ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μέσα σε ένα άκρως συγκρουσιακό σκηνικό ανοίγει σήμερα στις 11:00 το πρωί την αυλαία των εργασιών της η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη.
Η πρώτη συνεδρίαση θα έχει τυπικό χαρακτήρα καθώς περιλαμβάνει την εκλογή του προεδρείου της επιτροπής και συζήτηση επί διαδικαστικών θεμάτων.
Θα απαρτίζεται από 29 βουλευτές όλων των κομμάτων.
Την πλειοψηφία θα έχει η Νέα Δημοκρατία με 15 μέλη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει οκτώ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δύο, τα υπόλοιπα κόμματα από έναν εκπρόσωπο και ένας ανεξάρτητος Βουλευτής.
Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης θα είναι -εκτός εξαιρετικού απροόπτου- ο Πρόεδρος της Επιτροπής καθώς έχει εκτιμηθεί πολύ θετικά η παρουσία του στην προηγούμενη Εξεταστική για τα ΜΜΕ.
Ωστόσο, καταλύτης για την αποτελεσματικότητα του έργου της επιτροπής είναι μεταξύ άλλων η απόφαση που θα κληθούν να πάρουν σήμερα τα μέλη της για το απόρρητο του χαρακτήρα της ή όχι. Υπενθυμίζεται πάντως πως ότι έχει να κάνει με την ΕΥΠ είναι αυστηρά διαβαθμισμένο.
Το γεγονός αυτό αναμένεται να προκαλέσει και τη πρώτη σφοδρή σύγκρουση.
“Υπάρχει μια δυσπιστία -για να μην πω και άρνηση- ως προς την αποτελεσματικότητα των ερευνών που κάνει το λεγόμενο πολιτικό σύστημα για θέματα που το αφορούν, αυτό κάνει την πρόκληση της αποτελεσματικότητας της Εξεταστικής ακόμη μεγαλύτερη και ακόμη πιο ενδιαφέρουσα” είπε ο Πρόεδρος της Βουλής μιλώντας στη ΕΡΤ συμπληρώνοντας στο ίδιο ύφος ότι εφόσον ο στόχος είναι διπλός, να δούμε τι ακριβώς συνέβη και πώς συνέβη αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο της παρακολούθησης του κυρίου Ανδρουλάκη, αλλά και πώς παρόμοια φαινόμενα θα αποφύγουμε να επαναλαμβάνονται στο μέλλον, ώστε να μην περιέρχεται η κατάσταση και η συμπεριφορά όλων μας σε αυτό το σημείο, νομίζω πως αυτή η διπλή πρόκληση της Εξεταστικής είναι εξόχως ενδιαφέρουσα και υπ’ αυτήν την έννοια αξίζει τον κόπο να περιμένουμε τα αποτελέσματα που μπορεί να μας εκπλήξουν”.
Μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από την οποία κανείς δεν έγινε σοφότερος, κυρίως για τους λόγους που η ΕΥΠ έβαλε στο στόχαστρο της τον Νίκο Ανδρουλάκη, κυβέρνηση και αντιπολίτευση από σήμερα στήνουν χαρακώματα.
Η ατμόσφαιρα έχει φορτιστεί ακόμη περισσότερο μετά την αποκάλυψη ότι στις αρχές του 2016 η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον τότε επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ και μετέπειτα αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιο Πιτσιόρλα, αλλά και τον δικηγόρο Σπύρο Σαγιά, ο οποίος είχε διατελέσει γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου στη πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις επενδύσεις Καταριανών στην Ελλάδα.
Η Κουμουνδούρου με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «η έρευνα για τις επενδύσεις των Καταριανών ξεκίνησε την περίοδο 2012-2015 επί ΝΔ» και έχει ζητήσει να αποχαρακτηρισθούν όλα τα έγγραφα από αυτή την υπόθεση όπως και αυτά για τον Νίκο Ανδρουλάκη για να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια.
Από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καταγγέλλουν τη Κυβέρνηση για απόπειρα συμψηφισμού προκειμένου να αποδυναμωθεί η υπόθεση στα μάτια της κοινής γνώμης.
“Θέλουμε να αποφευχθεί μία απόπειρα συμψηφισμού των διαφόρων υποθέσεων παρακολούθησης, γιατί βλέπουμε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να συσκοτιστεί το όλο θέμα, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι και στην επιτροπή των Θεσμών και Διαφάνειας οι κυβερνητικοί αρμόδιοι προσπαθούσαν να «κρυφτούν» πίσω από το απόρρητο” υποστήριξε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα και πρόσθεσε στο ίδιο ύφος πως είναι φανερό ότι η κυβερνητική παράταξη προσπαθεί να συγκαλύψει την υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, επί θητείας της Νέας Δημοκρατίας.
Εμείς, όμως, σαν ΠΑΣΟΚ εγγυόμαστε ότι όλες οι υποθέσεις επί κυβέρνησης κ. Μητσοτάκη θα διαλευκανθούν και ότι θα χυθεί άπλετο φως». Ο σχεδιασμός της Χαρ. Τρικούπη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Για την ιστορία οι βουλευτές που θα επιχειρήσουν να διαλευκάνουν την υπόθεση των υποκλοπών είναι:
-Νέα Δημοκρατία: Γιάννης Κεφαλογιάννης, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, Σταύρος Κελέτσης, Ιάσων Φωτήλας, Χάρης Θεοχάρης, Έλενα Ράπτη, Μαρία Κεφάλα, Χριστόφορος Μπουτσικάκης, Κώστας Καραγκούνης, Κώστας Κυρανάκης, Βασίλης Σπανάκης, Στάθης Κωνσταντινίδης και Τάσος Χατζηβασιλείου.
-ΣΥΡΙΖΑ : Νίκος Βούτσης, Σουλτάνα Ελευθεριάδου, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιάννης Ραγκούσης, Θεοδώρα Τζάκρη, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Άγγελος Τόλκας και Νίκος Φίλης.
-ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ: οι Ευαγγελία Λιακούλη και ο Δημήτρης Μπιάγκης
-ΚΚΕ: ο ΝίκοςΚαραθανασόπουλος
-Ελληνική Λύση: Σοφία-Χάϊδω Ασημακοπούλου
-ΜέΡΑ25: Σοφία Σακοράφα
-Ανεξάρτητος βουλευτής : Κωνσταντίνος Μπογδάνος.
Η προθεσμία για την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής και την υποβολή του πορίσματός της ορίζεται σε ένα (1) μήνα από τη συγκρότησή της.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Το TikTok ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
- Γάζα: Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους στην πρώτη φάση της εκεχειρίας
- Tα 15 ωραιότερα πολυτελή δώρα για να γιορτάσετε το… έτος του φιδιού
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ – Ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια στην κορυφή της ατζέντας