Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
What's happening

Αυτά είναι τα μεγάλα «σεκλέτια» του Ερντογάν – Τεράστια η πτώση στο ΑΕΠ στην Τουρκία το τρίτο τρίμηνο

Erdogan

Σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της προκαλεί η παρατεταμένη πολιτική κρίση στην Τουρκία, με το ΑΕΠ της χώρας να συρρικνώνεται με δραματικούς ρυθμούς και την τουρκική λίρα να διολισθαίνει σε τόσο σημαντικό βαθμό, που ανταγωνίζεται πλέον την πτώση του μεξικανικού Πέσος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2016, το ΑΕΠ της γειτονικής χώρας σημείωσε πτώση κατά 1,8%, τη μεγαλύτερη από την περίοδο του 2009. Ταυτόχρονα, η τουρκική λίρα υπέστη τεράστιο πλήγμα, γεγονός που οδήγησε, άλλωστε, στις πρόσφαττες, αγωνιώδεις εκκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τους πολίτες, να μετατρέψουν τις αποταμιεύσεις τους στο τουρκικό νόμισμα. Η ισοτιμία της λίρας με το αμερικανικό δολάριο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πολιτική κρίση έχει επηρεάσει σαφώς την εξέλιξη της οικονομίας. Από τη μία το αποτυχημένο πραξικόπημα και από την άλλη οι άκρως αμφιλεγόμενες αποφάσεις της τουρκικής ηγεσίας μετά από αυτό, οι οποίες οδήγησαν τις προοπτικές για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο ναδίρ, δείχνουν να ευθύνονται για τον απότομο ρυθμό μείωσης του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο.

Πριν την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Το πρώτο τρίμηνο του 2016 το ΑΕΠ σημείωσε αύξηση 5,9%, ενώ μέχρι και τον Ιούλιο του 2016 η τουρκική οικονομία είχε αναπτυχθεί κατά 4,5%.

Το πιο παράξενο, ωστόσο, στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας ήταν η αναιτιολόγητη αύξηση του  ΑΕΠ της Τουρκίας για το 2015, από το 4%, που είχε αρχικώς εκτιμηθεί, στο 6,1%. Όπως αναφέρουν διεθνείς πηγές, αυτό δεν διευκρινίζεται πώς προέκυψε, ούτε μπορεί να δικαιολογηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Διαλυμένοι οι Τούρκοι: Ναύαρχος παραδέχεται την ανυπαρξία τους στο Αιγαίο – «Χάσαμε το Αιγαίο γιατί δεν είμαστε ναυτικός λαός»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκκληση Ερντογάν: «Στηρίξτε την τουρκική λίρα»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέο χαστούκι για τον «σουλτάνο» Ερντογάν: Παραβιάζει το τουρκικό Σύνταγμα και το διεθνές Δίκαιο