H συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στο συνέδριο του Economist, κρίνουν εν πολλοίς τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή που το χάσμα μεταξύ των προεδρικών και των εσωκομματικών αντιπάλων, βαθαίνει, πολλά αναμένεται να ξεκαθαριστούν στη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου. Εκεί όπου θα υπάρξει η πρώτη συνάντηση του Στέφανου Κασσελάκη με την Εφη Αχτσιόγλου, μετά τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ.

1

Κι έχει ενδιαφέρον η συνάντησή τους καθώς μόλις την Τρίτη η κ. Αχτσιόγλου, από κοινού με τον Νάσο Ηλιόπουλο και τον Αλέξη Χαρίτση, υπέγραψαν κοινή δήλωση με την οποία χαρακτήριζαν την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ «διαλυτική», ζητούσαν σεβασμό στο καταστατικό, σύγκλιση της Πολιτικής Γραμματείας και επίσπευση του Συνεδρίου, ενώ καλούσαν τον κ. Κασσελάκη να μην υιοθετεί «λογικές εσωτερικού εχθρού και πρακτικές εκκαθαρίσεων».

Ο κ. Κασσελάκης απέρριψε πάντως το αίτημα για συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και το Εκτελεστικό Γραφείο θα συνεδριάσει, αλλά είναι ελεγχόμενο από το νέο πρόεδρο.

Στις 16:30 το απόγευμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συζητήσει στο Εκτελεστικό Γραφείο με τα οκτώ άλλα μέλη του: τους γραμματείς Σβίγκου και Βασιλειάδη, τον επικεφαλής της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλο, τη γραμματέα της ΚΟ Θεοδώρα Τζάκρη, την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Τύπου Δώρα Αυγέρη, την Έφη Αχτσιόγλου, τη Ρένα Δούρου και τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Εκτός της κ. Αχτσιόγλου οι υπόλοιποι είναι κοντά στον κ. Κασσελάκη ή κρατούν ουδέτερη στάση. Μένει να φανεί αν θα ανέβουν οι τόνοι και θα υπάρξει ρήξη με την Εφη Αχτσιόγλου που θα δρομολογήσει εξελίξεις.

Χθες το βράδυ η ομάδα ΑχτσιόγλουΗλιόπουλουΧαρίτση είχε μια άτυπη συνάντηση προκειμένου να χαραχθεί η πορεία για το επόμενο διάστημα. Αυτή η ομάδα είναι επί της ουσίας ο τρίτος πόλος στον ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στους προεδρικούς και στην αριστερή πτέρυγα.

Ενδιαφέρουσα είναι και η σημερινή ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στο συνέδριο του Economist. Θα μιλήσει για την οικονομία, το πολιτικό σκηνικό στη χώρα και ίσως ξετυλίξει το σχέδιό του για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι διαγραφές

Αγνωστο είναι τι θα συμβεί με τα υπό διαγραφή στελέχη, δηλαδή τους κ. Σκουρλέτη, Φίλη, Βίτσα και Τζουμάκα καθώς δεν έχει προσδιοριστεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας. Εκεί όπου, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κασσελάκης έχει οριακή πλειοψηφία 3-4 ψήφων στα 15 άτομα που συμμετέχουν. Υπάρχει, δηλαδή φόβος να μην περάσουν οι διαγραφές, παρά το ότι η ομάδα των Προεδρικών επιμένει ότι τα στελέχη αυτά έχουν θέσει τον εαυτόν τους εκτός κόμματος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Αντώνη Κοτσακά, για την έκδοση απόφασης από την Επιτροπή θα πρέπει να συμφωνήσουν τα δύο τρίτα των μελών της επιτροπής, δηλαδή 10 από τους 15.

Στην παρούσα φάση οι «δικαστές» των στελεχών υπό διαγραφή είναι: Ο Αντώνης Κοτσακάς ως πρόεδρος και μέλη οι (κατ’ αλφαβητική σειρά): Βάρτζελη Ρεγγίνα, Βεντούρας Ερρίκος, Γιαννακίδου Χαρίκλεια, Θεοδωρακοπούλου Αναστασία, Κακουλάκης Γεώργιος, Καλογήρου Μιχάλης, Καπράνας Ζήσης, Κουντούρη Κυριακή, Μπαλαούρας Γεράσιμος, Πορτάλιου Αμαλία, Σακελλίων Σταμάτης, Σπουρδαλάκης Μιχαήλ, Σταματάκη Ελένη και Χρήστου – Διαούρτα Λίνα.

Θα πρέπει ωστόσο να γνωμοδοτήσουν για τα 3 πρόσωπα που παραπέμπονται και τα όργανα στα οποία συμμετέχουν, εν προκειμένω η Κεντρική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία. «Αν πρόκειται να επιβληθεί αυστηρή ποινή, γνωμοδοτεί το όργανο στο οποίο ανήκει ο καταγγελλόμενος ή η καταγγελλόμενη» όπως διευκρινίζει ο ίδιος ο κ. Κοτσακάς.

«Πάρτε πίσω τις διαγραφές»

Χθες ο Γιάννης Δραγασάκης ζήτησε να ανακληθούν οι προτάσεις για διαγραφές. Αναφέρει ειδικότερα ότι «ένα πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να είναι η απόσυρση όλων των αιτημάτων και των απειλών για διαγραφές στελεχών και αντίστοιχα η μεταφορά τού διαλόγου και της αντιπαράθεσης πολιτικών απόψεων από τα ΜΜΕ στα όργανα του κόμματος». Προσθέτει ότι «η νέα ηγεσία πρέπει να ”πλαισιωθεί” από τα εκλεγμένα όργανα του κόμματος αντί να στηρίζεται σε φορείς απόψεων που είναι μειοψηφικές στο κόμμα και τραυμάτισαν επανειλημμένα τη δημόσια εικόνα του». Τονίζει ότι «η λειτουργία των οργάνων πρέπει να αποκατασταθεί και να γίνει πυκνή ώστε να λειτουργήσουν ως τα αποκλειστικά κέντρα λήψης των αποφάσεων».

Επιπλέον αναφέρει ότι πρέπει «να γίνει σεβαστό ότι το υφιστάμενο Καταστατικό και οι συνεδριακές αποφάσεις αποτελούν το δεσμευτικό πολιτικό πλαίσιο για όλον τον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινή του πορεία» και υποστηρίζει ότι «αν είχε συμβεί αυτό, δεν θα είχαμε φτάσει στη σημερινή προβληματική κατάσταση».

Χθες, πάντως, ο Νίκος Φίλης και ο Δημήτρης Βίτσας επιτέθηκαν ξανά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ανέφερε και πάλι ότι δεν τον εκφράζει η σημερινή ηγεσία. Σημείωσε, ωστόσο, ότι «υπάρχουν κάποιες ελπίδες να το σώσουμε». Ο Δημήτρης Βίτσας ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν έχει καμία διάθεση να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ και δήλωσε με νόημα πως δεν είναι δεδομένη η διαγραφή του από την Επιτροπή Δεοντολογίας.
Ο Νίκος Φίλης, από την πλευρά του, εκτόξευσε νέες «ρουκέτες» κατά του Στέφανου Κασσελάκη. «Το σχέδιο που εκτυλίσσεται εκ μέρους του Κασσελάκη είναι η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε Δημοκρατικό Κόμμα Μπάιντεν. Αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάψει να είναι κόμμα της Αριστεράς, θα αφήσει ένα πολιτικό κενό, θα σπρώξει ψηφοφόρους προς το ΚΚΕ»

«Η λογική του εμφυλίου στον ΣΥΡΙΖΑ, που καλλιεργείται από ξένα κέντρα και αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις, συντηρείται από δηλώσεις μεμονωμένων στελεχών που κινούνται αντικαταστατικά, έχουν θέσει τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ήδη έχουν δρομολογήσει τον σχεδιασμό νέου κόμματος, με νέο καταστατικό και νέο αρχηγό. Ο “εμφύλιος πόλεμος” έχει δύο αντιμαχόμενα μέρη. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει “εμφύλιος”. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπαίνει σε κανέναν διάλογο με συγκεκριμένα στελέχη που οι δηλώσεις τους και η εν γένει πολιτική τους στάση ήταν επί της αρχής αντικαταστατικές και επιζήμιες για τον χώρο της Αριστεράς», αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου σχετικά με τις καταιγιστικές εσωκομματικές εξελίξεις.

 

Διαβάστε επίσης: 

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Μεμονωμένα στελέχη έχουν δρομολογήσει τον σχεδιασμό νέου κόμματος
ΣΥΡΙΖΑ: Νέα επίθεση της Κουμουνδούρου σε Βίτσα, Σκουρλέτη, Φίλη
Κόντρα Αυλωνίτου-Κυρίτση: «Τσίρκο Medrano ο ΣΥΡΙΖΑ» – «Δεν έλεγες τέτοιες μαγκιές στον Τσίπρα»