ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Μια κατακερματισμένη Κεντροαριστερά, που αδυνατεί να δημιουργήσει ένα ισχυρό μέτωπο κατά της κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται στη χειρότερη φάση της τα τελευταία χρόνια, καταγράφουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Ταυτόχρονα, τα γκάλοπ δείχνουν ότι θα γίνει σκληρή μάχη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση, όμως, σε επίπεδα που δεν δημιουργούν την αίσθηση ότι αυτά τα δύο κόμματα μπορούν να αποτελέσουν το αντίπαλον δέος της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Την ίδια στιγμή που σε όλη την Ευρώπη καταγράφεται άνοδος συντηρητικών κομμάτων, ισχυροποίηση της ακροδεξιάς αλλά και αδυναμία της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς να διεισδύσουν σε ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις, και στην Ελλάδα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε περιδίνηση.
Και οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης και την «πλειοδοσία» Κασσελάκη που ζήτησε εκλογές, δείχνουν ότι τα δύο κόμματα δίνουν μάχη για την επικράτηση στην Κεντροαριστερά και για τη δεύτερη θέση.
Το κάθε κόμμα με τα δικά του προβλήματα και με τα γκάλοπ να δείχνουν ότι αθροιζόμενες οι δυνάμεις φτάνουν στα επίπεδα του 25%, πολύ πίσω από το πρώτο κόμμα τη ΝΔ, η οποία κινείται πάνω από 30% έως και 35%.
Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, η πρόθεση και η εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές επιβεβαιώνουν εκείνους που υποστηρίζουν ότι οι πολίτες ναι μεν θέλουν να τιμωρήσουν την κυβέρνηση, αλλά στέλνουν μηνύματα και στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με την έρευνα της Opinion Poll στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ είναι στο 34,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 13,4% και το ΠΑΣΟΚ στο 12,5%. Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ βρίσκεται στο 27,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 10,8% και το ΠΑΣΟΚ στο 10%.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ έχει μια σαφή υποχώρηση σχεδόν 4% υποχωρώντας στο 24,6%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ανεβαίνει ελαφρά στο 11,8% και να ανακτά τη δεύτερη θέση και το ΠΑΣΟΚ να υποχωρεί στο 10,2%.
Στην εκτίμηση ψήφου καταγράφεται υποχώρηση -5% της Νέας Δημοκρατίας, και βρίσκεται στο 31,4%, άνοδο +1,8% του ΣΥΡΙΖΑ, στο 15,3%, υποχώρηση -1,9% του ΠΑΣΟΚ, που πέφτει στην τρίτη θέση με 13%.
Τι έγινε το 2019
Εδώ να θυμίσουμε ότι στις προηγούμενες εκλογές για την Ευρώπη το 2019 η ΝΔ είχε πάρει ποσοστό 33,12%, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 23,75% και το ΠΑΣΟΚ στο 7,72%.
Αν συγκριθούν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων σήμερα με το τι είχε γίνει το 2019 παρατηρούμε ότι η ΝΔ κινείται πάνω – κάτω στα ίδια επίπεδα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει σχεδόν τη μισή του δύναμη ενώ το ΠΑΣΟΚ την έχει διπλασιάσει.
Είναι ωστόσο πλασματική αυτή η σύγκριση αφού και οι συνθήκες είναι διαφορετικές και έχουν προηγηθεί εθνικές κάλπες όπου αναδείχθηκε η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ (η οποία οδήγησε σε αλλαγή ηγεσίας) και η άνοδος του ΠΑΣΟΚ, που ωστόσο δεν μπορεί να αποκτήσει ευρύ κοινωνικό ρεύμα
Στα της Κεντροαριστεράς δύο είναι τα βασικά στοιχεία λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές κι ενώ τα κόμματα ρίχνουν σιγά – σιγά τα «χαρτιά» τους στο τραπέζι ανακοινώνοντας υποψήφιους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη δεν μπορεί να πείσει ότι είναι ένα νέο κόμμα, με θέσεις και πολιτική τοποθέτηση που περνάει στην κοινή γνώμη. Ούτε η αλλαγή ηγεσίας, ούτε ο επικοινωνιακός και πληθωρικός πρόεδρος δεν μπορούν να δώσουν ισχυρό μήνυμα ανανέωσης και αντεπίθεσης.
Το πολιτικό life style που επιλέγει ο κ. Κασσελάκης, τα ίδια φθαρμένα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από αυτόν, το brand «ΣΥΡΙΖΑ» που δεν… πουλάει πλέον, οδηγούν και σε χαμηλά ποσοστά την αξιωματική αντιπολίτευση.
Ακόμη κι αν οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «τσιμπάει» σε ποσοστά, είναι σχεδόν αδύνατο να φτάσει το 17%-19% των προηγούμενων εθνικών εκλογών, πολύ δε περισσότερο το 23% των Ευρωεκλογών του 2019.
Η δημοφιλία Κασσελάκη είναι μεγάλο πρόβλημα αφού οι πολίτες δεν δείχνουν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, παρά το γεγονός ότι η αναγνωρισιμότητά του είναι μεγάλη.
Το αν θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ τη δεύτερη θέση θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από το αν το ΠΑΣΟΚ θα την… χάσει, κι όχι τόσο από το αν η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει σημάδια ανάκαμψης.
Υπό τις παρούσες συνθήκες, μάλλον σε ένα θαύμα, και σε μεγάλες απώλειες της ΝΔ, μπορεί να ελπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου η διαφορά να κλείσει κάτω από τις 15 μονάδες.
Η Κουμουνδούρου δείχνει να έχει αναθαρρήσει από τις τελευταίες έρευνες, ωστόσο, κανείς δεν είναι τόσο αισιόδοξος ώστε να πει με βεβαιότητα ότι θα καρπωθεί τις απώλειες της ΝΔ που απορρέουν από τη διαχείριση της υπόθεσης των Τεμπών και της ακρίβειας, αλλά και από την αναστάτωση που προκλήθηκε από το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και τη θεσμοθέτηση μη κρατικών ΑΕΙ.
Το ΠΑΣΟΚ… δεν μπορεί
Το δεύτερο σημείο αφορά στο ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Μπορεί στις ευρωεκλογές να κινηθεί πάνω από το ποσοστό των εθνικών εκλογών, δηλαδή πάνω από 12%. Μπορεί υπό προϋποθέσεις να βρίσκεται κοντά στο 15%, αν και οι έρευνες δεν το δείχνουν, όμως, μόνο ευχαριστημένοι δεν μπορούν να είναι στη Χαριλάου Τρικούπη.
Η ελπίδα για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης πάντα υπάρχει, αλλά δείχνει να απομακρύνεται. Όπως και ένα ποσοστό κοντά στο 17% που έχει τεθεί από στελέχη του κόμματος, όπως η Νάντια Γιαννακοπούλου.
Το ΠΑΣΟΚ δείχνει να έχει δημοσκοπική κόπωση, να μην μπορεί να συγκροτήσει ένα ρεύμα αλλαγής και να χτυπήσει όχι μόνο τη ΝΔ αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην κοινωνία βλέπουν ένα κόμμα κι έναν αρχηγό που δεν συγκρούονται, δεν έχουν γωνίες στην πολιτική τους, κάνουν πισωγυρίσματα, εμφανίζουν θολή εικόνα σε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις. Αυτή η ισορροπία ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει δύσκολη, όπως και το γεγονός ότι το «πράσινο αφήγημα» δεν περνάει στην κοινωνία, ίσως και λόγο κακής επικοινωνιακής διαχείρισης, δημιουργίας μιας κλειστής ομάδας που αποκλείει πολλούς και μιας γκρίνιας για κόμμα «κολλητών».
Αν μετά την 9η Ιουνίου στο ΠΑΣΟΚ μείνουν στο γεγονός ότι μπορεί να διπλασιάσουν τα ποσοστά τους σε σχέση με το 2019, θα έχουν κάνει ένα τραγικό λάθος. Και ίσως ένα κακό αποτέλεσμα και η απώλεια της δεύτερης θέσης να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Ειδικά τώρα που ο Ανδρέας Λοβέρδος με τους «Δημοκράτες» του, δείχνει ικανός να κόψει δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ.
Η μάχη στην Κεντροαριστερά θα είναι αδυσώπητη αυτόν τον Ιούνιο.
Διαβάστε επίσης:
Μην κατηγορείτε την Maxim: Φταίνε τα σχέδια του Χάρη Βαφειά για την μετοχή της C3is
Γιάννης Στουρνάρας στο mononews: Τι αλλάζει με την αύξηση κεφαλαίου Attica Bank – Παγκρήτιας και με το νέο placement της Εθνικής
Ολόκληρη η νέα τροπολογία για τη Golden Visa – Οι νέοι όροι και οι περιορισμοί για όσους επενδυτές βάζουν τα ακίνητα σε Airbnb