ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μεγάλη αντιπαράθεση -για πρώτη φορά μάλιστα τόσο έντονη- όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ξέσπασε στην τουρκική βουλή για τα νησιά του Αιγαίου.
Κατά την ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη βουλή για τον προϋπολογισμό, απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση, αναφέρθηκε στα νησιά του Αιγαίου ενώ έκανε λόγο και για 3 εναλλακτικές που υπάρχουν – κατά την Άγκυρα – για την επίλυση του θέματος.
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο Τσαβούσογλου κάλεσε επίσης την αντιπολίτευση να συνεργαστεί για την εξεύρεση μίας λύσης στο θέμα αντί να “χτυπάει” την Κυβέρνηση: “Όταν αυτό το ζήτημα τέθηκε νωρίτερα στην ατζέντα, είπα στους αντιπροέδρους των κομμάτων ‘αυτό είναι σημαντικό ζήτημα και έχει να κάνει με την εθνική πολιτική. Γι’ αυτό να μην ασκούμε πατριδοκαπηλία σε ένα τέτοιο ζήτημα. Αν το κάνετε, αυτό ζημιώνει τα προηγούμενα κόμματα που δεν έκαναν τίποτα για αυτό, όχι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Μάλιστα πρότεινα να κάνουμε συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών και να ενημερώσω τους αρχηγούς των κομμάτων. Πότε με καλέσατε; Είμαι έτοιμος να έρθω όποτε με καλέσουν οι αρχηγοί. Έπειτα από την κρίση των Ιμίων το 1996, δεν έγινε καμία αλλαγή όσον αφορά το νομικό στάτους των νησιών. Όλα έγιναν πριν. Άρα, επί του θέματος αυτού υπαίτιος δεν είναι το AKP. Ναι, να το λύσουμε, αλλά να μην λέτε ψέματα ότι αυτά τα νησιά καταλήφθηκαν κατά τη διακυβέρνηση του AKP”.
Λέγοντας αυτά, ξέσπασαν έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), και ο Τσαβούσογλου απάντησε ότι: “Ο δικός σας ο αντιπρόεδρος ήταν εκείνος που είπε ότι αυτά (τα νησιά) καταλήφθηκαν κατά την περίοδο του Ατατούρκ. Δεν το είπα εγώ. Πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα συζητώντας με την Ελλάδα. Τρεις εναλλακτικές υπάρχουν:
-Ή να τα βρούμε λύση μέσω της διπλωματίας.
-Ή να προσφύγουμε στο διεθνές δικαστήριο.
-Ή να στείλουμε στρατό και να πάρουμε τα νησιά.
Εμείς συνεχίζουμε τη διπλωματία με την Ελλάδα. Αν δεν συμφωνήσουμε, η βουλή θα αποφασίσει για τις εναλλακτικές και εμείς θα τις εφαρμόσουμε. Όμως αυτό είναι εθνική πολιτική. Αυτό δεν είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί στους διαδρόμους και που θα χρησιμοποιηθεί για να φέρει κάποιον σε δύσκολη θέση. Δημιουργήσαμε μία ομάδα που αποτελείται και από στρατιωτικούς στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Συζητάμε το πρόβλημα και ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε. Είναι πιο ωφέλιμο να μειώσουμε την ένταση ή να την αυξήσουμε; Αυτά είναι εθνικά θέματα και εμείς μπορούμε αντίστοιχα να γίνουμε πατριδοκάπηλοι. Είναι εύκολο να σας κατηγορήσω. Σας δείχνω τα έγγραφα, τα δίνω και σε άλλους και βλέπουμε ποιανού η υπογραφή υπάρχει σε αυτά. Όμως αυτό δεν είναι σωστό”.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, εκείνος που αντέδρασε έντονα στα λεγόμενα του Τσαβούσογλου ήταν ο βουλευτής του CHP, Οζτούρκ Γιλμάζ, ο οποίος αναφέρθηκε και στα νησιά του Αιγαίου αλλά και στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
“Η βουλή πρέπει να λάβει μία σημαντική απόφαση για τη διεθνή αναγνώριση της “ΤΔΒΚ”. Εμείς αναγνωρίσαμε την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης, όμως από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να σωπάσουμε στο ζήτημα της μη αναγνώρισης της “ΤΔΒΚ””, είπε ο Γιλμάζ.
Αναφορικά με τα νησιά του Αιγαίου, ο Γιλμάζ είπε: “Όσο εσείς δεν λέτε τίποτα για την κατάληψη αυτών των νησιών, η κατάληψη συνεχίζεται. Εδώ υπάρχει κατάληψη και δεν μπορεί να διαβιβάσετε ούτε μία ρηματική διακοίνωση. Όλοι ξέρουν ότι δεν μπορεί να λυθεί τίποτα με τις διερευνητικές συνομιλίες. Τότε τι πρέπει να κάνουμε; Λέτε “εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Αν το βάλουμε στην ατζέντα, τότε αρχίζει πόλεμος”. Εσείς τα βάζετε με τη Ρωσία, την Ε.Ε. και φοβάστε την Ελλάδα; Κανείς δεν θέλει πόλεμο και η Ελλάδα δεν θα τολμήσει να πολεμήσει με εσάς”, κατέληξε ο Οζτούρκ Γιλμάζ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κύπρος: Νέες τουρκικές NEVTEX στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ τις ημέρες των ερευνών
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οινούσσες: Πολιτικό άσυλο ζήτησαν 33 Τούρκοι που αποβιβάστηκαν στο νησί
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στο 24% ο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Σε ποια νησιά θα παραμείνει μειωμένος