίσης, σημειώνεται ότι ως άλλη, κι όχι αγροτική, δραστηριότητα, για την οποία υφίσταται υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχειών, θεωρείται και η εκμετάλλευση αγροτικών μηχανημάτων, όπως είναι οι θεριζοαλωνιστικές μηχανές, τα σπαρτικά μηχανήματα που προσαρτώνται σε τρακτέρ κ.λπ., επομένως αγρότες οι οποίοι παρέχουν τις εν λόγω υπηρεσίες υποχρεούνται να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και για την αγροτική τους εκμετάλλευση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ελεύθεροι επαγγελματίες: Έτσι θα υπολογίζονται οι εισφορές από το 2017 – Όλη η εγκύκλιος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Taxis: Πώς θα λειτουργήσει λόγω των εορτών

     



    ΣΧΟΛΙΑ